Tuesday, January 17, 2012

Αλήθεια Αβράμης: Η Ελληνοαμερικανίδα φοιτήτρια κινηματογράφου που συγκέντρωσε 20.000 δολλάρια μέσω internet!

Όταν μία φοιτήτρια κινηματογράφου κατορθώνει εν μέσω οικονομικής κρίσης να συγκεντρώσει χορηγίες ύψους 20.000 δολαρίων για να γυρίσει μία ταινία μικρού μήκους, το γεγονός είναι το δίχως άλλο αξιοπερίεργο.

Όταν η ίδια φοιτήτρια ζει στις ΗΠΑ και κατορθώνει να συγκεντρώσει το ποσό μέσα από δεκάδες μικροεπενδυτές στο Ιντερνετ, με στόχο να γυρίσει μια ταινία σε ένα χωριό της… Μάνης, το γεγονός αποτελεί ένα από τα εκατοντάδες μικρά θαύματα της εποχής του Διαδικτύου!

Ο λόγος για την Ελληνοαμερικανή κυρία Αλήθεια Αβράμης, φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σκηνοθεσίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, η οποία κατόρθωσε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα χάρη σε ένα φαινόμενο που γέννησε το Διαδίκτυο και έθρεψε η διεθνής οικονομική κρίση: το «crowdfunding», το οποίο αποδίδεται στα ελληνικά ως «χρηματοδότηση από το πλήθος» ή με τον πιο δόκιµο όρο «διαδικτυακή μικροχρηματοδότηση».

Μέσω ειδικών ιστοσελίδων (με κυριότερες τις www.kickstarter.com, www.indiegogo.com και www.rockethub.com) κινηματογραφιστές, σχεδιαστές και κάθε είδους καλλιτέχνες «ανεβάζουν» τις ιδέες τους και τις εκθέτουν στους χιλιάδες χρήστες του ίντερνετ, καλώντας τους να γίνουν «μικροεπενδυτές» και να συνεισφέρουν από ένα δολάριο έως μερικές χιλιάδες.

Η εν λόγω διαδικασία - που φαντάζει σχεδόν απλοϊκή - κρύβει ταυτόχρονα και κάτι βαθιά δημοκρατικό: για να κερδίσει κανείς τη χρηματοδότηση των διαδικτυακών επενδυτών δεν απαιτούνται γνωριμίες, επιρροή ή διασυνδέσεις. Μια καλή ιδέα και μια ελκυστική παρουσίαση που θα πείσουν τον απλό χρήστη του ίντερνετ να αναμειχθεί στο εγχείρημα και να παράσχει τον οβολό του αρκούν.

Εν προκειμένω, η κυρία Αβράμης με ένα απλό αλλά χαριτωμένο τετράλεπτο βίντεο στο οποίο περιγράφει το σενάριο της και εξηγεί γιατί αξίζει την υποστήριξη του «λαού του διαδικτύου» κατόρθωσε να πείσει δεκάδες ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο να της χαρίσουν συνολικά 20.000 δολάρια!


Από την Καλιφόρνια στην Κορώνη

«Μεγάλωσα σε μία "διπλή" πραγματικότητα. Αφενός, στην αμιγώς αμερικάνικη καθημερινότητα της Γιουκάιπα , μιας μικρής πόλης μερικών χιλιάδων κατοίκων στη Νότια Καλιφόρνια, όπου ανέκαθεν ένιωθα ως η "διαφορετική". Αφετέρου, τα καλοκαίρια στην Ελλάδα, στην Κορώνη, από όπου κατάγεται η οικογένειά μου. Νιώθω πρωτίστως Ελληνίδα και ανέκαθεν πίστευα ότι όλοι εμείς οι Ελληνες της διασποράς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προβάλουμε την Ελλάδα διεθνώς. Ετσι, όταν ήρθε η ώρα να κάνω την διπλωματική μου εργασία - μια ταινία μικρού μήκους - αποφάσισα να τη γυρίσω στην Ελλάδα»,
λέει στο «Βήμα» η κυρία Αβράμης.

Η 27χρονη φοιτήτρια στο φημισμένο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας - το οποίο δέχεται μόλις 18 φοιτητές από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο - είχε ήδη καταστρώσει ένα λεπτομερές σχέδιο για την ταινία της πολλούς μήνες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα.

Η ελληνική επαρχία, η κρίση και η ελληνική ιδιοσυγκρασία ήταν τα βασικά ζητήματα που την απασχολούσαν. «Πρόκειται για μια κωμωδία που θίγει ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα μέσα από το χιούμορ. Εν προκειμένω, βρισκόμαστε σε ένα μικρό χωριό της Μάνης στο οποίο έχουν απομείνει ελάχιστοι κάτοικοι και γι' αυτό κινδυνεύει να χάσει το δάσκαλο, το γιατρό και ό,τι άλλο απορρέει από την ιδιότητα του ως κοινότητα. Εμφανίζεται τότε ένας άγγλος τουρίστας - ο "Ξένος", από τον οποίο η ταινία δανείζεται τον τίτλο της - και οι χωριανοί προσπαθούν να τον πείσουν να μείνει και να γίνει μόνιμος κάτοικος. Οι καταστάσεις που ακολουθούν αποδίδουν με κωμικό τρόπο στοιχεία της καθημερινότητας στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης και κυρίως θίγουν πανανθρώπινα ζητήματα όπως η φιλία και η αλληλεγγύη», εξηγεί η κυρία Αβράμης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση της Ελληνοαμερικανής φοιτήτριας συνάντησε την έντονη… αντίδραση των καθηγητών της. «Μου έλεγαν να αποφύγω την Ελλάδα, λόγω των ακραίων γεγονότων που συμβαίνουν στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Φοβούνταν ότι μπορεί να συμβεί κάτι έκτακτο και να σταματήσει το γύρισμα της ταινίας, να τιναχθεί η παραγωγή στον αέρα. Δυστυχώς η λέξη "Ελλάδα" έχει καταλήξει να συνδυάζεται με αρνητικές εικόνες και ανασφάλεια», τονίζει η κυρία Αβράμης.


