Wednesday, October 5, 2011

«E, όχι και δεν υπήρξε κάθαρση!»

Στην Ελλάδα είναι αλήθεια έχουμε μάθει να μηδενίζουμε τα πάντα.

Από την άλλη το να περάσει αυτή τη φορά στα μάτια του κόσμου η αίσθηση -για να μην πω η πεποίθηση- ότι τίποτα δεν συνέβη και αυτή τη φορά είναι τουλάχιστον υπερβολικό και άδικο. Αυτό που έχει συμβεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο τους τελευταίους μήνες είναι πρωτοφανές και δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο.

Και επειδή κάποιοι μπορεί να θέλουν να διατηρήσουν την άποψη στην κοινή γνώμη ότι τίποτα δεν συνέβη, ας δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί και ας αποφασίσουμε αν είναι «τίποτα», όπως εύκολα λέγεται.

Μέχρι στιγμής, και ενώ οι διαδικασίες συνεχίζονται, από το επαγγελματικό ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν αποβληθεί συνολικά 15 ομάδες. Προσέξτε! Ούτε μία ούτε δύο, αλλά 15 από τις τρεις επαγγελματικές κατηγορίες του ποδοσφαίρου μας. Τρεις από τη Σούπερ Λίγκα μάς αποχαιρέτησαν ήδη (Βόλος, Καβάλα, Ηρακλής) και εκκρεμούν και οι υποθέσεις ορισμένων άλλων, όπως για παράδειγμα του Αστέρα Τρίπολης που πρωτόδικα υποβιβάστηκε. Από την παλιά Β' Εθνική μάς έχουν αποχαιρετήσει προς το παρόν η Καρδίτσα, η Ρόδος, ο Ιωνικός, ο Εθνικός και τα Τρίκαλα, ενώ υπάρχουν ακόμη αρκετές εκκρεμότητες, ενώ κάτι ανάλογο έχει συμβεί και με την παλιά Γ' Εθνική, την οποία ήδη αποχαιρέτησαν ο Αίας Σαλαμίνας, ο Ασπρόπυργος, η Κόρινθος, η Χερσόνησος, ο Παναιγιάλειος και ο Εορδαϊκός.

Οπως αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, το να αποβληθούν 15 ομάδες από τις συνολικά 68 των επαγγελματικών πρωταθλημάτων μας δεν είναι σε καμία περίπτωση «τίποτα». Οταν μάλιστα υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι ο αριθμός των ομάδων θα αυξηθεί κι άλλο, δεν είναι μικρό πράγμα. Για την ακρίβεια, στα χρονικά του παγκόσμιου ποδοσφαίρου δεν υπάρχει προηγούμενο.

Επίσης, υπάρχουν 19 φυσικά πρόσωπα έως τώρα που επίσης έχουν τιμωρηθεί ή ακόμη και φυλακιστεί. Και είναι και παράγοντες και παίκτες ανάμεσά τους. Οταν, λοιπόν, με μία μεγάλη ευκολία αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν έγινε τίποτα για άλλη μία φορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι τουλάχιστον άδικοι. Προφανώς έγιναν και λάθη, πιθανότατα υπήρξαν και ελλείψεις σε αυτές τις αποφάσεις, αλλά ότι υπήρξε κάθαρση και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό πρέπει όλοι να το αναγνωρίσουν. Και πρέπει να το αναγνωρίσουμε κυρίως στο κράτος, που αυτή τη φορά δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος όπως κάνει συνήθως και προχώρησε σε δύσκολες αποφάσεις, ακόμα και για την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η υπόθεση του Ηρακλή ή του Βόλου, για τις οποίες υπάρχουν και έντονες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία. Και, επιτέλους, καλό θα ήταν κάποια στιγμή να αναγνωρίσουμε σ' έναν λειτουργό του κράτους, όπως ο Πάνος Μπιτσαξής, ότι προσπάθησε να κάνει καλά τη δουλειά του, μη λαμβάνοντας υπόψη του τις πιέσεις που σίγουρα θα του ασκήθηκαν και τελικά σε σημαντικό βαθμό τα έχει καταφέρει.

Μιχάλης Τσόχος
Πηγή: SPORTDAY

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname