Tuesday, January 24, 2012

S@ferInternt.gr: Aσφαλής χρήση του Διαδικτύου και ειδικός ιστοχώρος για τους εκπαιδευτικούς

Απαντώντας στην άμεση ανάγκη για εκπαιδευτικό υλικό καθώς και στους καλύτερους τρόπους εκπαίδευσης & αφύπνισης των μαθητών γύρω από την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση της τεχνολογίας, σύμφωνα με τη γνώμη των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, η Δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου δημιούργησε ειδικό ιστοχώρο για τα νηπιαγωγεία, την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο ιστοχώρος έχει ως στόχο:

α) να παρέχει ενημερωτικό & εκπαιδευτικό υλικό για τη δημιουργία πολλαπλασιαστικών δράσεων εντός και εκτός τάξης προς τους μαθητές και τους γονείς τους, σχετικά με την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου.

β) να αποτελέσει το σημείο συγκέντρωσης όλου του υλικού της δράσης Saferinternet.gr που μπορεί να υποστηρίξει την εκπαιδευτική διαδικασία σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης.


Ειδικότερα, στον ιστοχώρο οι εκπαιδευτικοί βρίσκουν αυτή τη στιγμή τα εξής:

1. Τους δύο συνοπτικούς οδηγούς μας προς μαθητές και προς εκπαιδευτικούς σε μορφή που μπορούν εύκολα να εκτυπώσουν και να συρράψουν, καθώς και σε online μορφή «περιοδικού» για χρήση μέσω του υπολογιστή.

2. Αναλυτική flash παρουσίαση για όλα τα ζητήματα ασφαλούς πλοήγησης. Έχει ως στόχο
να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν ομιλίες στο σχολείο τους, προς μαθητές και προς τους γονείς αυτών, προσαρμόζοντας το υλικό τόσο στην εκάστοτε ομάδα-στόχο όσο και στο διαθέσιμο χρόνο τους.

3. Σύντομη περιγραφή της θεωρίας και των ασκήσεων που περιέχονται στα δύο εκπαιδευτικά εγχειρίδια της δράσης Saferinternet.gr «Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια – για αρχάριους» & «Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια – για προχωρημένους» ανά κεφάλαιο, με στόχο να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να επιλέξουν εύκολα τα θέματα που αφορούν τους μαθητές τους, με παραπομπή στη διαδικτυακή διεύθυνση, από όπου μπορούν να «κατεβάσουν» τα βιβλία με το αναλυτικό υλικό.

4. Online δραστηριότητες («Κρυπτόλεξα», «Ακροστιχίδες/ Σταυρόλεξα», «Ναι ή Όχι», «Συμπληρώνουμε τα κενά», «Ασκήσεις πολλαπλών επιλογών») προς τους μαθητές, βασισμένες στα εκπαιδευτικά εγχειρίδια. Πρόκειται για διαδραστικά κουίζ, τα οποία συμβάλλουν με διασκεδαστικό τρόπο στον έλεγχο και τη βελτίωση των γνώσεων των μαθητών σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Μέσα από αυτά τα κουίζ μπορεί παράλληλα να ενθαρρυνθεί η διαδραστική συζήτηση με τους μαθητές γύρω από σημαντικά ζητήματα ασφάλειας.

5. Παραπομπή σε διασκεδαστικά κουίζ και παιχνίδια γνώσεων γύρω από τη χρήση του Διαδικτύου για μικρά παιδιά.

6. Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με α) τις εξαιρέσεις του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, κατά τις οποίες επιτρέπεται χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή η αναπαραγωγή ενός έργου, β) για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι άδειες creative commons και τι δικαιώματα χρήσης δίνουν επί ενός συγκεκριμένου έργου, και γ) για το σύστημα χαρακτηρισμού ηλεκτρονικών παιχνιδιών PEGI και PEGI Online.

7. Τον online διασκεδαστικό οδηγό ασφάλειας στο Διαδίκτυο «eSafetyKit» που δημιουργήθηκε για παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 12 ετών από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης για ένα Ασφαλέστερο Διαδίκτυο INSAFE. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς για τη δημιουργία δραστηριοτήτων μέσα στην τάξη προς παιδιά αυτών των ηλικιών.
 

Πηγή: Techblog.gr

*Ευχαριστούμε τον αναγνώστη Στρατηγό ε.α. Θοδωρή Μ. για τις πληροφορίες

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname