Friday, November 18, 2011

Μιχάλης Ψαράς: «Νέος Πικάσο» ετών 15 από την Κύπρο

Ένας δεκαπεντάχρονος Κύπριος που τον αποκαλούν "νέο Πικάσο" εξασφάλισε μια θέση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το ταλαντούχο παιδί με το όνομα Μιχάλης Ψαράς, από το Καλό Χωριό Λάρνακας, είναι μαθητής Β΄τάξης του Λυκείου "Βεργίνα" και ο νεαρότερος φοιτητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ.

Με κλίση και ταλέντο στη ζωγραφική, ο Μιχάλης στα επτά του χρόνια παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής σε ιδιωτικό εργαστήριο. Οι γονείς του διέβλεψαν το ταλέντο του παιδιού τους και το βοήθησαν ώστε να το αξιοποιήσει. "Οι γονείς μου με βοήθησαν πολύ, ιδιαίτερα ο πατέρας μου, Λεόντιος, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Ασσια, όπου έζησε και εργάστηκε ο λαϊκός ζωγράφος Μιχάλης Κάσσιαλος", δήλωσε ο Μιχάλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στα 15 του, με προτροπή των γονιών και των δασκάλων του, έδωσε εξετάσεις στο Τμήμα Ειδικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, ως άτομο με ειδικό ταλέντο. Πέτυχε ανάμεσα σε 128 άτομα, σε σύνολο 300 υποψηφίων.

Τον ενδιαφέρουν οι Εφαρμοσμένες και Εικαστικές Τέχνες, αλλά και η Αρχιτεκτονική, όπως λέει. Θαυμάζει αρκετούς Κύπριους καλλιτέχνες, αλλά έχει ξεχωρίσει και κάποια μεγάλα ονόματα από την παγκόσμια Ιστορία της Τέχνης, ανάμεσά τους τον Πικάσο, τον Ντα Βίντσι, τον Μιχαήλ Αγγελο και τον Χένρι Μουρ. Αντιμετωπίζει με σεμνότητα τον χαρακτηρισμό "νέος Πικάσο" που του αποδίδουν: "Αυτό αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή, αλλά δεν θέλω να υπερηφανεύομαι. Θέλω να είμαι προσγειωμένος, δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια. Θέλω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ".

Προς το παρόν είναι άριστος μαθητής και πολύ αγαπητός. Ολοκλήρωσε την Α΄Λυκείου με 19 12/14. "Τόσα χρόνια στα σχολεία, δεν μου έτυχε ποτέ ξανά 15χρονος μαθητής να πάρει θέση στο Πανεπιστήμιο", δήλωσε ο διευθυντής του Λυκείου Θεοχάρης Μασούχας.



Πηγή: ΕΘΝΟΣ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname