Thursday, November 17, 2011

Η Ελληνική dream team του Δρ. Δημήτρη Ηλιόπουλου που νίκησε τον καρκίνο

Μία από τις μεγαλύτερες νίκες απέναντι στον καρκίνο πέτυχε μια ελληνική ομάδα επιστημόνων. Με επικεφαλής τον Βολιώτη καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Δημήτρη Ηλιόπουλο, κατάφεραν να βρουν το «όπλο» που εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Η ελληνική dream team μετά από πολλά χρόνια ερευνών ανακάλυψε τα πρώτα αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος και του ήπατος, που μέχρι σήμερα δεν άφηνε περιθώρια σωτηρίας σε όποιον είχε προσβληθεί. Ο Δρ. Δημήτρης Ηλιόπουλος και η ομάδα του, η οποία απαρτίζεται ως επί το πλείστον από συμπατριώτες μας επιστήμονες, δίνουν πλέον με την έρευνά τους ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που έχουν προσβληθεί από τις δύο συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο καθηγητής, «η ερευνητική μας ομάδα, η οποία στελεχώνεται από άτομα κυρίως ελληνικής καταγωγής, έχει ως στόχο την επιτάχυνση εξεύρεσης νέων θεραπειών για διάφορες μορφές καρκίνου, όπως τον καρκίνο του ήπατος και του παγκρέατος. Αυτοί οι δύο καρκίνοι είναι πάρα πολύ επιθετικοί, με μικρό προσδόκιμο ζωής, και δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία». Και συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Δυστυχώς αυτή τη στιγμή η εξεύρεση ενός νέου φαρμάκου για τον καρκίνο παίρνει γύρω στα πέντε με δέκα χρόνια. Στο εργαστήριό μας χρησιμοποιούμε νέες τεχνολογίες, όπως τη βιοπληροφορική και τη βιομηχανική, ώστε να επιταχυνθεί η εξεύρεση νέων φαρμάκων για τους καρκίνους αυτούς».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Ηλιόπουλος στην εφημερίδα του τόπου όπου μεγάλωσε και έζησε τα μαθητικά του χρόνια, τον «Ταχυδρόμο» του Βόλου, τόνισε: «Με βάση τη μεθοδολογία που έχουμε αναπτύξει σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών έχουμε καταφέρει να βρούμε δύο καινούργια φάρμακα για τον καρκίνο του ήπατος και του παγκρέατος.

Συγκεκριμένα ανακαλύψαμε ότι η μετορφίνη, που είναι αντιδιαβητικό φάρμακο, εμποδίζει αποτελεσματικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος. Βασιζόμενοι στα αποτελέσματά μας ξεκινήσαμε κλινικές δοκιμές σε τρία αντικαρκινικά κέντρα στην Αμερική, όπου ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος λαμβάνουν χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με τη μετορφίνη, και τα πρώτα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά και ίσως έχουμε το πρώτο αποτελεσματικό φάρμακο για τη θεραπεία αυτού του επιθετικού καρκίνου».

Σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του ήπατος, όπως ανέφερε ο διακεκριμένος επιστήμονας, «σε συνεργασία με τον επίσης Βολιώτη γιατρό Γιώργο Πουλτσίδη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ, ανακαλύψαμε ένα καινούργιο μόριο RNA το οποίο καταστέλλει τον καρκίνο του ήπατος σε πειραματόζωα, και ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε στο άμεσο μέλλον και γι’ αυτό το μόριο κλινικές δοκιμές σε ασθενείς».

Ο διακεκριμένος επιστήμονας από μικρό παιδί το μόνο που ήθελε ήταν να ασχοληθεί με τον άνθρωπο. Να πολεμήσει τις ασθένειες που βασανίζουν τους ανθρώπους και να εξαλείψει τον πόνο που προκαλούν. Ετσι ασχολήθηκε με τη βιοϊατρική έρευνα με κύριο στόχο να βρει καινούργια φάρμακα που θα πολεμούσαν τον καρκίνο.

Και τα κατάφερε. Εχοντας στο πλευρό του σπουδαίους συμπατριώτες του, Ελληνες από κάθε γωνιά της χώρας, πέτυχε αυτό που φάνταζε μέχρι σήμερα ακατόρθωτο: να νικήσει δύο από τους πιο επιθετικούς καρκίνους που αφαιρούν μια ανθρώπινη ζωή μέσα σε μόλις λίγους μήνες. Ωστόσο, δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Οπως σημειώνει ο κ. Ηλιόπουλος, «στόχος μας είναι μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια να έχουμε πάρα πολλά όπλα στη φαρέτρα μας για να καταπολεμήσουμε πολλές ασθένειες».

Γιούλη Σταρίδα


Πηγή: Espresso

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname