Saturday, February 4, 2012

Kollektivemind*: Για ένα αστικό περιβάλλον με νου συλλογικό


Επτά αρχιτέκτονες με μια κοινή επιθυμία: τη συμμετοχή σε δρώμενα και διαγωνισμούς αρχιτεκτονικού και αστικού ενδιαφέροντος και την ενασχόληση με έργα που αφορούν το δημόσιο χώρο, τη γειτονιά, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Συνδυάζουν την αρχιτεκτονική, την τέχνη, τον εθελοντισμό και έχουν ως στόχο να δημιουργούν ερεθίσματα για τους πολίτες και να ενεργοποιούν με καινοτόμες ιδέες την αστική συνείδηση.


Πώς και πότε προέκυψε αυτή η ιδέα;

Η ομάδα Kollektivemind* είναι μια δημιουργική συνεργασία που ξεκίνησε το 2009. Η συνεργασία μας σε διάφορες μελέτες και έργα, φοιτητικά και επαγγελματικά, είχε ως φυσική εξέλιξη τη δημιουργία μιας ομάδας που βασίζεται στο συλλογικό νου, στη συλλογική σκέψη, όπως υποδηλώνει και το όνομά της.


Πώς συμμετέχει το κοινό στις δράσεις; 

 Σκοπός μας είναι το κοινό να συμμετέχει στην παραγωγική διαδικασία μιας δράσης, γι’ αυτό και είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες, προτάσεις, συμμετοχές, και επιδιώκουμε τη συνεργασία με επαγγελματίες από διάφορα πεδία, με φορείς ή εθελοντές που μοιράζονται το ίδιο πάθος για τη βέλτιστη σύνθεση του αστικού περιβάλλοντος. Μέχρι στιγμής λαμβάνουμε μόνο θετικές αντιδράσεις και οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργία και στην κατασκευή των έργων μας. Βλέπουν να γίνεται κάτι «διαφορετικό» στο  περιβάλλον γύρω τους και αυτό κεντρίζει την περιέργεια και ενισχύει τον ενθουσιασμό τους. Κάτα κάποιον τρόπο, νιώθουν ότι βάζουν την «πινελιά» τους στον αστικό χώρο.


Τι δράσεις έχετε κάνει μέχρι σήμερα; 

 Η ομάδα μας ξεκίνησε να δραστηριοποιείται σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, προτείνοντας κάποιες ιδέες για το δομημένο περιβάλλον και το δημόσιο χώρο. Για παράδειγμα στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ΑθήναΧ4, που διαπραγματεύτηκε την ενοποίηση τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων στην Αθήνα, προτείναμε τη δημιουργία ενός ενιαίου οικοδομικού τετραγώνου, όπου ο χτισμένος όγκος εκτείνεται σε ύψος απελευθερώνοντας τέσσερις επιμέρους πλατείες - ελεύθερους χώρους στην πόλη. Παράλληλα, έχουμε πραγματοποιήσει δράσεις στα πλαίσια κάποιας διοργάνωσης, όπως ήταν το «p_public» στα Χανιά, όπου δημιουργήσαμε τη διαδραστική εγκατάσταση Αργ-αλλιώς. Οι επόμενες δράσεις μας πραγματεύονται και πάλι το θέμα του δημόσιου χώρου, με τη συμμετοχή του κοινού και την επανάχρηση υλικών. Τέλος, μέσω του blog μας kollektivemind.blogspot.com προσπαθούμε να προωθήσουμε τα projects και τις δράσεις ομάδων που μοιράζονται τους ίδιους προβληματισμούς με εμάς. 


Συνεργασίες σαν τη δική σας πιστεύετε ότι είναι μονόδρομος για τη νέα γενιά σήμερα και γιατί;

Καταρχάς, πιστεύουμε πολύ στις συνεργασίες και στις συλλογικότητες γιατί θεωρούμε ότι μπορεί να αποδειχθούν πολύ δημιουργικές και αποτελεσματικές, ιδιαίτερα σε δράσεις μεγάλης κλίμακας. Εκτός από τους 7 αρχιτέκτονες που αποτελούν τον πυρήνα της ομάδας, συνεργαζόμαστε σε κάποια projects και με άλλους αρχιτέκτονες και μη, που προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια και συνεισφέρουν δημιουργικά. Η νέα γενιά σήμερα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη θέση, γιατί καλείται να βρει την ταυτότητά της σε μια εποχή όπου δεν υπάρχουν διευκολύνσεις και ταυτόχρονα καλείται να δώσει άμεσα λύσεις σε προβλήματα των σύγχρονων πόλεων, τα οποία έχουν αρχίσει να μεγεθύνονται ιδιαίτερα. Για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων απαιτείται ένας συνδυασμός από ικανότητες, δεξιότητες και ειδικεύσεις, που καθιστά ιδιαίτερα σημαντική τη συνεργασία και τη συλλογική δράση.



Η ομάδα αποτελείται από τους αρχιτέκτονες

Ναταλία Γκιαούρη
Διονυσία Δασκαλάκη
Κέλλυ Μαυροματάκη
Βάσω Μπακάλη
Πένυ Παπαργυροπούλου
Νάγια Τριτάκη
Χριστίνα Φραγγέτη



Λένα Χουρμούζη


Πηγή: ATHENSvoice

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname