Monday, January 23, 2012

«Μπορούμε!»: Σύγχρονοι Σαμαρείτες σε δράση

Οι φιλάνθρωποι της διπλανής πόρτας μαζεύουν το φαγητό που περισσεύει από εταιρείες εστίασης και εστιατόρια και το δίνουν σε συσσίτια απόρων και αστέγων. Ονόμασαν την ομάδα τους «Μπορούμε!», κάτι που αποδεικνύουν καθημερινά στην πράξη.

Ήρθαν σε επαφή με τους υπαλλήλους της κουζίνας του «Χίλτον» και μάζεψαν μόνο από αυτούς 408 κιλά τρόφιμα. Ναυτιλιακή εταιρεια τους διέθεσε 520 γεύματα που θα πήγαιναν χαμένα από μια εκδήλωση. Παιδικός σταθμός προσέφερε τα ιδιωτικά του λεωφορεία για τη μεταφορά των τροφίμων και πάει λέγοντας.

Οι σύγχρονοι Σαμαρείτες, μια χούφτα απλοί πολίτες που πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, δίνουν το καλό παράδειγμα και βάζουν τα γυαλιά στις εκάστοτε κυβερνήσεις για το πώς μπορείς να βοηθήσεις άμεσα τους άστεγους και άπορους της χώρας σου χωρίς κανένα απολύτως όφελος, παράμόνο την ηθική ικανοποίηση.

Δεν διαφέρουν σε τίποτα από τον άνθρωπο τns διπλανής πόρτας, ίσως μάλιστα να διαθέτουν παραπάνω θέληση, ρομαντισμό και διάθεση από όλους τους υπόλοιπους μαζί και περίσσια υπομονή για να πετύχουν τον δύσκολο στόχο που έθεσαν: να δημιουργήσουν ένα πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο παροχής τροφίμων, το οποίο να λειτουργεί ως χείρα βοηθείας στους άστεγους και άπορους πολίτες απ’ άκρη σε άκρη της Ελλάδας.

Ετσι, λοιπόν, απλοί πολίτες δημιούργησαν το «Μπορούμε», μία πρωτοβουλία εθελοντών και εταιρειών εστίασης που καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ τns αξιοποίησης του για κοινωφελή σκοπό, με τη στήριξη του Ιδρύματος «Τράπεζα Τροφίμων», όπως αναφέρουν στην ιοτοσελίδα τους.

“Βλέποντας το παράδοδο ότι στην Ελλάδα υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που πεινάνε ή υποσιτίζονται ενώ ταυτόχρονα τόνοι κατάλληλου φαγητού πετιούνται καθημερκά από εκατοντάδες εστιατόρια, ταβέρνες και σημεία εστίασης, αποφασίσαμε να δράσουμε”, αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» n εμπνευστής του αισιόδοξου αυτού εγχειρήματος κυρία Ξένια Παπασταύρου, τονίζοντας τον σημαντικό και καταλυτικό ρόλο των εταιρειών εστίασης οι οποίες έχουν δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον τους, και μάλιστα με το παραπάνω.

«Οι εταιρείες εστίασης είναι αρωγοί και σύμμαχοι μας. Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσοι άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στον εαυτό τους και στην οικογένεια τους ούτε ένα πιάτο φαγητό στην Ελλάδα του 2011, αποφάσισαν να κινητοποιηθούν και να βάλουν ένα οριστικό τέλος στο πέταμα του κατάλληλου φαγητού που τους περισσεύει».

Τα πρώτα αποτελέσματα άλλωστε τns προσπάθειας αυτής κρίνονται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά. “Υπάρχουν πολλά παραδείγματα μέχρι σήμερα που μας κάνουν να αισθανόμαστε περήφανοι για τον κόπο μας και τον χρόνο που διαθέτουμε καθημερινά προκειμένου να φέρουμε εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο”, λέει η 25χρονη εθελόντρια κυρία Αλέξια Μοάτσου.

“Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι μόνο από το προσωπικό της κουζίνας του Ξενοδοχειακού συγκροτήματος “Hilton” λάβαμε 408 κιλά τρόφιμα. Μια άλλη εταιρεία τροφίμων μάς παρέδωσε 500 κιλά μήλα, 200 κιλά ρόδια και 40 κιβώτια ακτινίδια, τα οποία πήγαν άμεσα στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής. Μια ναυτιλιακή εταιρεία μάς ενημέρωσε ότι θα διαθέσει 520 γεύματα από μια εκδήλωση που θα διοργανώσει. To καφέ “Alflere” στο Κολωνάκι επίσης μας διέθεσε τρόφιμα, όπως και άλλοι πολλοί. Η λίστα με τους συμμετέχοντες ολοένα και αυξάνει».

“Να μην ξεχάσουμε και πρωτοβουλίες όπως αυτή του Στέλιου Παρλιάρον, που πρόσφερε όλα τα γλυκά του από μια φωτογράφηση στη στέγη Ανηλίκων στη Νέα Ιωνία”, προσθέτει ο 34xpovos δημόσιος υπάλληλος και εθελοντής του «Μπορούμε» κ. Αλέξανδρος Θεοδωρίδης. Παλιό μέλος τns Ελληvικής Ομάδας Διάσωσης, είχε συμμετάσχει σε αvθρωmστική αποστολή στο Αφγανιστάν και σήμερα συμβάλλει σε παρόμοιες ενέργειες που λαμβάνουν χώρα λίγα μόλις χιλιόμετρα από το σπίτι του.

“Βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί γύρω μου νιώθω τυχερός που έχω τη δουλειά μου. Αισθάνομαι ικανοποίηση να βοηθάω τον κόσμο γύρω μου και νομίζω ότι τα συναισθήματα που νιώθεις μέσα απ’ αυτές τις δραστηριότητες είναι ανεκτίμητα”.

Η κυρία Μοάτσου, δημιουργός τns ιστοσελίδας posiliving.gr, πιστεύει ότι το να συνεισφέρει στον συνάνθρωπό τns είναι στοιχείο τns προσωπικότητάς τns. “Έχουμε κουραστεί με τη μιζέρια και την αρνητικότητα. Είναι καιρός να κάνουμε κάτι όλοι μας για να ξεφύγουμε από αυτό το κλίμα και να βοηθήσουμε ουσιαστικά όσους το έχουν ανάγκη”, συμπληρώνει.

Όποιοι επιθυμούν να έρθουν σε επαφή και να συμμετάσχουν στο κίνημα «Μπορούμε!» δεν έχουν παρά να επισκεφτούν την ιοτοσελίδα boroume.gr και να έρθουν σε άμεση επικοινωνία με τους εθελοντές!

Φρίξος Δρακοντίδης


Πηγή: Πρώτο ΘΕΜΑ via Boroume.gr

1 comment:

  1. This is a great initiative to help the poor and helpless people of Greece. The Greek government could act in the same fast way and stop all the bureaucracy which blocks any worth while gestures.

    Yiorgos

    ReplyDelete

Comments system

Disqus Shortname