Wednesday, October 26, 2011

Θερίστε κέρδη από τη νέα σπορά δημητριακών

Tα δημητριακά μπορεί να μην ανήκουν στην κατηγορία των εναλλακτικών καλλιεργειών που υπόσχονται κέρδη, ωστόσο μετά την απρόσμενα καλή χρονιά φέτος για τους παραγωγούς δημητριακών στην Ελλάδα, με τις τιμές να έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με δύο χρόνια πριν, εκτιμάται πως και η επόμενη σεζόν θα φέρει ικανοποιητικό εισόδημα σε όσους αποφασίσουν να καλλιεργήσουν δημητριακά στα χωράφια τους.

Σκληρό και μαλακό σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη και καλαμπόκι κάνουν κερδοφόρες και βιώσιμες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις των παραγωγικών φορέων και η επόμενη χρονιά θα είναι μια ακόμη καλή χρονιά.

Την ίδια ώρα που μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες καταγράφουν απώλειες εισοδημάτων, οι παραγωγοί μετρούν τα κέρδη τους. Αυτό που επιβεβαιώνει η οικονομική κρίση, που αντιμετωπίζει η χώρα μας, είναι ότι ο πρωτογενής τομέας σε περιόδους αστάθειας και ανασφάλειας αποτελεί στήριγμα για τον πληθυσμό, καθώς πέραν της διατροφικής επάρκειας, μπορεί να εξασφαλίσει και ενισχυμένο εισόδημα. Δριμύτερος λοιπόν επανέρχεται σε καιρούς κρίσης ο πρωτογενής τομέας, όπως αποδείχθηκε περίτρανα τη φετινή χρονιά.

Βασικά σημεία:
1. Διπλάσιες οι τιμές διάθεσης της παραγωγής σε σχέση με πριν από δύο χρόνια
2. Ανοδική πορεία και για τις καλλιέργειες σίκαλης, βρώμης και καλαμποκιού


Πηγή: ΕΘΝΟΣ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname