Thursday, February 9, 2012

Ακρόπολη: το καλύτερο αξιοθέατο της Ευρώπης για το Lonely Planet

Το Lonely Planet ζήτησε από 13.000 ταξιδιώτες να ψηφίσουν 10 πασίγνωστα ευρωπαϊκά μνημεία/αξιοθέατα που αξίζουν τον κόπο και το ταξίδι. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ακρόπολη αφήνοντας πίσω της τον Πύργο του Άιφελ, το London Eye, το Κάστρο του Εδιμβούργου, το Κολοσσαίο, τη Sagrada Familia, μια βόλτα με γόνδολα στην Βενετία, το Blarney Stone, τον Πύργο της Πίζα και το Στόουνχεντζ.

Το γκάλοπ είχε τίτλο «See it or skip it?» δηλαδή«να το δεις ή να το προσπεράσεις;». Σκοπός του έγκυρου ταξιδιωτικού οδηγού, ήταν να εντοπίσει αν αξίζει να επισκεφτεί κανείς ορισμένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Ευρώπης όταν έχει λιγοστό ελεύθερο χρόνο στη συγκεκριμένη πόλη. Όπως δηλαδή έγραφε στο site του, «είσαι στο Παρίσι για λίγες μέρες, αξίζει να περιμένεις στη μεγάλη ουρά για να ανέβεις στον Πύργο του Άιφελ; Έχεις δει το Στόουνχεντζ σε αμέτρητες φωτογραφίες, άρα αξίζει να πας μέχρι το Wiltshire να το δεις από κοντά; Είναι μερικές από τις γνωστότερες ατραξιόν πραγματικά must-see;». Εκτός από τη δική μας πανηγυρική πρωτιά με 93% θετικές απαντήσεις, ενδιαφέρον αποτέλεσμα είχε η βόλτα με γόνδολα στη Βενετία που κόλλησε ακριβώς στη μέση: 50% των ερωτηθέντων ψήφισαν ότι αξίζει και 50% το αντίθετο.

Ακολουθούν τα αποτελέσματα και η κριτική του Ρόμπερτ Ρέιντ, εκδότη του αμερικάνικου Lonely Planet

1. Παρθενώνας, Αθήνα

«Δεν μπορείς να πας στην Αθήνα και να μην πας στον Παρθενώνα. Χτίστηκε το 438 π.Χ. και είναι αφιερωμένος στη θεά Αθηνά. Το όνομα σημαίνει το σπίτι της παρθένου. Μα τι σπίτι».

See it: 93% Skip it: 7%



2. Κολοσσαίο, Ρώμη

«Δεν είναι η κορυφαία ατραξιόν της Ρώμης αλλά ολόκληρης της Ιταλίας. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε είναι να πάτε απροετοίμαστοι. Μη το κάνετε. Αγοράστε εκ των προτέρων εισιτήρια on-line (1.50€)».

See it: 92% Skip it: 8%



3. Πύργος του Άιφελ, Παρίσι

«Είναι πρακτικά αδύνατο να πάει κανείς στο Παρίσι και να μη δει έστω από μακριά τον Πύργο του Άιφελ. Αλλά είναι αναγκαίο να πληρώσετε για να τον ανεβείτε; Το καλοκαίρι μπορείτε να γλυτώσετε χρόνο κλείνοντας εισιτήρια από το internet αλλά και χρήματα ανεβαίνοντας από τις σκάλες(!)»

See it: 86% Skip it: 14%



 4. Κάστρο του Εδιμβούργου, Εδιμβούργο

«Ο συντάκτης του Lonely Planet Νιλ Γουίλσον που ειδικεύεται στα ταξίδια στη Σκοτία ικετεύει τους τουρίστες της πόλης να ξεκινήσουν από εκεί αποκαλώντας το κάστρο τον λόγο ύπαρξης του Εδιμβούργου. Αν είστε στο Εδιμβούργο θα ήταν κρίμα να το χάσετε, όμως δε αξίζει να διασχίσετε τη Βρετανία γι’ αυτό».

See it: 81% Skip it: 19%



 5. Sagrada Familia, Βαρκελώνη

«Πάντα αισθάνεσαι περίεργα όταν αναγκάζεσαι να πληρώσεις είσοδο σε μία εκκλησία. Από την άλλη, ο Ντάμιεν Σιμόνις, ο απεσταλμένος του Lonely Planet στη Βαρκελώνη, υποστηρίζει ότι αν έχεις χρόνο για να επισκεφτείς μόνο ένα μέρος στην πόλη ας είναι η Sagrada Familia».

See it: 79% Skip it: 21%



Δείτε περισσότερα στο www.thea.gr 


Πηγή: Jenny.gr

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname