Sunday, February 26, 2012

Το γέλιο αντίδοτο στην κρίση

Οι γιατροί επιμένουν, οι καλλιτέχνες... παίρνουν όρκο: το γέλιο είναι θεραπευτικό. Βάλσαμο σε καιρούς καταθλιπτικούς, παράθυρο ελπίδας σε εποχές όπως αυτές που διανύουμε, όπου η απαισιοδοξία περισσεύει.

Ούτως ή άλλως, το γέλιο δεν υπήρξε ποτέ... αστεία υπόθεση. Από τον Αριστοφάνη μέχρι τον Τσάρλι Τσάπλιν και από αυτόν μέχρι τους σημερινούς κωμικούς, η ιστορία του γέλιου είναι η ιστορία του ανθρώπου να νικήσει τη θλίψη, τη μιζέρια, τις κακοτοπιές, γιατί όχι και τα... μνημόνια.
Το FORUM αυτού του Σαββάτου, επηρεασμένο και από το κλίμα της Αποκριάς, δίνει τον λόγο σε γνωστούς ηθοποιούς, σκηνοθέτες και γελοιογράφους, που απαντούν στο ερώτημα αν το γέλιο μπορεί να αποδειχθεί αντίδοτο στην κρίση.

Η ηλεκτρονική σελίδα του «Εθνους» είναι ανοικτή στους αναγνώστες και ευχαρίστως φιλοξενεί σχόλια και αντιδράσεις. Τμήμα αυτών θα αναδημοσιευτεί στην έντυπη έκδοση του επόμενου τεύχους του Forum (Σάββατο, 3 Μαρτίου)

    ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ FORUM:


    Λάμπρος Φισφής

    «Το γέλιο έχει βασική συνταγή τον πόνο και την αλήθεια. Ο κόσμος όταν έρχεται στις παραστάσεις νιώθει ότι για λίγο έστω τα προβλήματά του ξεφουσκώνουν»



    Η κωμωδία είναι... βαμπίρ

    Μανώλης Μαυροματάκης

    Ο ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου που έκανε μόδα τον «ομορφάντρα» πιστεύει ότι αν οι διαδηλωτές στο Σύνταγμα γελούσαν δυνατά ίσως να ήταν περισσότερο αποτελεσματικοί



    Κρίση και θλίψη; Φςςς... μπόινγκ!

    Kώστας Βουτσάς

    Ο μεγάλος κωμικός παίρνει θέση απέναντι στην κρίση με γέλιο και θυμό μαζί. Η θλίψη, λέει, δεν ταιριάζει στον Ελληνα



    Η αγωνία του σκιτσογράφου πριν το πέναλτι

    Ανδρέας Πετρουλάκης

    Tο αστείο μας δεν πρέπει να είναι επιπόλαιο και εύκολο. Πρέπει να σέβεται το δράμα πάρα πολλών ανθρώπων




    Μας λείπει το γέλιο του αυτοσαρκασμού

    Γιάννης Μπέζος

    «Η οικονομική κατάσταση που ζούμε δεν απαγορεύει να γελάμε. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μάθει να γελάμε μόνο με τους άλλους», σημειώνει ο γνωστός κωμικός



    Η ευτυχία δεν...εξαγοράζεται
    Διεθνής έρευνα αποδεικνύει ότι το χαμόγελο, η αισιοδοξία και η καλή διάθεση δεν περνούν αναγκαστικά από την τσέπη...



    Σωτηρία και θεραπεία

    Πέτρος Φιλιππίδης

    Θα είναι σαν να ακυρώνω τον εαυτό μου, αν πω ότι το γέλιο δεν λειτουργεί ευεργετικά και μάλιστα αυτήν την περίοδο. Είμαι ένας άνθρωπος που υπηρετεί το γέλιο. Το χιούμορ και το γέλιο είναι σωτηρία για τους ανθρώπους. Ο,τι πιο αποτελεσματικό.



    Να χαλαρώσουμε

    Ρένα Ρίγγα

    Φυσικά και βοηθάει το γέλιο. Πόσω μάλλον αν υπάρχει και ένα αντικείμενο.



    Μαθήματα χιούμορ στα θρανία της κρίσης

    Γιάννης Ζουγανέλης

    Γελάς με την έλλειψη της έμπνευσης, με τα αναμασήματα και τους πολιτικαντισμούς. Γελάς με την ταπείνωση για να την ξορκίσεις. Γελάς με όλους αυτούς που χρησιμοποιείς σαν φιγούρες σε Θέατρο Σκιών



    Η αστεία πλευρά μιας υπόθεσης σοβαρής...

    Αλέξανδρος Λουπασάκης

    Το γέλιο είναι μια παγκόσμια γλώσσα, η μοναδική που «μιλιέται» σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη... Γελάτε, ακόμα και άνευ λόγου! Είναι ανάγκη ζωής!

    Χρήστος Μαχαίρας & Στέλλα Κεμανετζή


    Πηγή: ΕΘΝΟΣ

    No comments:

    Post a Comment

    Comments system

    Disqus Shortname