Εξυπνες τεχνικές που οδηγούν σε… χιλιάδες δολάρια

Χωρίς να χάσει το κουράγιο της από τις αρνητικές προοπτικές η νεαρή σκηνοθέτιδα αποφάσισε να απευθυνθεί στους επενδυτές του Ιντερνετ με τα μόνα «όπλα» που της είχαν απομείνειι: τις ιδέες της και μία… κάμερα.

Αρχικά, γύρισε και «ανέβασε» στην ιστοσελίδα www.indiegogo.com ένα τετράλεπτο βίντεο στο οποίο περιέγραφε λεπτομερώς το εγχείρημα της και εξηγούσε τη σημασία της βοήθειας του κοινού για την υλοποίηση του.

Επιπλέον, προσέφερε «ανταλλάγματα» σε όσους θα χρηματοδοτούσαν την ταινία της, τα οποία κυμαίνονταν από την αποστολή ενός DVD της ταινίας και μιας ευχαριστήριας επιστολής (για τους «μικρούς» επενδυτές) μέχρι την αναφορά του επενδυτή ως συμπαραγωγού της ταινίας (για αυτούς που ήταν διατεθειμένοι να βάλουν πιο… βαθιά το χέρι στην τσέπη).

Προχώρησε, όμως, και ένα βήμα παραπέρα, προσελκύοντας τους χρήστες του ίντερνετ με δύο μαγικές λέξεις: «έκπτωση φόρου». «Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, κάθε μη κερδοσκοπικό εγχείρημα μπορεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να ενταχθεί σε ειδικές ρυθμίσεις που παρέχουν έκπτωση φόρου σε όποιον το χρηματοδοτήσει. Ετσι, ο μικροεπενδυτής έχει ένα επιπλέον κίνητρο για να σου δώσει ακόμα και είκοσι δολάρια, αφού έτσι θα τα αφαιρέσει από τους φόρους του. Η διαδικασία υπόκειται σε αυστηρό έλεγχο, καθώς για κάθε δολάριο που έλαβα μέσω αυτής της διαδικασίας θα πρέπει να λογοδοτήσω λεπτομερώς για το πώς το ξόδεψα. Ωστόσο, εν τέλει άξιζε τον κόπο χωρίς αμφιβολία», καταλήγει.


Η Ελλάδα πέρα από τα σύνορα

Με τα κονδύλια εξασφαλισμένα, η κυρία Αβράμης κατόρθωσε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν το Σεπτέμβριο στη Μάνη, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε το μοντάζ και σύντομα η ταινία θα ξεκινήσει το «ταξίδι» της στα φεστιβάλ κινηματογράφου ανά την υφήλιο. Για την Ελληνοαμερικανή φοιτήτρια, ωστόσο, τα διδάγματα της εν λόγω εμπειρίας δεν περιορίζονται μόνο στην υλοποίηση της συγκεκριμένης ταινίας.

«Η εν λόγω εμπειρία μου δίδαξε ότι ακόμα και μετά από τόσες δεκαετίες και παρά τα όσα άσχημα διαδραματίζονται τώρα στην Ελλάδα, ανάμεσα στους Ελληνες της διασποράς υπάρχει ακόμα μεγάλη αλληλεγγύη και στενοί δεσμοί, οι οποίοι γίνονται ακόμα πιο συγκινητικοί όταν αναπτύσονται ανάμεσα σε άτομα που δεν έχουν γνωριστεί ποτέ! Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση του βίντεο μου στο indiegogo.com άρχισα να λαμβάνω δεκάδες email, μηνύματα και χρηματικές συνεισφορές από Ελληνες της διασποράς από ολόκληρο τον κόσμο, από τον Καναδά μέχρι τις ΗΠΑ, ενώ πολλές ήταν και οι συνεισφορές από την Ελλάδα. Με συγκίνησε ο ενθουσιασμός όλων αυτών των ανθρώπων που δεν με γνώριζαν, η προθυμία τους να συνεισφέρουν σε οτιδήποτε προβάλλει την Ελλάδα με έναν διαφορετικό τρόπο, ακόμα και αν πρόκειται για την ταινία μιας απλής φοιτήτριας. Πιστεύω ότι αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά του ελληνικού έθνους είναι που θα έπρεπε όλοι μας να υπερτονίζουμε: τον ανοιχτό χαρακτήρα, την αλληλεγγύη και την προθυμία μας να βοηθούμε ο ένας τον άλλον», καταλήγει η κυρία Αβράμης.

Περισσότερες πληροφορίες για το εγχείρημα και την ταινία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.theforeignerfilm.com/

Έλλη Ισμαηλίδου


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname