Friday, April 20, 2012

Ηλεκτρονική αγορά αγροτικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες

Όψιμη ευαισθησία για την ακρίβεια και τα νοικοκυριά επιδεικνύει το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρώντας να ακολουθήσει την πρακτική της πρόσφατης συνεργασίας παραγωγών-εθελοντών πολιτών, χωρίς μεσάζοντες, για την προμήθεια αγροτικών προϊόντων σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές από τις λιανικές της αγοράς.

Το υπουργείο και η κυβέρνηση, που στο πλαίσιο των φιλελεύθερων πολιτικών απελευθέρωσαν τις τιμές στο όνομα του ανταγωνισμού και επιτρέπουν εδώ και δεκαετίες την ανενόχλητη δράση μεσαζόντων και καρτέλ, χαιρετίζουν σήμερα την πρωτοβουλία παραγωγών-εθελοντών για την απευθείας πώληση πατάτας, παροτρύνουν τους παραγωγούς να προσφύγουν σε τέτοιες λύσεις και ανακοινώνουν αντίστοιχη δράση με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, εφόσον βέβαια εγκριθεί η χρηματοδότησή της από την Ε.Ε.

Παράλληλα, εκτός από τους καταναλωτές, η κυβέρνηση εμπαίζει και τους παραγωγούς, καθώς επαγγέλλεται ότι θα λύσει το ζήτημα των μεσαζόντων, όταν το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται διαρκώς και το κόστος παραγωγής αυξάνεται, η εφαρμογή της ΚΑΠ έχει διαλύσει τον αγροτικό τομέα, οι βιομηχανίες εκβιάζουν με εξευτελιστικές τιμές παραγωγού και κάνουν αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες.

Οι γραμματείς Εμπορίου και Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς ανακοίνωσαν χθες ότι υπάρχει πρόταση για δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου θα μπορούν να αναρτούν οι παραγωγοί διαθέσιμες ποσότητες και τιμές οπωροκηπευτικών ώστε να γίνονται απευθείας παραγγελίες από εμπόρους και καταναλωτές. Παράλληλα, θα λειτουργεί και πλατφόρμα μεταφοράς εμπορευμάτων ώστε να εξασφαλίζεται και η μεταφορά των προϊόντων.

Επιπλέον, ανέφεραν ότι γίνονται έρευνες για κύκλωμα Κυπρίων και Ελλήνων εισαγωγέων-χονδρεμπόρων που το προηγούμενο διάστημα διοχέτευσαν στην αγορά πατάτες “βαφτισμένες” κυπριακές, ενώ προέρχονταν από άλλη χώρα και πωλήθηκαν από αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Τέλος, ανακοινώθηκε αναμόρφωση του συστήματος δημοσίων συμβάσεων με σύσταση ηλεκτρονικού μητρώου δημοσίων συμβάσεων, συμφωνίες-πλαίσιο 2ετίας-3ετίας, ηλεκτρονική διαγωνιστική διαδικασία κ.ά.


Πηγή: ΑΥΓΗ


*Ευχαριστούμε Στρατηγέ ε.α. Θοδωρή Μ. για τις πληροφορίες!

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname