Wednesday, September 28, 2011

Εκεί που η πολιτεία περισσεύει… αναλαμβάνουν ρόλο οι «Εθελοντές του Κόσμου»

Εικόνες που προκαλούν θυμό. Εικόνες που πληγώνουν. Εικόνες μιας κοινωνίας παρατημένης. Οικογένεια με τρία ανήλικα παιδιά ζει παρέα με ποντίκια, κοριούς, ψύλλους και κατσαρίδες, σε ένα διαμέρισμα μέσα στην υγρασία. Μία διαβητική και υπονοϊκή μάνα τεσσάρων ανηλίκων σε ένα σπίτι χωρίς οικιακές συσκευές. Μια «μωρομάνα» στις φυλακές Κορυδαλλού. Ρακοσυλλέκτης που συντηρεί μια άρρωστη σύζυγο, δύο κόρες και τα δύο ανήλικα εγγόνια του στο Πέραμα. Μια οικογένεια που τα παιδιά της δεν γνωρίζουν τι γεύση έχει η μαρμελάδα και τι είναι η γαλοπούλα.

«Οι ΕτΚ δεν είναι φιλανθρωπική οργάνωση. Είναι μια οργάνωση με κύριο άξονά της την ανθρώπινη αλληλεγγύη» μας εξηγεί η Πρόεδρος, κα Τέτα Παπαπολίτη. «Για τους ΕτΚ ζωή και αξιοπρέπεια είναι έννοιες αλληλένδετες και αποτελούν ανάγκη κάθε ανθρώπου, ανεξάρτητα από χρώμα, γένος και θρησκεία. Ο ρόλος μας δεν είναι η αντικατάσταση δομών, υποδομών ή αντίστοιχων άλλων κρατικών θεσμών. Ο δικός μας ρόλος είναι τελείως διαφορετικός, γιατί είναι πέρα και πάνω από αυτούς» εξηγεί. Κι αυτό γίνεται σαφές αν λάβει κανείς υπόψη του πώς ξεκίνησαν: Σαν μια παρέα στενών φίλων με τα ίδια βιώματα, αγωγή και «πιστεύω» συνεχίζοντας το έργο των γονέων τους. «Πιστέψαμε ότι οργανωμένοι σε ομάδα θα καταφέρουμε περισσότερα. Κι έτσι ιδρύσαμε τους Εθελοντές του Κόσμου» προσθέτει.

Άνθρωποι ανάμεσά μας δηλαδή που προσφέρουν ανιδιοτελώς στο συνάνθρωπο, χωρίς καμία αρωγή από την πολιτεία. «Δεν επιχορηγούμεθα από κανένα κρατικό ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ό,τι έχουμε κατορθώσει είναι από τη συνδρομή των μελών μας –40 ευρώ ετησίως– και χορηγίες φίλων, μελών και ανθρώπων που μας εμπιστεύονται» μας λέει η κα Παπαπολίτη, τονίζοντας ότι είναι «υπερήφανοι» που δεν έχουν καμία εξάρτηση από το Δημόσιο. «Μια φορά ζητήσαμε τη βοήθειά τους για την παραχώρηση αποθηκευτικού χώρου για την εξυπηρέτηση των οικογενειών που βοηθούμε και αυτοί μας την αρνήθηκαν, επειδή δεν είμαστε επιχορηγούμενος φορέας!» εκφράζουν το παράπονό τους.

Οι δυσκολίες, όμως, δεν τελειώνουν εδώ. «Οι Εθελοντές του Κόσμου είναι σαν γυρολόγοι» λέει η κα Παπαπολίτη εξηγώντας ότι «Γυρίζουμε καθημερινά και μαζεύουμε ό,τι μας προσφέρουν, από έπιπλα, χαλιά, ηλεκτρικές συσκευές, ρουχισμό, υπόδηση, λευκά είδη, βιβλία, φάρμακα, παιχνίδια, τα οποία επισκευάζουμε και διαθέτουμε σε οικογένειες». Πολλές φορές με κίνδυνο, καθώς υπάρχουν και οι ομάδες της νύχτας, οι οποίες γυρίζουν σε διάφορες περιοχές της Αθήνας μετά τις 10.00 μ.μ. που κλείνουν φούρνοι και ταβέρνες και μαζεύουν ό,τι περίσσεψε για να τα μοιράσουν στις οικογένειες! «Οι άνθρωποι σήμερα μοιάζουν να είναι αρκετά δύσπιστοι και δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι υπάρχουν οργανώσεις που πραγματικά βοηθούν» διευκρινίζει για την παράτολμη αυτή δράση τους.

Η βοήθειά τους, όμως, δεν περιορίζεται μόνο σε φτωχές οικογένειες. «Δεν έχουμε επικεντρώσει σε συγκεκριμένο σκοπό. Ενεργούμε άμεσα και πυροσβεστικά, όπου μας ζητηθεί, όπως σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, κακοποιημένων παιδιών και γυναικών, παρέχουμε βοήθεια σε εξαρτημένα άτομα που παρακολουθούν πρόγραμμα απεξάρτησης, σε άτομα τρίτης ηλικίας, μονογονεϊκές οικογένειες και ΑΜΕΑ». Ο κατάλογος των φορέων και των οργανώσεων με τους οποίους συνεργάζονται είναι τεράστιος, ενώ διαθέτουν μία ιματιοθήκη στον Πειραιά και ετοιμάζουν μία καινούργια στην Καισαριανή, καθώς επίσης και Τράπεζα Αίματος στον «Ευαγγελισμό».

Τι χρειάζονται; «Εθελοντές οπωσδήποτε! Τα κριτήριά μας για άτομα που θα θελήσουν να μπουν στην Οργάνωσή μας είναι ανιδιοτέλεια, αγάπη και αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο» λέει η κα Παπαπολίτη και συμπληρώνει: «Είναι πραγματικά γέμισμα ψυχής η προσφορά στο συνάνθρωπο. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω τη συγκίνηση όλων μας όταν ακούσαμε να μας ευχαριστεί δημόσια ένας πρώην χρήστης για την υποτροφία που του δώσαμε στις σπουδές του στη γραφιστική χωρίς να τον γνωρίζουμε». Παράλληλα οραματίζονται τη δημιουργία ενός ξενώνα, όπου θα φιλοξενούνται εξαρτημένα παιδιά από την περιφέρειά τους δύο μήνες τουλάχιστον που απαιτούνται πριν από την ένταξή τους σε πρόγραμμα απεξάρτησης.

Όσο για τις ιστορίες οι οποίες περιγράφονται στην αρχή, οι Εθελοντές του Κόσμου φρόντισαν σε κάθε περίπτωση να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία των οικογενειών αυτών: Πλήρωσαν ενοίκια, ανέλαβαν τους εμβολισμούς, αγόρασαν ηλεκτρικές συσκευές, εξασφάλισαν την «προίκα» για το μωρό της φυλακισμένης μάνας, εξόφλησαν λογαριασμούς και πλήρωσαν ένταλμα σύλληψης για το ρακοσυλλέκτη, έφτιαξαν πακέτα φαγητού. Και έμαθαν σε κάποια παιδιά εν έτει 2011 τι είναι η μαρμελάδα και η γαλοπούλα.


Κάντε κλικ για να μάθετε πως μπορείτε να βοηθήσετε





Πηγή: Jenny.gr

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname