Sunday, February 26, 2012

Κυριάκος Κουβελιώτης: ο 'Ελληνας καθηγητής που ζει στην Αθήνα και διδάσκει σε ιταλικό πανεπιστήμιο μέσω ίντερνετ

«Αποτελεί συγκλονιστική εμπειρία η συμμετοχή ενός ακαδημαϊκού στη μαθησιακή μεθοδολογία του πανεπιστημίου. Είναι συναρπαστικό να έχει φοιτητές στα μαθήματά του από περισσότερες από 40 χώρες! Παράλληλα αποτελεί μοναδική εμπειρία να γνωρίζεις ότι μαθήματα που διδάσκεις στα ελληνικά μεταγλωττίζονται και η γνώση μεταφέρεται κυριολεκτικά σε όλο τον κόσμο».

Ο Κυριάκος Κουβελιώτης είναι ένας καθηγητής που ζει στην Αθήνα, η έδρα του πανεπιστημίου που διδάσκει βρίσκεται στη Ρώμη και οι φοιτητές του σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Μόνο που αντί για αμφιθέατρα χρησιμοποιούν υπολογιστές, smartphones και iPad, ακούνε βιντεοσκοπημένες διαλέξεις, κάνουν ονλάιν συναντήσεις με τους καθηγητές τους, λύνουν ασκήσεις στο Ιντερνετ. Και όλα αυτά, τον τελευταίο καιρό, μπορούν να τα κάνουν και στην ελληνική γλώσσα, αφού το ιταλικό Τηλεματικό Πανεπιστήμιο UNINETTUNO ενέταξε τη γλώσσα μας στα προγράμματα σπουδών του.

Το Διεθνές Τηλεματικό Πανεπιστήμιο UNINETTUNO είναι ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ιδρύθηκε με σύμπραξη της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης και 43 δημοσίων πανεπιστημίων. Στα προγράμματά του διδάσκουν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο νυν Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ο Ρομάνο Πρόντι (πρώην πρόεδρος της ΕΕ και πρώην πρωθυπουργός), ο Φράνκο Φρατίνι (υπουργός Εξωτερικών) και άλλοι.

'Οπως εξηγεί ο κ. Κουβελιώτης στα Νέα, το πανεπιστήμιο λόγω του διεθνούς του χαρακτήρα προσφέρει τα προγράμματά του σε έξι διαφορετικές γλώσσες, μία από τις οποίες είναι τα τελευταία χρόνια και τα ελληνικά.

Υποστηρίζεται από μια πρωτογενή πλατφόρμα στο Διαδίκτυο, ένα δίκτυο 31 τεχνολογικών πόλων που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, ένα ελεύθερο δορυφορικό κανάλι και τη WEB TV που έχει δημιουργήσει.

«Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να αποτελεί τιμή για τη χώρα μας το γεγονός ότι έλληνες επιστήμονες με τη χρήση των πιο σύγχρονων νέων τεχνολογιών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση συμμετέχουν σε μια τόσο καινοτόμο και πρωτοποριακή διαδικασία όσο η τηλεματική εκπαίδευση αξιοποιώντας το Διαδίκτυο, τη διαδραστική τηλεόραση και την ψηφιακή μάθηση.

Είναι κρίμα που δεν είχαμε ποτέ αυτή τη δυνατότητα στη χώρα μας». Ο καθηγητής συμπληρώνει ότι το πανεπιστήμιο αυτό είναι αναγνωρισμένο από τον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) και ήδη σπουδάζουν εκεί γύρω στους 60 Ελληνες, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αποφοιτήσει περίπου 200.

Tο Τηλεματικό Πανεπιστήμιο έχει σήμερα έξι σχολές και προσφέρει σπουδές προπτυχιακού επιπέδου σε Οικονομικά, Νομικές Επιστήμες (εμπειρογνώμονες στην ανάπτυξη και διεθνοποίηση επιχειρήσεων), Μηχανολογία, Ψυχολογία, Φιλολογία και Επιστήμη της Επικοινωνίας.

Τα δίδακτρά του (για πτυχίο τριών ετών) δεν ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ ανά έτος - δηλαδή 6.000 ευρώ για όλο το πτυχίο -, με τα μεταπτυχιακά του κατά μέσο όρο να μην ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ συνολικά.  


Πηγή: Newsbeast

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname