Sunday, February 19, 2012

Τέχνη, οικολογία και παραμύθια στον Εθνικό Κήπο

Και αίφνης ο Εθνικός Κήπος γεμίζει παιδιά που κρατούν μπλοκ ζωγραφικής, μαρκαδόρους, μολύβια, λαδοπαστέλ. Θα περπατήσουν ανάμεσα σε 40.000 θάμνους και 7.000 δέντρα. Σε ανδριάντες του Σολωμού, του Καποδίστρια, του Βαλαωρίτη. Υπό τους ήχους πουλιών. Και με αυτά ζωγραφίζουν το περιβάλλον - που σημειωτέον εκτείνεται σε 158 στρέμματα.

Όχι, δεν είναι ένα συνηθισμένο κάδρο το παραπάνω - ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες που το κλίμα είναι μουντό. Είναι στιγμιότυπο από το πρόγραμμα «Πολιτιστικός Οικολογικός Περίπατος στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας». Μια ιστορική - οικολογική ξενάγηση για παιδιά που κλείνει με αφήγηση του έργου «Τα Παραμύθια του Εθνικού Κήπου» της Αννας Λαουτάρη-Γκριτζάλα. Πρωτοβουλία του Κέντρου Διεθνούς Παιδικής Εκθέσεως Ζωγραφικής στην Ελλάδα, που στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε αξίζει να αναφερθεί πως είναι δωρεάν.

Η Άννα Λαουτάρη-Γκριτζάλα που αφηγείται «Τα Παραμύθια του Εθνικού Κήπου» στα παιδιά - και είναι πρόεδρος του Κέντρου Διεθνούς Παιδικής Εκθέσεως - έχει επίσης εντάξει στον ενδιαφέροντα περίπατο και παραδοσιακά λαογραφικά παιχνίδια. 
«Αρέσουν στα παιδιά, ενώ τα Δεν Περνάς Κυρά Μαρία και Περπατώ Εις το Δάσος θα έπρεπε να ενταχθούν και στα σχολεία», προτείνει η ίδια στα «ΝΕΑ». Η κ. Γκριτζάλα που έχει βραβευθεί απ' την Ακαδημία Αθηνών το 1993, αποτελεί μια περίπτωση παθιασμένης παιδαγωγού με θητεία σε τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, με πλούσιο συγγραφικό έργο (πάνω από 38 βιβλία), συνθέτρια παιδικών τραγουδιών, λαογράφος παιδικών παραμυθιών και παιχνιδιών, υποψήφια του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης το 1997, ενώ ετοιμάζει για τον Μάιο πυρετωδώς το Διεθνές Συνέδριο και την Εκθεση για τυφλά παιδιά που θα γίνει στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και θα συμμετάσχουν 20 χώρες.

Δ.Ν.Μ.


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname