Thursday, January 26, 2012

Ν. Υόρκη: Εγκαίνια της πρώτης ομογενειακής βιβλιοθήκης

Περισσότερους από 5.000 τίτλους βιβλίων, ανάμεσά τους μια σημαντική συλλογή για την ιστορία και τον πολιτισμό της μακεδονικής γης, που γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της, περιέχει η δανειστική βιβλιοθήκη του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών.

Πρόκειται για την πρώτη δανειστική βιβλιοθήκη ελληνοαμερικανικού ομογενειακού οργανισμού στη Νέα Υόρκη, όπως αναφέρει η GreekNews, τα εγκαίνια της οποίας τέλεσε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, στη διάρκεια πανηγυρικής εκδήλωσης στο Μακεδονικό Σπίτι στο Whitestone, όπου και στεγάζεται η πλούσια συλλογή της βιβλιοθήκης.

Η δανειστική βιβλιοθήκη του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών φέρει το όνομα του ιδρυτή του, Ηλία Νεοφυτίδη, ο οποίος δεν έκρυβε τη συγκίνησή του, καθώς είδε ένα ακόμη όνειρο να γίνεται πραγματικότητα. Ο ίδιος με χαρά δέχτηκε τα συγχαρητήρια και τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ο οποίος υπογράμμισε την προσφορά του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών.

Ο κ. Νεοφυτίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την τιμή να δοθεί το όνομά του στη βιβλιοθήκη και ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν εθελοντικά, όλα αυτά τα χρόνια, αφιερώνοντας χρόνο και χρήμα, για την ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αείμνηστη Βαρβάρα Παπιγκιότη, συνιδρύτρια του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών, μαζί με τον Φώτη Γερασόπουλο και τον Παύλο Ευαγγέλου.

Τιμητική διακήρυξη εκ μέρους της πολιτειακής Γερουσίας της Νέας Υόρκης του επέδωσε ο πολιτειακός γερουσιαστής Τόνι Αβέλλα, ο οποίος εκλέγεται στην περιοχή του Whitestone, ενώ ο πολιτειακός βουλευτής Εντουαρντ Μπράουνσταϊν, επίσης από την ίδια εκλογική περιφέρεια, χαρακτήρισε τη νέα βιβλιοθήκη «μεγάλη και σημαντική επένδυση». Από την πλευρά της η ελληνο-αμερικανίδα πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά, επισήμανε ότι αυτή η δανειστική βιβλιοθήκη «δείχνει την αγάπη που έχουν οι Έλληνες για τα γράμματα και για τα βιβλία.»

Τη μεγάλη του χαρά που ξεκινά τη θητεία του στη Νέα Υόρκη με μια εκδήλωση μορφωτικού χαρακτήρα, εξέφρασε ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος, Γεώργιος Ηλιόπουλος, επισημαίνοντας την μεγάλη σύμπτωση τα εγκαίνια να τελούνται το 2012 που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.

Τέλος, ο πρόεδρος του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών, Δημήτρης Μποζιρικίδης, απένειμε τιμητικές διακρίσεις στους εθελοντές που εργάστηκαν για τη δημιουργία της βιβλιοθήκης, την καταγραφή της συλλογής της και την ηλεκτρονική της καταχώρηση, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων.


Πηγή: Ελευθερός Τύπος

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname