Friday, April 13, 2012

Εργαστήρια για πράσινες πρακτικές όλες τις Κυριακές του Μαΐου και του Ιουνίου στο Ίλιον

Σε ένα ιστορικό μνημείο, πολιτισμού και φύσης, στο Κτήμα Βασιλίσσης, ξεκίνησε η λειτουργία ενός πρότυπου ανοιχτού κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του «Κέντρου της Γης».

Τη λειτουργία του έχει αναλάβει μια δραστήρια ομάδα ευαίσθητων πολιτών η οποία έχει συγκροτήσει την «Οργάνωση Γη» και αναπτύσσει τη δραστηριότητά της με επίκεντρο το Κτήμα του Πύργου Βασιλίσσης καθώς και το γειτονικό Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Σε μια έκταση 25 στρεμμάτων ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τη φύση μέσα από δραστηριότητες που αναδεικνύουν την αξία της γης, προωθούν την εξοικονόμηση των φυσικών πόρων και ενός φιλικού προς το περιβάλλον τρόπου ζωής.

Καταρχάς το ίδιο το κτήμα αποτελεί έναν ιστορικό χώρο. Ιδρύθηκε ως πρότυπο εκπαιδευτικό αγρόκτημα γύρω στα 1830 από τη Βασίλισσα Αμαλία. Η ευρύτερη περιοχή του ήταν καθαρά γεωργική και κάλυπτε τις ανάγκες σε αγροτικά προϊόντα της τότε μικρής πόλης των Αθηνών καθώς και των λιγοστών οικισμών του λεκανοπεδίου. Σήμερα, αποτελεί μια από τις ελάχιστες οάσεις της πρωτεύουσας.

Σε αυτόν τον χώρο ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει:
- τα έντομα παρατηρώντας μια ζωντανή αποικία μυρμηγκιών
- τα άλογα
- τον πύργο του κτήματος, τον περίβολο και τα αγάλματα.
- την άγρια ζωή της Αττικής
- ένα βιολογικό περιβόλι.
- τη σημασία των αγροτικών εργαλείων μέσα από την Έκθεση Παλαιών Αγροτικών Εργαλείων.

Επίσης η «Οργάνωση Γη» οργανώνει μια σειρά εργαστηρίων (με είσοδο ελεύθερη για το κοινό) με τίτλο «Από τη θεωρία στην πράξη» τα οποία θα πραγματοποιηθούν τις Κυριακές του Μαΐου και του Ιουνίου.

Τα εργαστήρια είναι ανοιχτά σε όσες και όσους θέλουν να αποκτήσουν πρακτικές γνώσεις ώστε να διαχειρίζονται καλύτερα τις δικές τους ανάγκες αλλά και τις …της Γης. Όσοι θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή πρέπει να στείλουν email με τα στοιχεία τους (όνομα, τηλέφωνο) στο:
info@organizationearth.org
1. (Δεν) Πετάω, 6 Μαΐου, Εισηγητής: Δημήτρης Δερματάς
2. Μαγειρεύω, 13 Μαΐου, Εισηγήτρια: Αντζελίνα Καλογεροπούλου
3. Καλλιεργώ, 20 Μαΐου, Εισηγητής: Νώντας Ευεργέτης
4. Πίσω στη Γη, 27 Μαΐου, Εισηγητής: Δημήτρης Μπιλάλης
5. Ούτε κρύο ούτε ζέστη, 3 Ιουνίου, Εισηγητές: Πέτρος Κουμπλής, Σπύρος Κατσαρός
6. Ντύνομαι, 10 Ιουνίου, Εισηγήτρια: Άντζυ Ραφτακόπουλος, Βασιλεία Ροζάνα
7. Μετακινούμαι, 17 Ιουνίου, Εισηγήτρια: Αφροδίτη Σημίτη

Μάχη Τράτσα


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname