Saturday, January 14, 2012

Γάλλοι τουρίστες στη Θεσσαλονίκη λόγω ...Μεγάλου Αλεξάνδρου!

Αιώνες πριν, ο Μέγας Αλέξανδρος εγκατέλειψε τη γενέτειρά του για να ανακαλύψει, με τις στρατιές του, τον κόσμο. Σήμερα, «στρατιές» τουριστών ετοιμάζονται να ακολουθήσουν αντίστροφο δρόμο, προκειμένου να βρεθούν στην περιοχή, από όπου ξεκίνησε το ταξίδι του ο μεγάλος στρατηλάτης: τη Γη της Μακεδονίας.

Την «όρεξη» των ξένων -κυρίως Γάλλων- τουριστών να γνωρίσουν τη μακεδονική γη, το 2012-2013, έχει ανοίξει η εντυπωσιακή έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο, που ξεκίνησε στις 13 Οκτωβρίου 2011 και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι.

Τα 600 εκθέματα λειτουργούν σαν μαγνήτης για τους Γάλλους, που καθημερινά «βομβαρδίζουν» τα γραφεία του ΕΟΤ στο Παρίσι με ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεφωνήματα, σχετικά με τους τουριστικούς προορισμούς και τα αρχαιολογικά αξιοθέατα της Β. Ελλάδας.


Χιλιάδες e-mail και τηλεφωνήματα με ερωτήσεις για τη Μακεδονία!

«Καθημερινά επισκέπτονται την έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο περίπου 6.000 άτομα και εκτιμούμε ότι μέχρι την ολοκλήρωσή της, τη Δευτέρα, θα έχουν περάσει από τους χώρους της πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Την ίδια στιγμή, τα γραφεία μας δέχονται καθημερινά περίπου 20-25 τηλεφωνήματα και άλλα τόσα e-mail, από ανθρώπους που ζητούν πληροφορίες για τη Μακεδονία [σ.σ.3.500-4.500 τέτοια αιτήματα στο τρίμηνο]», σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος των γραφείων του ΕΟΤ στο Παρίσι, Θεόδωρος Χαρτοματσίδης.

Ο ίδιος εκτιμά ότι το 2012 θα κλείσει συνολικά για την Ελλάδα με μεγάλη αύξηση στις αφίξεις Γάλλων τουριστών σε σχέση με το 2011 (οπότε την επισκέφτηκαν 1.050.000 Γάλλοι) και το 2010 (868.000), ενώ σημαντικό μέρος των επισκεπτών θα προσελκύσει -χάρη και στην έκθεση του Λούβρου- η Μακεδονία.

«Ο πλούτος των εκθεμάτων εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της έκθεσης και απ΄τα μηνύματα που λαμβάνουμε καταλαβαίνουμε ότι θέλουν να δουν από κοντά τί το ιδιαίτερο, ποια ενέργεια, έχει αυτή η περιοχή, που ώθησε τον μέγα Αλέξανδρο να πετύχει τόσα», σημειώνει ο κ.Χαρτοματσίδης.


Συν …Λούβρω και χείρα κίνει

Επειδή, όμως, συν ...Λούβρω και χείρα κίνει, ο ΕΟΤ στο Παρίσι δεν στάθηκε στις καλές εντυπώσεις που προκάλεσε η έκθεση: εξασφάλισε την παραχώρηση της ιστορικής αίθουσας συνεδριάσεων του Μουσείου του Λούβρου, απέναντι από τη γνωστή γυάλινη πυραμίδα, προκειμένου να φέρει σε απευθείας επαφή Μακεδόνες ξενοδόχους και εκπροσώπους φορέων της περιοχής με 50-60 Γάλλους τουριστικούς πράκτορες.

Στη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης, οι εκπρόσωποι των βορειοελλαδικών φορέων παρουσίασαν στους ξένους tour operators τις φυσικές ομορφιές και το ξενοδοχειακό δυναμικό της περιοχής, αλλά και εξειδικευμένες διαδρομές, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της πορείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ακολούθως, οι Γάλλοι τουριστικοί πράκτορες περιηγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης και -σύμφωνα με τον κ.Χαρτοματσίδη- αποχώρησαν ενθουσιασμένοι, με εξαιρετικές εντυπώσεις, κάτι που δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για συμφωνίες, αν όχι το 2012, σίγουρα το 2013.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να πιέσουμε για συχνότερες, απευθείας αεροπορικές συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με το Παρίσι, από εταιρείες. Οι πτήσεις πρέπει να ξεκινούν τον Απρίλιο και όχι από τον Ιούνιο, τον Ιούνιο είναι αργά», σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι κρίμα που η πολύ επιτυχημένη έκθεση στον Λούβρο δεν μπορεί να παραταθεί (κάτι που, κατά τον κ.Χαρτοματσίδη, θα επιθυμούσε και η ίδια η έφορος του Μουσείου), λόγω τού ότι για την ίδια αίθουσα έχουν προγραμματιστεί αμέσως μετά άλλες διοργανώσεις.


1.500 + 10.000 Γαλλοεβραίοι τουρίστες έρχονται στη Θεσσαλονίκη!

Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκονται τον Απρίλιο, με την ευκαιρία του εβραϊκού Πάσχα (Πέσαχ), περίπου 1500 Εβραίοι της Γαλλίας, οι οποίοι θα ταξιδέψουν με πτήσεις τσάρτερ ως γκρουπ, προκειμένου να γνωρίσουν την πόλη, από όπου μεταξύ άλλων κατάγονται οι πρόγονοι του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Όπως σημείωσε ο κ.Χαρτοματσίδης, οι 1500 τουρίστες θα βρεθούν στην πόλη, στο πλαίσιο συμφωνίας, που του κοινοποιήθηκε μόλις χθες, την οποία έχει κλείσει ένας εκ των έξι μεγαλύτερων τουριστικών πρακτόρων της Γαλλίας, που ειδικεύονται στα ταξίδια μελών της γαλλικής εβραϊκής κοινότητας.

Δεδομένων των στενών ιστορικών θεσμών της εβραϊκής κοινότητας με την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και με πρόσθετο δέλεαρ το ενδιαφέρον που αφύπνισε η έκθεση στο Λούβρο, αντίστοιχη συμφωνία βρίσκεται στα σπάργανα και για άλλους 10.000 Γαλλοεβραίους τουρίστες, οι οποίοι αναμένεται να επισκεφτούν τη Βόρεια Ελλάδα τον Αύγουστο του 2012.


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname