Wednesday, October 26, 2011

Όαση δημιουργίας στο Parapera

Το περασμένο Σάββατο ήταν μια χειμωνιάτικη μέρα. Παρ’ όλα αυτά, ούτε η βροχή ούτε ο τόπος προορισμού εμπόδισαν κάποιους Αθηναίους, και κυρίως Αθηναίες, να επισκεφθούν έναν χώρο διαφορετικό και πολύχρωμο στο κέντρο της Αθήνας. Αχαρνών 61 και Φερών υπάρχει μια θαυμάσια, παλιά διπλοκατοικία.

Μια ομάδα νέων ανθρώπων το καθάρισε, το διαμόρφωσε με μια industrial αισθητική, του έδωσε το όνομα Parapera, και το παραχωρεί σε ανθρώπους που δημιουργούν με τα χέρια. Στον πρώτο όροφο του Parapera υπήρχαν οι περιοδικοί ενοικιαστές αυτών των μικρών «καταστημάτων». Δημιουργοί κοσμημάτων, ρούχων, δερμάτινων αντικειμένων ή απρόβλεπτων κατασκευών από μικροαντικείμενα που συνήθως συναντούμε στα σκουπίδια.

Στον πρώτο όροφο, για το περασμένο μόνο Σαββατοκύριακο, είχαν στεγαστεί διάφορες ομάδες δημιουργών και κατασκευαστών, που συγκεντρώθηκαν εκεί με πρωτοβουλία του ftiaxto.gr. Ραπτομηχανές, βελόνες και βελονάκια, αρωματικά σαπούνια, κεριά, διάφορα crafts, όπως λέγονται στη διεθνή γλώσσα τα χειροτεχνήματα, έφτιαχναν μια μικρή όαση δημιουργικότητας, αλλά και μία διέξοδο των ανθρώπων σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές. Διότι οι ομάδες των δημιουργών που συγκεντρώθηκαν στο Parapera δεν είναι μόνο κατασκευαστές και πωλητές των αντικειμένων που φτιάχνουν. Διοργανώνουν και σεμινάρια, καλώντας τον κόσμο να μάθει κάτι διαφορετικό.

Μαθήματα χειροτεχνίας

Σεμινάρια κηροπλαστικής, σαπωνοποιίας, φυσικών καλλυντικών, συσκευασίας και διακόσμησης πραγματοποιούνται στο Orestis Craft Center (Πειραιώς 37, Μοσχάτο). Στους μικρούς πρόχειρους πάγκους μοσχομύριζαν τα σαπούνια και τα κεριά. «Υπάρχει μεγάλη προσέλευση παρά την κρίση», λέει ένα από τα τρία αδέλφια που «τρέχουν» την επιχείρηση. «Η ανεργία σπρώχνει πολλούς σε αναζήτηση νέων δρόμων. Ετσι, είτε γιατί θέλουν να μάθουν κάτι άλλο, είτε γιατί θέλουν να γεμίσουν τον χρόνο τους, υπάρχει μεγάλη προσέλευση στα σεμινάρια». Το ίδιο συμβαίνει και στο εικαστικό εργαστήρι «πέτρα-ψαλίδι-χαρτί» (Φυλασίων 15, Ανω Πετράλωνα), όπου διδάσκεται ζωγραφική για ενηλίκους και παιδιά, δημιουργικό κόσμημα, χειροτεχνία.

Ήταν πολλές οι εκπλήξεις αυτού του νέου χώρου, που διαθέτει και καφέ και αίθουσα εκδηλώσεων και που μια ραπτομηχανή υποδέχεται τους επισκέπτες στην είσοδο του δευτέρου ορόφου. Πρώτα πρώτα, ήταν το τόλμημα όσων έστησαν αυτό τον χώρο, επιδιώκοντας ν’ ανατρέψουν την υποβάθμιση της περιοχής. Δεύτερον, τα έργα των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί, απλωμένα ή κρεμασμένα σε διάφορα επίσης αυτοσχέδια ράφια. Τρίτον, η συνειδητοποίηση ότι πολλά πράγματα μπορούμε να κάνουμε με τα χέρια μας, μια πρακτική που είχαμε απεμπολήσει τα τελευταία πολλά χρόνια, επιδιώκοντας διαρκώς το έτοιμο, το γκλάμουρ, το επώνυμο, τη μάρκα. Οι δημιουργοί αυτοί, νέες γυναίκες οι περισσότερες, δεν δημιουργούν μόνο. Προτείνουν έναν άλλο τρόπο διαχείρισης των υλικών αγαθών που μας περιβάλλουν. Οτι μπορούμε να φτιάξουμε ένα σωρό πράγματα, με διάφορα κομμάτια υφασμάτων από τα παλιά μας ρούχα (www.tobaloma.wordpress.com). Οτι τα παλιά πλαστικά ποτήρια που μας περίσσεψαν από τη συγκέντρωση, μπορούν να γίνουν ένα θεαματικό φωτιστικό. Οτι τα κουμπιά από ρούχα που δεν φοράμε πλέον γίνονται θαυμάσια κοσμήματα. Κι ότι το πλέξιμο ή το ράψιμο δεν είναι μόνο μόδα, αλλά είναι και δημιουργία.

Ζωντάνια

Το Parapera έρχεται να προστεθεί δίπλα σε άλλες πρωτοβουλίες ανθρώπων που αποφασίζουν να κινητοποιήσουν ταλέντα, δημιουργικότητες, φαντασία και να ζωντανέψουν χώρους και περιοχές που μέχρι χθες είχαν το μουντό χρώμα της εγκατάλειψης. Το παλιό νεοκλασικό στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Φερών είναι μια διαφορετική πρόταση σε μια υποβαθμισμένη και πολυπολιτισμική γειτονιά, που ελάχιστοι θα επέλεγαν για κατοικία τους σήμερα. Τους ανθρώπους που έφτιαξαν το Parapera και δημιούργησαν έναν τόπο συνάντησης δημιουργών δεν τους κατέβαλε το γενικό κλίμα και η φοβική διάθεση. Εκαναν την ανατροπή και έκαναν τη διαφορά.


 Όλγα Σελλά

*Για περισσότερες πληροφορίες: paraperamarket.blogspot.com


Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname