Monday, November 21, 2011

Κίνημα στο Δημόσιο υπέρ της αξιοκρατίας

Σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, στο στόχαστρο της οποίας, πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει ο δημόσιος τομέας, με τις αλλεπάλληλες αποφάσεις για αναδιάρθρωση και εργασιακή εφεδρεία, αξίζει να επισημανθούν τα πορίσματα έρευνας που δημοσιεύει η "Ημερησία", σύμφωνα με τα οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι ζητούν και είναι πρόθυμοι πλέον να συμβάλλουν ώστε να αλλάξει ο δημόσιος τομέας.

Στην έρευνα πήραν μέρος περισσότεροι από 1.00 υπάλληλοι, οι οποίοι όχι μόνο δεν αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις, αλλά στην πλειονότητά τους εμφανίζονται διατεθειμένοι να τις στηρίξουν με στόχο μία αποτελεσματικότερη δημόσια δεξαμενή.

Σύμφωνα με όσα καταγράφει η έρευνα, υπάρχει μία σημαντική δυναμική, καθώς το ανθρώπινο δυναμικό φαίνεται σταδιακά και σε σύγκριση με παλαιότερες γενιές να βρίσκεται σε διαδικασία χειραφέτησης και αυτοπροσδιορισμού.

Συγκεκριμένα, επτά στους 10 τάσσονται υπέρ της σύνδεσης του μισθού με την παραγωγικότητα και υπέρ των μετακινήσεων μεταξύ των υπηρεσιών. Συνεπώς ένα σύστημα, το οποίο θα λειτουργούσε αξιοκρατικά και με προσδιορισμένα κριτήρια μέτρησης του παραγόμενου αποτελέσματος, οι ερωτώμενοι θεωρούν ότι η αμοιβή τους θα μπορούσε να συνδεθεί με την παραγωγικότητα.

Επίσης πάνω από τους μισούς δηλώνουν ότι αποδέχονται να εργαστούν πέρα του ωραρίου, ενώ το 70% εμφανίζονται έτοιμοι να κάνουν καταγγελίες κατά συναδέλφων τους αν τους δουν να παρανομήσουν.

Οι ερωτώμενοι σε μεγάλη πλειοψηφία συμφωνούν με το ότι το εργασιακό τους περιβάλλον δεν τους παρέχει ευκαιρίες και κίνητρα για την ενέλιξή τους, καθώς το σύστημα είναι αναχρονιστικό και ακατάλληλο για τη σύγχρονη δημόσια διοίκηση.

Ποσοστό άνω του 90% τάσσεται υπέρ αυστηρών ποινών για όσους δημοσίους υπαλλήλους παραβαίνουν τους κανόνες ενώ ποσοστό 80% θεωρούν ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου της λειτουργίας των εργαζομένων.

Ένα 55% έχουν κάνει προτάσεις για βελτιώσεις στην υπηρεσία τους οι οποίες ωστόσο δεν ελήφθησαν υπόψη, ενώ το 80% δηλώνουν ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουν επιμορφωθεί στον τομέα τους.

Ως σημαντικότερο πρόβλημα στη Δημόσια Διοίκηση, εντοπίζουν τη μη αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και την έλλειψη συντονισμού.

Άλλο ένα αγκάθι παραμένει το γεγονός ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν επιμορφώνονται αρκετά, καθώς την τελευταία πενταετία περίπου το 80% αυτών δεν έχει παρακολουθήσει περισσότερα από 3 επιμορφωτικά προγράμματα, κυρίως επειδή η αίτησή τους απορρίφτηκε ή κανένα σεμονάριο δεν ήταν αρκετά ενδιαφέρον.

Την έρευνα που σύμφωνα με την "Ημερησία" υπάρχει εδώ και μήνες στα συρτάρια αρμόδιων και υπουργών, έκανε ο ΟΟΣΑ και αφορά 15 υπουργεία.

Μίκα Κοντορούση


Πηγή: News 247

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname