Friday, October 7, 2011

Οι «τυφλές» όψεις των κτιρίων γίνονται καμβάς για να ομορφύνει η πόλη! (photos)

Η ιδέα που ξεκίνησε από τους νεαρούς γκραφιτάδες, οι οποίοι αναζητούσαν μεγάλους, ελεύθερους τοίχους για να εκφραστούν, εξελίχθηκε σιγά σιγά σε καλλιτεχνικό κίνημα, που υιοθετείται τώρα και από την Πολιτεία για «να ομορφύνει η πόλη».

Η δράση «Εικαστικές Παρεμβάσεις στον Δημόσιο Αστικό Χώρο, Ζωγραφική στις Τυφλές Οψεις των κτιρίων», είχε συμπεριληφθεί από την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη στο πρόγραμμα «Αθήνα-Αττική 2014», τον Ιούνιο του 2010. Τότε το ΥΠΕΚΑ είχε απευθύνει πρόταση συνεργασίας προς την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Σήμερα, το πρώτο από τα τρία έργα ολοκληρώθηκε με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου. Πρόκειται για μια τοιχογραφία στον τυφλό τοίχο του ξενοδοχείου VIENNA, επί της οδού Πειραιώς.

Είναι μια εικαστική πρόταση του κ. Παύλου Τσάκωνα, απόφοιτου της ΑΣΚΤ, σε ένα σχέδιο του Αλμπρεχτ Ντύρερ (1471- 1528), του μεγάλου γερμανού ζωγράφου, χαράκτη, μαθηματικού και θεωρητικού ο οποίος το έφτιαξε το 1506, την εποχή του δεύτερου ταξιδιού του στην Ιταλία. Η ιδέα υλοποιήθηκε στην Αθήνα από το εξειδικευμένο συνεργείο τοιχογράφων - ζωγράφων Αδελφών Κρέτση σε συνεργασία με τον ζωγράφο κ. Μανώλη Αναστασάκο.

Η επιλογή των κτιρίων και των αντίστοιχων εικαστικών παρεμβάσεων, προέκυψε κατόπιν αξιολόγησης από αντίστοιχες επιτροπές του ΥΠΕΚΑ και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Οι εικαστικές παρεμβάσεις με τοιχογραφίες στο δημόσιο εξωτερικό χώρο έχουν από τη φύση τους έναν σχετικά εφήμερο μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα (κατά μέσο όρο δέκα έτη).

Αποσκοπούν περισσότερο, σε βάθος χρόνου, να αφομοιωθούν σαν καλλιτεχνικές προτάσεις, να χαρακτηρίσουν αισθητικά μια περιοχή σαν τοπόσημα, και αφού βιωθούν να αντικατασταθούν από διάδοχες συνθέσεις άλλων καλλιτεχνών.

Το Πιλοτικό Πρόγραμμα θα συνεχιστεί με άλλες δύο εικαστικές παρεμβάσεις σε τυφλούς τοίχους πολυκατοικιών στην οδό Κριεζώτου (Κέντρο Αθήνας) και στην οδό Κασομούλη (προσφυγικές κατοικίες).
Μάχη Τράτσα







Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname