Friday, January 13, 2012

Πίτερ Διαμαντής: 10 εκ. δολάρια σε όποιον φτιάξει «tricorder» όπως του Star Trek!

Ένα από τα πιο γνωστά «γκάτζετς» που εμφανίζονταν στο δημοφιλέστατο τηλεοπτικό σίριαλ Star Trek είναι το «ιατρικό tricorder»: ένα σωτήριο μηχάνημα τσέπης του 23ου Αιώνα (ο ιστορικός χρόνος της διαστημικής περιπέτειας ), ένας μικρός διαγνωστικός σαρωτής που ανιχνεύει με το πάτημα ενός κουμπιού εάν κάποιος πάσχει έως και από 15 διαφορετικές ασθένειες. Τώρα, αυτό το προϊόν επιστημονικής φαντασίας από την λαϊκή αμερικανική τηλεόραση της δεκαετίας του 1960 γίνεται στόχος για επίδοξους εφευρέτες που θέλουν να κάνουν καλό στην ανθρωπότητα.

Το γνωστό ίδρυμα X Prize Foundation του ελληναομερικανού κροίσου και επιχειρηματία Πίτερ Διαμαντή ανακοίνωσε επισήμως ότι θα δώσει 10 εκατομμύρια δολάρια σε όποιον κατασκευάσει ένα ιατρικό tricorder, με τεχνικά χαρακτηριστικά ανάλογα του υποθετικού, όπως για παράδειγμα το βάρος, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2,2 κιλά, ή ασύρματη λειτουργία.

«Είμαι ίσως ο πρώτος άνθρωπος εδώ στο Λας Βέγκας που θα γίνει ευτυχής εάν χάσει 10 εκατομμύρια δολάρια» δήλωσε αστειευόμενος ο Διαμαντής, ανακοινώνοντας την θέσπιση του σχετικού βραβείου στην αμερικάνικη πρωτεύουσα του τζόγου, στο περιθώριο έκθεσης ηλεκτρονικών ειδών. Και πρόσθεσε : «Αυτό που ζητάμε είναι να ξεκινήσουμε μια καινούργια βιομηχανία. Το ιατρικό tricorder που χρησιμοποιούσαν στο σίριαλ ο Σποκ και ο γιατρός Μπόουνς εμπνέει ένα όραμα, για το πώς θα είναι στο μέλλον οι υπηρεσίες υγείας».

Ανά καιρούς διάφορες εταιρίες έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά tricorder - παιχνίδια για παιδιά. Η δημιουργία ενός τέτοιου θαυματουργού μηχανήματος σήμερα είναι τεχνικά αδύνατη. Και πολλοί πιστεύουν ότι θα περάσουν δεκαετίες μέχρι να υλοποιηθεί, μερικώς, έστω, αυτή η ιδέα.

«Αυτά τα χρηματικά έπαθλα προσφέρουν κίνητρο σε εφευρέτες και είναι διασκεδαστικά. Ομως αμφιβάλλω πολύ ότι θα βρεθεί σύντομα κάποιος που θα κερδίσε τα 10 εκατομμύρια του συγκεκριμένου επάθλου. Οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Και οι πρώτες τρεις είναι οι εξής: ποιές ασθένειες ανιχνεύεις, τί είδους δείγματα συλλέγεις, πώς τα επεξεργάζεσαι όλα αυτά σε ένα μηχάνημα χειρός;» σχολίασε, ερωτηθείς σχετικώς από το BBC, ο βρετανός καθηγητής ιατρικής Τζέρεμι Νίκολσον, που διδάσκει χειρουργική και ογκολογία στο Imperial College του Λονδίνου.


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname