Tuesday, April 3, 2012

Μείωση 46% στο έλλειμμα του ισoζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Μειωμένο κατά 46% εμφανίζεται το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών τον Ιανουάριο. Συνολικά, οι ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από το εξωτερικό περιορίστηκαν τον πρώτο μήνα του 2012 στα 1,5 δισ. ευρώ από 2,8 δισ. ευρώ που ήταν τον ίδιο μήνα πέρυσι.


Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο τη βελτίωση στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε εφέτος στα 2,3 δισ. ευρώ από 3,2 δισ. ευρω πέρυσι. Το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων και πλοίων περιορίστηκε κυρίως λόγω της ανόδου των εισπράξεων από εξαγωγές κατά 215 εκατ. ευρώ ή 23,6%, ενώ η δαπάνη για αντίστοιχες εισαγωγές παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη (-0,1%).

Όσον αφορά στις επιμέρους εξελίξεις, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 218 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών ήταν κατά 28 εκατ. ευρώ μικρότερο από ό,τι τον Ιανουάριο του 2011. Ειδικότερα, το τουριστικό συνάλλαγμα μειώθηκε κατά 9,4%. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 44 εκατ. ευρώ, επειδή μειώθηκαν οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα μεγαλύτερο από εκείνο του Ιανουαρίου του 2011 κατά 109 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας άνοδο των καθαρών μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ) κατά 98 εκατ. ευρώ.

Οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εκροή 116 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 63 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011, ενώ οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν καθαρή εκροή 47 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 82 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στην εκροή κεφαλαίων λόγω αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια αλλά και σε χρηματοοικονομικά παράγωγα του εξωτερικού κατά 200 και 84 εκατ. ευρώ αντιστοίχως. Επίσης, καταγράφηκε μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων κατά 29 εκατ. ευρώ (εκροή). Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την εισροή 145 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και από την εισροή 86 εκατ. ευρώ λόγω μείωσης των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές του εξωτερικού.


Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname