Thursday, October 20, 2011

This is Athens - Η Αθήνα φέτος το καλοκαίρι είχε εθελοντές περιηγητές!

Η πιο όμορφη εικόνα της Αθήνας. Μπορείτε να τη βρείτε αρκεί να ξέρετε πού να την αναζητήσετε. Με ένα κλικ στην ιστοσελίδα This is Athens έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το μεγαλύτερο κολάζ φωτογραφιών από τα ομορφότερα σημεία, τις μοναδικές στιγμές και τους ανθρώπους αυτής της πόλης. Πρόκειται για πρωτοβουλία μιας ομάδας νέων, οι οποίοι πριν από ένα χρόνο αποφάσισαν να δείξουν σε ολόκληρο τον κόσμο ότι Αθήνα δεν είναι μόνο η Ακρόπολη.

Τα σχέδια της ομάδας δεν έμειναν, όμως, μόνο στην προβολή καλαίσθητων φωτογραφιών. Προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: έθεσαν στόχο να φέρουν σε επαφή τους ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν την πόλη με αυτούς που την ξέρουν καλύτερα, δηλαδή τους κατοίκους της. Ζήτησαν, λοιπόν, από τους Αθηναίους να αναλάβουν το ρόλο του Athens locals και να δείξουν την πόλη τους στους ξένους επισκέπτες. «Τηρουμένων των οικονομικών δυσχερειών που υπάρχουν, καλέσαμε τους πολίτες της Αθήνας να αναλάβουν ρόλο περιηγητή για τους ξένους επισκέπτες της πόλης» εξηγεί ο πρόεδρος του This is my Athens, Γιώργος Μπρούλιας και διευκρινίζει: «Τους ζητάμε να αφιερώσουν εθελοντικά ένα δίωρο ή τρίωρο από το χρόνο τους και να κάνουν μια βόλτα με τον τουρίστα, ξεναγώντας τον σε αξιοθέατα που δεν θα βρει εύκολα στους ταξιδιωτικούς οδηγούς – σε αγαπημένα τους café, στα στέκια τους με τα καλύτερα cocktails, στη… μυστική τους κρυψώνα με την καλύτερη θέα στην πόλη».

Δεν πρόκειται, όμως, για τυπικές ξεναγήσεις. Όπως διευκρινίζει ο κ. Μπρούλιας, «Σε καμιά περίπτωση οι εθελοντές μας, δεν χαρακτηρίζονται ξεναγοί. Τους δίνουμε το χαρακτηρισμό του περιηγητή, γιατί η εργασία τους είναι καθαρά εθελοντική και μέσα στο πλαίσιο της προσωπικής τους διάθεσης για μια βόλτα. Ο κάθε περιηγητής είναι ελεύθερος να δείξει στον τουρίστα ό,τι εκείνος θέλει! Η βόλτα δεν περιορίζεται στα όρια του δήμου Αθηναίων. Μπορεί να είναι από την παραλιακή μέχρι και την Πάρνηθα». Οι περιηγήσεις του προγράμματος παρέχονται δωρεάν στους τουρίστες και δεν περιλαμβάνουν ιστορική πληροφορία. Σε περίπτωση σχετικού αιτήματος, ο ενδιαφερόμενος-επισκέπτης παραπέμπεται στο Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών.

Μικρή καμπάνια, μεγάλη ανταπόκριση. Η συμμετοχή των Αθηναίων στο πρόγραμμα ήταν εντυπωσιακή. Δύμφωνα με τον πρόεδρο της οργάνωσης: «Μέσα σε ένα μόλις μήνα από την έναρξης της πρωτοβουλίας αυτής είχαμε 300 άτομα εθελοντές. Δεν το περιμέναμε! Κι όμως, αυτοί οι 300 ανέλαβαν να κάνουν βόλτα στα αγαπημένα τους μέρη τους τουρίστες που για το μήνα Αύγουστο ήταν περίπου 50 άτομα».

Το This is my Athens, όμως, έχει και τους «κανόνες» τους. Ακριβώς λόγω του εθελοντικού του χαρακτήρα, όπως διευκρινίζει ο κ. Μπρούλιας, αν πέσει στην αντίληψη ή αναφερθεί στην οργάνωση περιστατικό χρηματικής αμοιβής του περιηγητή από τον τουρίστα ή «δωροδοκίας» του από κάποιο μαγαζί, στο οποίο ενδεχομένως καθίσουν για φαγητό ή καφέ, ο εθελοντής αυτομάτως διαγράφεται από το πρόγραμμα. Επίσης, για την προστασία των τουριστών αλλά και των περιηγητών τα ραντεβού γίνονται στα επίσημα info point του δήμου. «Επιπλέον, έχουμε συστήσει στους περιηγητές να μη χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους αλλά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή, αν θέλουν, στη βόλτα με τον τουρίστα να παίρνουν κάποιο δικό τους άνθρωπο μαζί» προσθέτει ο κ. Μπρούλιας.

Θέλετε και εσείς να γίνετε εθελοντές-περιηγητές; Το βασικό που πρέπει να έχετε είναι… χρόνος. «Ο χρόνος που οφείλει να διαθέσει κάθε ενδιαφερόμενος είναι περίπου 8 με 10 δίωρα το μήνα, ενώ θα πρέπει να μιλάει, τουλάχιστον, δύο ξένες γλώσσες, ώστε να μπορεί να συνεννοηθεί με τον τουρίστα» εξηγεί ο κ. Μπρούλιας. «Δεν κόβουμε κανέναν τη στιγμή που μπορεί να διαθέτει τα ελάχιστα προσόντα γι’ αυτό το σκοπό. Και, φυσικά, τους βλέπουμε όλους, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου τύχει. Μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα συμμετέχουν άνθρωποι απ’ όλες τις ηλικίες και όλα τα κοινωνικά στρώματα. Μπορείς να συναντήσεις καλλιτέχνες μουσικούς, συνθέτες, καθηγητές μέχρι και παιδιά».

Το μοναδικό όφελος της οργάνωσης This is my Athens, σύμφωνα με τον πρόεδρο της, είναι η προβολή της Αθήνας με έναν έξυπνο τρόπο, ιδίως ένα μήνα μετά τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. «Συνεισφέρουμε στη ανάδειξη της πόλης μας. Δεν είναι μόνο η Ακρόπολη στην Αθήνα».

Info: www.thisisathens.org


Πηγή: Jenny.gr

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname