Tuesday, December 13, 2011

«Άγονη Γραμμή»: Η πρώτη έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για το Αιγαίο

Κατάμεστο ήταν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το βράδυ των εγκαινίων της έκθεσης «΄Αγονη Γραμμή». Το αρχαιολογικό ταξίδι στο Καστελόριζο, στη Σύμη, στη Χάλκη, στην Τήλο και τη Νίσυρο ξεκίνησε μ’ αυτή τη βραδιά, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου -σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του σε εγκαίνια πολιτιστικού γεγονότος.

Τον υπουργό υποδέχθηκαν η πρόεδρος του Ιδρύματος Νικολάου και Ντόλλης Γουλανδρή, Σάντρα Μαρινοπούλου, και ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης.

Στην έκθεση, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (ΚΒ’ ΕΠΚΑ, 4Η ΕΒΑ), παρουσιάζονται 390 αρχαιολογικά αντικείμενα από τα πέντε αυτά απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας.

Παράλληλα, παρουσιάζονται τα γεωγραφικά, γεωλογικά, γεωφυσικά και άλλα στοιχεία των νησιών, η μυθολογία και η ιστορία τους με μία πλειάδα από ακίνητα (αρχιτεκτονικά) και άλλα κινητά δημιουργήματα (αγάλματα, ανάγλυφα, αγγεία, όπλα, εργαλεία, κοσμήματα κ.λπ.) καταδεικνύοντας έτσι την ανθρώπινη παρουσία επάνω τους, τις κοινωνίες των ανθρώπων, τις ασχολίες, τα ενδιαφέροντα, τις πίστεις, τις δοξασίες, τα ήθη και έθιμά τους.

Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, που αποτελεί ένα «μουσείο» εις το εσαεί για τα μικρά αυτά νησιά, ορισμένα από τα οποία δεν διαθέτουν ακόμα μουσεία ή συλλογές. Πλαισιώνεται, δε, από εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και οικογένειες, και ξεναγήσεις για το κοινό.

Η έκθεση αυτή αποτελεί την πρώτη μιας σειράς αρχαιολογικών εκθέσεων που θα πραγματοποιούνται κάθε δύο ή τρία χρόνια, και θα περιλαμβάνουν κυρίως όλα τα απομακρυσμένα, δυσπρόσιτα, μικρά ή μεσαίου μεγέθους νησιά του Αιγαίου αρχιπελάγους.

Σε κάποιες περιπτώσεις θα περιλαμβάνονται επίσης και εξαιρετικά απομακρυσμένες και άγνωστες περιοχές της Ελλάδας, όπου γεννήθηκαν και έδρασαν σημαντικοί άνθρωποι. 

Την επιμέλεια των εκθέσεων έχουν αναλάβει ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης και ο αρχαιολόγος και επιμελητής του Μουσείου, Γιώργος Τασούλας.

Η έκθεση με χρυσό χορηγό τη Vodafone θα διαρκέσει έως τις 23 Απριλίου 2012


Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης: Νεοφύτου Δούκα 4 | Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1 | Τ. 210 7228321-3 | www.cycladic.gr

Κατερίνα Λυμπεροπούλου


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname