Monday, January 30, 2012

Γιώργος Μορφέσης: Η ψυχή πίσω απ’ τις ψυχάρες του πόλο‏

Έχτισε τη μεγαλύτερη ομάδα στην παγκόσμια γυναικεία υδατοσφαίριση. Ο Γιώργος Μορφέσης είναι η ψυχή πίσω από τις μεγάλες ψυχές των κοριτσιών του ελληνικού πόλο. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Αϊντχόφεν η Εθνική μας ομάδα πήρε το αργυρό μετάλλιο, χαρίζοντάς μας μια ανάσα υπερηφάνειας στις τόσο δύσκολες σημερινές στιγμές.

Τρεις συνεχόμενοι τελικοί σε τρία χρόνια, τρία μετάλλια, δύο αργυρά και ένα χρυσό, με τα οποία οι γοργόνες του Γιώργου Μορφέση σκαρφάλωσαν πέρυσι στην κορυφή του κόσμου από τη μακρινή Σανγκάη.

Είναι μαζί τους από το 2003, τότε βοηθός του προπονητή Κούλη Ιωσηφίδη, και η χημεία του με τις αθλήτριες είναι το βασικό συστατικό των μεγάλων επιτυχιών τους.

Διότι, κατά τα άλλα, πορεύονται με τα ελάχιστα.

Ο Γιώργος Μορφέσης, καθηγητής ΤΕΦΑΑ, παραμένει εδώ και χρόνια αδιόριστος. Οι μισές αθλήτριες είναι χωρίς δουλειά και συντηρούνται από τις οικογένειές τους. Κάποιες, μετά από τις πολύωρες εξαντλητικές προπονήσεις, πηγαίνουν να δουλέψουν, ενώ η Πολιτεία δεν τους έχει δώσει ακόμη το πριμ για το ασημένιο του 2010 και το χρυσό του 2011!

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι ομάδες τους αδυνατούν να τις πληρώσουν λόγω οικονομικής δυσχέρειας.

Όσο για υπόδομές; Αφήστε το καλύτερα. Για τη μεγάλη πρόκληση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος έκαναν προετοιμασία, χάρη στη βοήθεια της στρατιωτικής σχολής Ευελπίδων που τους παραχώρησε το κολυμβητήριο στη Βάρης-Κορωπίου, με τις περισσότερες κοπέλες, όπως λέει ο Μορφέσης, «να διανύουν καθημερινά 30 χιλιόμετρα για να προπονηθούν. Και το απόγευμα για λίγη ώρα το Παπαστράτειο».

Φέτος, όπως αποκάλυψε μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες πολίστριες, πήγαν στον τελικό χωρίς εμφανίσεις.

Δίπλα τους βρίσκεται η Ομοσπονδία, η οποία όμως επίσης έχει καιρό να δει το χρώμα του χρήματος και χορηγοί που υποστηρίζουν, ευτυχώς, την ομάδα σε είδος.

Τώρα, πάλι θα εισπράξουν συγχαρητήρια,φωτογραφικά φλας και υποσχέσεις. Δοκιμασία, απείρως δυσκολότερη, πλέον, και από τους σκληρούς τελικούς με τα μεγαθήρια του παγκόσμιου αθλητισμού.


Πηγή: aixmi.gr

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname