Tuesday, May 22, 2012

8 Ιουνίου: "A Gathering" - Εικαστικοί εμπνέονται από την Ελλάδα και δημιουργούν έργα-αφίσες

«Τι είναι η Ελλάδα τους;». Στο ερώτημα απαντούν Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες με έργα-αφίσες, που αποτυπώνουν την πραγματική-βιωματική, αλλά και τη φανταστική-συνειρμική σχέση τους με τη χώρα μας. Η έκθεση "Α Gathering" διερευνά τη διαχείριση και τον επαναπροσδιορισμό των ταυτοτήτων σε μια εποχή που σύμβολα και στερεότυπα ξαναβγαίνουν προκλητικά από το ντουλάπι. Η Ελλάδα δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα σε έναν αγώνα εικαστικής αναπαράστασης με υλικό τις διαδικασίες της μνήμης.

Κάθε αφίσα λειτουργεί ως ο χώρος στον οποίο οι καλλιτέχνες  αποδίδουν είτε συγκεκριμένα βιώματα είτε φανταστικούς συσχετισμούς, δημιουργώντας συνδέσεις με την Ελλάδα. Οι συσχετισμοί που προκύπτουν είναι ή αφηρημένοι και ασαφείς ή αντιπροσωπευτικοί ανάμνησεων (κάποιας συνομιλίας, μιας εικόνας, ενός γεγονότος, ενός συναισθήματος και εμπειριών).

Το project a gathering διερευνά τη διαχείριση και τον επαναπροσδιορισμό των ταυτοτήτων σε μία χρονική περίοδο όπου τα σύμβολα και τα στερεότυπα χρησιμοποιούνται προκλητικά. Η Ελλάδα είναι το εναρκτήριο παράδειγμα για την αναπαράσταση των διαδικασιών της μνήμης και της παραγωγής νοήματος. Κάθε αφίσα λειτουργεί ως η επιφάνεια στην οποία μπορεί να προκύψει οποιουδήποτε τύπου έργο (κείμενο, φωτογραφικό, ζωγραφικό, κολλάζ).

Οι αφίσες θα εμφανιστούν στην Αθήνα σε διάφορα δημόσια σημεία με ιστορική και πολιτική βαρύτητα, κατά το μήνα Μάιο, καθώς επίσης και σε διαφορετικά μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά. Στη συνέχεια, τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί έκθεση με όλα τα έργα στο κτίριο της Πειραιώς 260, στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ. Τέλος, τον Οκτώβριο η έκθεση θα πραγματοποιηθεί και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων Αόρατες Πόλεις για τα εκατό χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι:
Ανδρέας Αγγελιδάκης (Ελλάδα), Pierre Bismuth (Γαλλία), Stefan Bruggemann (Μεξικό), Sarah Crowner (ΗΠΑ), Ειρήνη Ευσταθίου (Ελλάδα), Claire Fontaine (Γαλλία), Ivan Grubanov (Σερβία), Banu Cennetoglu & Sylvia Kouvali (Τουρκία & Ελλάδα), Istvan Laszlo (Ρουμανία), Μίλτος Μανέτας (Ελλάδα), Κώστας Μασσέρας (Ελλάδα), Hadley+Maxwell (Καναδάς), Robert Montgomery (Αγγλία), Ciprian Muresan (Ρουμανία), Olaf Nicolai (Γερμανία), Anja Kirschner & David Panos (Γερμανία & Αγγλία), Μαρία Παπαδημητρίου, (Ελλάδα), Χρήστος Παπούλιας (Ελλάδα), Ευτύχης Πατσουράκης (Ελλάδα), Dan Perjovschi (Ρουμανία), Tobias Rehberger (Γερμανία), Pia Rönicke (Δανία), Yann Sérandour (Γαλλία), Nasan Tur (Τουρκία), Βαγγέλης Βλάχος (Ελλάδα), Oriol Vilanova (Ισπανία), Ala Younis (Ιορδανία), Carla Zaccagnini (Αργεντινή).

Το project επιμελούνται οι Μαρία Θάλεια Καρρά και Όλγα Χατζηδάκη 

8 Ιουνίου - 18 Ιουλίου
Πειραιώς 260, Κτίριο Α

Περισσότερα, εδώ



Πηγή: Greek Festival, DesignMag 


*Ευχαριστούμε Κατερίνα Σ. για τις πληροφορίες!

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname