Thursday, September 22, 2011

Αισιόδοξες ανάσες από την περιφέρεια

Φτώχεια, χαράτσια, απολύσεις, χρεοκοπία, στο φινάλε απελπισία. Από το πρωί ως το βράδυ οι Ελληνες βομβαρδίζονται από «μαύρες» και «τρομοκρατικές» ειδήσεις. Η ζωή, όμως, έχει και άλλες όψεις, που τα ΜΜΕ δεν αποτυπώνουν.
Μια μικρή ανάσα είναι οι ειδήσεις που αλιεύσαμε από την περιφέρεια:

* Οι πρόσκοποι του 1ου Συστήματος της πόλης της Ρόδου παρέδωσαν μια σεβαστή ποσότητα σχολικών ειδών στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τους συνομηλίκους τους, που οι οικογένειές τους βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Το μάζεμα των σχολικών ειδών ήταν μια πρωτοβουλία των ίδιων των παιδιών, που στήθηκαν έξω από το κατάστημα παχνιδιών και πληροφόρησαν τους εισερχόμενους για το σκοπό τους. Επίσης, τους έδωσαν και μια μικρή λίστα με τα αναγκαία, ώστε να αγοράσουν και κάτι για τα φτωχά παιδιά. Ακόμα, στην πλατεία Ακαδημίας, έξω από το κτήριο των Προσκόπων, μάζευαν και μεταχειρισμένες σχολικές τσάντες, κάνοντας μια ιδιότυπη ανακύκλωση!

* Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ενέταξε στο μενού της στο lounge της εταιρείας για τους επιβάτες της business class, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», τις μαρμελάδες «Παπαγιαννίδη», από τη Λέσβο. Πρόκειται για μια προσπάθεια της εταιρείας να δώσει μια τελευταία γεύση από Ελλάδα στους επιβάτες της. Η οικοτεχνία Παπαγιαννίδη παράγει μια μεγάλη ποικιλία από μαρμελάδες, από καϊσί, φράουλα, βατόμουρο και ούζο, φρούτα του δάσους κ.ά.

* Μεθαύριο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου γίνεται στη Λάρισα ένα ιστορικό γεγονός: η Παγκόσμια Γιορτή Ποίησης, μία γιορτή της ποίησης, που θα φιλοξενηθεί στις 11 π.μ. στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο. Εχει τίτλο «100 Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή» και συντονιστής και πρόεδρος είναι ο Λαρισαίος ποιητής και γιατρός Δημήτρης Κρανιώτης. Στη Γιορτή της Ποίησης θα γίνουν 874 εκδηλώσεις, σε περισσότερες από 540 πόλεις σε όλο τον κόσμο, που θα εκπροσωπούν περισσότερες από 107 χώρες. Οι «100 Χιλιάδες Ποιητές για την Αλλαγή» είναι μία έμπνευση που είχε ο ποιητής, εκδότης και ακτιβιστής Michael Rothenberg, από τη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.

* Ενα σημαντικό διεθνές επιστημονικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Νάξο στο δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο (κτήριο πρώην Σχολής Ουρσουλινών). Στο συνέδριο, που διεξήχθη στην αγγλική γλώσσα, συμμετείχαν 120 επιστήμονες από όλον τον κόσμο, είχε τίτλο «Quantum Gravity and Quantum Cosmology» («Κβαντική Βαρύτητα και Κβαντική Κοσμολογία») και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «6ου Θερινού Σχολείου Αιγαίου» («6th Aegean Summer School»). Διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Αϊνστάιν του Πότσνταμ της Γερμανίας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο του Τενεσί (ΗΠΑ) και τον Τομέα Φυσικής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με την υποστήριξη και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

* Η καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο, που έκαψε και τμήμα του περίφημου δάσους της Δαδιάς, δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο στη Θράκη. Ετσι εκδότες και ιδιοκτήτες των μειονοτικών μέσων μέσω της Ροδόπης και της Ξάνθης και παρ' όλο που επαγγελματικά και προσωπικά δεν δραστηριοποιούνται στον Εβρο, λειτούργησαν με θρακική συνείδηση και αποφάσισαν την έναρξη μιας κοινής καμπάνιας: ξεκίνησαν εκστρατεία δενδροφύτευσης για τον Εβρο. «Εμείς, διαφημίζοντας σε ραδιόφωνα, εφημερίδες και περιοδικά, θα προσπαθήσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο», επεσήμανε ο Αϊντίν Μποσταντζή, δημοσιογράφος στην ΕΡΑ Κομοτηνής και συντονιστής του περιοδικού «Αζινλίκτσα».

 Κώστας Καρτάλης


No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname