Friday, January 6, 2012

Ποδαρικό στον Πειραιά για το 2012 από το πρώτο κρουαζιερόπλοιο με 3.200 τουρίστες

Το 2012 θα είναι μια καλή χρονιά για την ελληνική αγορά κρουαζιέρας, γεγονός που σηματοδοτήθηκε και από την άφιξη, χθες, στο λιμάνι του Πειραιά τού πρώτου για τη φετινή σεζόν μεγάλου κρουαζιερόπλοιου.
Πρόκειται για το πλοίο «Magnifica», του ναυτιλιακού κολοσσού της Mediterranean Shipping Company, το οποίο έφερε στην Ελλάδα 3.200 τουρίστες που εγκαινίασαν την τουριστική περίοδο του 2012.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, ήδη - και ενώ μόλις ξεκίνησε η σεζόν - 800 κρουαζιερόπλοια έχουν ανακοινώσει ότι θα προσεγγίσουν φέτος το λιμάνι του Πειραιά. Πέρυσι για ολόκληρη την τουριστική περίοδο, τα κρουαζιερόπλοια που προσέγγισαν το λιμάνι του Πειραιά (Home Port και Transit) ανήλθαν σε 936 μεταφέροντας στην Ελλάδα 2,5 εκατ. τουρίστες.

ΚΑΛΟΙ ΟΙΩΝΟΙ
Στελέχη των υπουργείων Ανάπτυξης και Τουρισμού αλλά και του ΟΛΠ εκτιμούν ότι φέτος ο αριθμός των τουριστών που θα έλθουν στην Ελλάδα με κρουαζιερόπλοια θα είναι σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι. 
Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται όχι μόνο στις τάσεις αναθέρμανσης που επικρατούν στη διεθνή τουριστική αγορά αλλά και στο γεγονός ότι η προσέγγιση των ελληνικών λιμανιών θα γίνει ακόμη πιο εύκολη μετά και την αναμενόμενη πλήρη άρση του καμποτάζ. Η σχετική τροπολογία συζητείται αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο και αμέσως μετά θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.

Επενδύσεις υποδομής. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη ελληνικών και ξένων εταιρειών κρουαζιέρας, ο δρόμος για να γίνουν τα ελληνικά λιμάνια ισχυρός πόλος έλξης για τα μεγάλα, νέας γενιάς κρουαζιερόπλοια είναι ακόμη μακρύς και πρέπει να γίνουν μεγάλες επενδύσεις υποδομής για τον σκοπό αυτό.

Μιλώντας στην εκδήλωση που οργανώθηκε χθες για την υποδοχή του κρουαζιερόπλοιου «Magnifica», ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε μεταξύ άλλων ότι «όσο πιο ελκυστική γίνεται στην Ελλάδα η κρουαζιέρα τόσο θα μεγαλώνουν τα έσοδα και η δυνατότητά μας ως χώρα να ξεπεράσουμε την κρίση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης αναφέρθηκε τόσο στα έργα βελτίωσης και ανάπτυξης των υποδομών στο τμήμα του επιβατικού λιμανιού που εξυπηρετεί τα κρουαζιερόπλοια όσο και στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής κρουαζιέρας είναι και ο υφυπουργός Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης ο οποίος σημειώνει ωστόσο ότι κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 3-4 χρόνια, διάστημα στο οποίο η Ελλάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει ένα σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας κρουαζιέρας. 

Γιώργος Πουλερές & Κώστας Ντελέζος
 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname