Tuesday, November 1, 2011

«Ο Κύκλος των Φαραγγιών»: Μνημεία, φαράγγια και όρεξη για πεζοπορία στο νομό Χανίων

Διαδρομές πολιτισμού, παράδοσης, φυσικού κάλλους αλλά και γεύσεων στην ενδοχώρα του νομού Χανίων. Οδοιπορικό σε φαράγγια και μονοπάτια και παράλληλα επίσκεψη σε βυζαντινά και ενετικά μνημεία, σε οθωμανικά και σε σύγχρονα. Πρόκειται για ένα σχέδιο συλλογικής δράσης, το οποίο αναπτύσσεται στην ενδοχώρα του νομού Χανίων με στόχο διπλό: Τη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, μαζί με την προβολή του γηγενούς, αυθεντικού πολιτισμού της υπαίθρου αλλά και την άμεση επαφή των κατοίκων της με τα σύγχρονα πολιτιστικά ρεύματα, τα προγράμματα και τις τεχνολογίες γνώσης και μάθησης.

Διοργανωτές είναι η Περιφέρεια Κρήτης, οι δήμοι Πλατανιά και Καντάνου - Σελίνου, φορείς πολιτισμού και κάτοικοι των χωριών, δεδομένου ότι το σχέδιο περιλαμβάνει περισσότερους από 30 οικισμούς στα 13 χωριά της ενδοχώρας.


Ο «Κύκλος των φαραγγιών», όπως ονομάζεται το πρόγραμμα, δίνει λοιπόν ραντεβού κάθε Κυριακή στο κοινό, που θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί τα διάφορα σημεία συμμετοχής από τις 11 το πρωί ως τις 9 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο. Ετσι οι επισκέπτες μπορούν να δουν: Στα Φλώρια τον ναό του Αγίου Γεωργίου με τις αγιογραφίες του 1497 από τον αγιογράφο Γεώργιο Προβατόπουλο και τον ναό των Αγίων Πατέρων με τις αγιογραφίες του 1462 από τον αγιογράφο Ξένο Διγενή. Το Φαράγγι Μεσαυλίων - Δελιανών προσφέρει την κατάβασή του τόσο με πεζοπορία όσο και με όχημα εκτός δρόμου ενώ στα Δελιανά είναι ανοικτός ο βενετσιάνικος ναός του Ιωάννου του Προδρόμου όπου η 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης. Στην Πανέθημο επισκέψιμες είναι και οι τέσσερις εκκλησιές του χωριού που σχηματίζουν σταυρό και χτίστηκαν για την προστασία των κατοίκων της από κάθε λιμό και αρρώστια και στην Επισκοπή ο ναός του Αρχάγγελου Μιχαήλ (Ροτόντα) ενώ στα Μοθιανά ενεργοποιείται ο πολιτιστικός σύλλογος ώστε οι επισκέπτες να προσεγγίζουν την πέτρινη, οθωμανική κρήνη του 1882.

Την εικαστική έκθεση «Μόνιμες Συλλογές Ι» στο «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Ελαιουργείον» με συμμετοχή 250 διεθνών καλλιτεχνών θα δουν οι επισκέπτες του Δρομόνερου οι επισκέπτες θα δουν στο αλλά και τον ναό του Προφήτη Ελισαίου στην κορφή του ομώνυμου λόφου με την θέα προς τα Λευκά Όρη όσο και προς το Κρητικό Πέλαγος. Στα Παλαιά Ρούματα εξάλλου, στην Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων παρουσιάζεται η έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «Γραφή & Ανάγνωση».

Αγροτικοί συνεταιρισμοί, παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες, παραγωγικά κέντρα τοπικών προϊόντων, όπως οινοποιεία, ελαιουργεία, τυροκομεία και εργαστήρια μελιού συμμετέχουν επίσης στο πρόγραμμα.

Μαρία Θερμού


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname