Tuesday, November 22, 2011

Αίρονται 79 εμπόδια στην επιχειρηματικότητα

Δώδεκα θεσμικές παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων προωθεί το Yπουργείο Ανάπτυξης με νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και το οποίο στοχεύει στην άρση 79 εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όπως ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Tύπου ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μεταξύ των παρεμβάσεων που προωθούνται με το πολυνομοσχέδιο είναι η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις (fast track) και σε μικρότερα έργα ώστε να διευκολυνθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και η θεσμοθέτηση μιας νέας ευέλικτης εταιρικής μορφής με μετοχικό κεφάλαιο που μπορεί να είναι ακόμη και 1 ευρώ.

Οι βασικές παρεμβάσεις του νομοσχεδίου που έχει τίτλο «Για την επιχειρηματικά φιλική Ελλάδα» είναι οι εξής:

  • Επέκταση του fast track με στόχο να καταστεί πιο αποτελεσματικό στη λειτουργία του. Συγκεκριμένα τα όρια για τον χαρακτηρισμό μιας επένδυσης ως στρατηγικής σημασίας, ώστε να μπορεί να ενταχθεί στον νόμο περί ταχείας αδειοδότησης, διαμορφώνονται σε:
    •  120 εκατ. ευρώ (έναντι 200 εκατ. που ίσχυε).
    • 40 εκατ. ευρώ και δημιουργία 120 θέσεων εργασίας (από 75 εκατ. και 200 θέσεις).
    • 250 νέες θέσεις εργασίας, ανεξαρτήτως ύψους επένδυσης (από 150).
    • Δημιουργείται νέα κατηγορία στρατηγικών επενδύσεων, για τις βιομηχανικές επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ που θα γίνονται σε βιομηχανικές περιοχές.
    • Συντομεύεται, από 60 σε 45 ημέρες, η προθεσμία έκδοσης αδειών, μετά την παρέλευση της οποίας τεκμαίρεται θετική απάντηση της υπηρεσίας.
  • Σύσταση Κέντρου Εξυπηρέτησης Επενδυτών, που θα βρίσκεται στο Invest in Greece και θα λειτουργεί ως υπηρεσία μια στάσης για όλες τις επενδύσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ. Η υπηρεσία αυτή θα αναλαμβάνει για λογαριασμό των επενδυτών, έναντι αμοιβής, τη διεκπεραίωση των διαδικασιών αδειοδότησης στις δημόσιες υπηρεσίες, οι επενδύσεις αυτές όμως δεν υπάγονται στο fast track. Θα συσταθεί και ειδικό μητρώο χειριστών των επενδύσεων. 
  • Απλοποίηση των διαδικασιών των απαλλοτριώσεων μέσω της βελτίωσης του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων που θα βοηθήσει στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
  • Απλοποίηση της άσκησης εξαγωγικών δραστηριοτήτων.
  • Θεσμοθέτηση ενός νέου εταιρικού τύπου, με μετοχικό κεφάλαιο που μπορεί να ξεκινά από 1 ευρώ και δυνατότητα εισφοράς από τους εταίρους όχι μόνο κεφαλαίου αλλά και εργασίας, ή ανάληψης ευθυνών, π.χ. για κάλυψη χρεών της επιχείρησης μέχρις ενός συγκεκριμένου ύψους.
  • Επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλο το φάσμα των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων με στόχο τη μείωση του κόστους για το Δημόσιο κατά 15% έναντι του προϋπολογισμού κάθε προμήθειας.

  • Παροχή κινήτρων (απαλλαγές από φόρους, τέλη, εισφορές, κ.λπ.) για την προσέλκυση και εγκατάσταση επιχειρήσεων στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης.
  • Εκσυγχρονισμός των εμπορικών σημάτων.
  • Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τους μεσίτες ακινήτων δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στη σύμβαση μεσιτείας.
  • Καθιέρωση Σήματος Ελληνικού Προϊόντος, το οποίο θα φέρουν, προαιρετικά, ως επισήμανση, τα προϊόντα που παράγονται και μεταποιούνται στην Ελλάδα και συμμορφώνονται συστηματικά με προδιαγραφές, οι οποίες θα εκπονηθούν από αρμόδιους φορείς.

  • Δημιουργία μητρώου ελεγκτών για βιομηχανικά προϊόντα.
  • Επιτάχυνση και απλοποίηση της διαδικασίας εκτέλεσης αρχαιολογικών ερευνών, μέσα από ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τη διαδικασία αδειοδότησης και εκτέλεσης αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών στο πλαίσιο επενδυτικών προγραμμάτων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι η προσπάθεια δημιουργίας φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος ασκείται από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, με ρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί και άλλες που σχεδιάζονται, με ορίζοντα υλοποίησης το 2012. Σχετικά με τις επενδύσεις στρατηγικής σημασίας ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι μετά την έγκριση τριών σχεδίων ύψους 1,2 δισ. ευρώ τις προηγούμενες ημέρες, η διοίκηση του Invest in Greece ετοιμάζει άλλους 20 φακέλους συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, για να προωθηθούν στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Πρόκειται για επενδύσεις στην ενέργεια, τον τουρισμό και σε μεταλλεία χρυσού.

Πηνελόπη Μητρούλια


Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname