Friday, January 6, 2012

Τίνα Σοφού: Μια Ελληνίδα στην κινεζική τηλεόραση

Χιλιάδες κινέζικα σπίτια "υποδέχονται" κάθε βράδυ την Τίνα Σοφού, την Ελληνίδα που παρουσιάζει, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού NTD.

Έχει αναγνωριστεί από την οργάνωση "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" ως ένα από τα κορυφαία τηλεοπτικά κανάλια που παρέχει ελεύθερη πληροφόρηση στον κινεζικό λαό. Το NTD (New Tang Dynasty), που έχει την έδρα του στη Νέα Υόρκη, είναι ένα μη κερδοσκοπικό δίκτυο με 70 ανταποκριτές σε όλο τον κόσμο. Απέκτησε μάλιστα εξαιρετική φήμη όταν πρώτο έκανε γνωστή την επιδημία του SARS στο κινεζικό κοινό, τρεις εβδομάδες πριν ανακοινωθεί επίσημα, σώζοντας έτσι χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η Ελληνοαυστραλή Τίνα Σοφού δέχτηκε την πρόταση του καναλιού να ενταχθεί στο δυναμικό του. "Ήταν το ελληνικό πνεύμα μέσα μου που με έκανε να πω το «ναι». Ήταν το καθήκον μου. Στην ελληνική ιστορία μας, υποστηρίζαμε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα", είπε η ίδια σε συνέντευξή της.

Αν και η Τίνα είναι πλέον επιτυχημένη τηλεπαρουσιάστρια, η εργασιακή της πορεία ξεκίνησε εντελώς διαφορετικά. Στα 21 της χρόνια δημιούργησε την πρώτη της επιχείρηση, ένα καφέ-εστιατόριο, και λίγο μετά ασχολήθηκε με τον κλάδο της κομμωτικής.

Αλλά και πάλι δεν ήταν απόλυτα ευχαριστημένη και δεν σταμάτησε να αναζητά ευκαιρίες. Έτσι, όταν άκουσε από συγγενικό της πρόσωπο ότι η εφημερίδα "Epoch Times", που συνεργάζεται με το NTD, έψαχνε για PR manager έστειλε το βιογραφικό της, προκειμένου να κάνει κάτι που πραγματικά αγαπούσε.

Το κανάλι την προσέλαβε και λίγο αργότερα οι διευθυντές, που αναζητούσαν φρέσκα πρόσωπα, της πρότειναν να παρουσιάσει το δελτίο ειδήσεων. 

Αυτή όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που η Τίνα Σοφού εργαζόταν εθελοντικά. Το 2007 τής ζητήθηκε να παρουσιάσει την παγκόσμια λαμπαδηδρομία ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

"Όταν βρέθηκα στο βήμα στην πλατεία Συντάγματος, ασφαλώς είχα άγχος, αλλά μου έδωσε δύναμη ο σκοπός. Ένα χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς στο Πεκίνο, υπήρχαν πολλές ομάδες που εκδιώχθηκαν και έπρεπε να τους υποστηρίξουμε, γιατί προερχόμαστε από την Ελλάδα -οι Ολυμπιακοί ξεκίνησαν στην Ελλάδα- αν εγώ δεν υποστηρίξω τα δικαιώματα τους, ποιος θα το κάνει;", αναρωτιέται.

Οι περισσότεροι Κινέζοι μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για την Τίνα Σοφού. Πολλοί μάλιστα την έχουν πλησιάσει για να της πουν ότι το δελτίο ειδήσεων που παρουσιάζει είναι το μοναδικό που τους ενημερώνει για το τι συμβαίνει πραγματικά εντός και εκτός της Κίνας. 


Πηγή: Cosmo.gr

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname