Monday, March 5, 2012

Μanager Μagazin: «Οι εξαγωγές, ένα ανεξήγητο μικρό θαύμα στην Ελλάδα»

Για σημαντική αύξηση των εξαγωγών της Ελλάδας, κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό  Μanager Μagazin  αναρωτώμενο αν είναι αυτό το πολυπόθητο φως στην άκρη του τούνελ. Η χώρα αύξησε σημαντικά τις εξαγωγές της το 2011 συρρικνώνοντας το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και αυτό σύμφωνα με το περιοδικό, κάνει τους οικονομολόγους να μιλάνε για ένα μικρό θαύμα και να αναρωτιούνται πού οφείλεται. «Πάντως, είναι κάτι περισσότερο από τη φέτα και το λάδι», γράφει.

Και ενώ οι αναλυτές δηλώνουν ότι η Ελλάδα που χτίστηκε ως μέρος της ζώνης του ευρώ έχει ένα τεράστιο εμπορικό έλλειμμα και το επενδυτικό της κλίμα δεν απέχει πολύ από αυτό της Παπούα-Νέα Γουινέα, υπάρχει μια αύξηση κατά 9,4 ποσοστιαίες μονάδες στις εξαγωγές, ενώ παράλληλα οι εισαγωγές μειώθηκαν σημαντικά.

«Αυτό είναι ένα μικρό σημάδι ελπίδας», λένε οι οικονομολόγοι . «Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει προφανώς βελτιωθεί ελαφρώς. Οι  μισθοί μειώθηκαν το 2001 στην Ελλάδα κατά 3,5%,  σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» σημειώνει το περιοδικό.

Αυτό βεβαίως, γράφει το Manager Magazine, είναι ένα μικρό κομμάτι ελπίδας αφού υπάρχει η ύφεση και η κατάρρευση της εγχώριας ζήτησης. Ωστόσο, η πρόσφατη επιτυχία των εξαγωγών, μπορεί τουλάχιστον να αποκαταστήσει ένα μέρος της εμπιστοσύνης  στην κακοποιημένη χώρα.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού οργανισμού εξωτερικού εμπορίου στην Αθήνα λέει στο περιοδικό ότι είναι πολύ εντυπωσιακή η αύξηση των εξαγωγών στον τομέα των τροφίμων η οποία φτάνει το 80%. Η νούμερο 1 εξαγωγή είναι το αλουμίνιο.

Θεόφιλος Δουμάνης


Πηγή: LIFO

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname