Sunday, October 30, 2011

Η ζωή επιστρέφει στη Λίμνη Κορώνεια

Ευχάριστη έκπληξη για κατοίκους, επισκέπτες, αλλά και για τους επιστήμονες που παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια την καταστροφική πορεία της λίμνης Κορώνειας ήταν η φετινή παρουσία μεγάλων πληθυσμών μεταναστευτικών πουλιών στην περιοχή, για πρώτη φορά μετά το 2004.

 Περισσότεροι από 700 αργυροπελεκάνοι και ροδοπελεκάνοι, και άλλα είδη πουλών όπως κορμοράνοι, ερωδιοί, λαγγόνες, χαλκόκοτες, έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή από τις αρχές Αυγούστου και παρέμειναν για σχεδόν 1,5 μήνα, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, χρησιμοποιώντας την πολύπαθη λίμνη ως σταθμό ξεκούρασης στο μεταναστευτικό τους ταξίδι.

Οπως διευκρινίζουν, πάντως, οι υπεύθυνοι του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, αυτό δυστυχώς δεν συνδέεται με την περιβαλλοντική αναβάθμιση της λίμνης, η οποία παραμένει σε κακή κατάσταση από πλευράς ποιότητας υδάτων. Υπενθυμίζεται πως η λίμνη έγινε υγρός τάφος για χιλιάδες πουλιά σε δύο περιβαλλοντικά επεισόδια που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια και αποδόθηκαν σε δηλητηρίαση από τοξίνες.

Σε ό,τι αφορά την ποσότητα, η σχεδόν αποξηραμένη πριν από τρία χρόνια λίμνη έχει εμπλουτιστεί με νερά μέσω των έργων μερικής και ολικής εκτροπής των ρεμάτων Λαγκαδικίων και Σχολαρίου, που της έδωσαν ανάσα. Ωστόσο, σήμερα ο όγκος τους βρίσκεται στο 1/3 αυτού που είχε τον περασμένο χειμώνα, και εκφράζεται η ελπίδα ότι θα αναζωογονηθεί τους επόμενους βροχερούς μήνες.


"Το γιατί επανήλθαν, το γνωρίζουν μόνο τα ίδια τα πουλιά. Αυτό που μπορούμε να πούμε εμείς είναι πως θυμήθηκαν την Κορώνεια ως σταθμό από προηγούμενα ταξίδια τους" είπε στο "Εθνος" η κ. Λίλα Κάρτα από το Τμήμα Παρακολούθησης του Φορέα Διαχείρισης. 

Είδη πτηνών
Στην "καρδιά" της φθινοπωρινής μετανάστευσης, στην Κορώνεια, παρατηρούνται αυτές τις μέρες παρυδάτια πουλιά με κυρίαρχες τις αβοκέτες που ξεκουράζονται πριν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, φοινικόπτερα και βαρβάρες, καθώς και αφρόπαπιες, όπως πρασινοκέφαλες, καπακλήδες, κιρκίρια, χουλιαρόπαπιες και σαρσέλες.

Στη λίμνη Βόλβη βρίσκονται πάνω από 1.000 λαγγόνες, αριθμός ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με άλλες χρονιές, ενώ οι πρώτες μαυροκέφαλες έχουν φτάσει από τον Αύγουστο. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός πουλιών όπως σταχτομυγοχάφτες, φυλλοσκόποι και διάφορα είδη αετών βρίσκονται σε περιοχές περιφερειακά των λιμνών.

 Θανάσης Χρήστου


Πηγή: ΕΘΝΟΣ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname