Wednesday, July 11, 2012

Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων καρδιάς φέτος

Εντυπωσιακό «νέο» ξεκίνημα για τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς συντελείται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Σε διάστημα ενός μηνός έχουν πραγματοποιηθεί στο μοναδικό μεταμοσχευτικό κέντρο καρδιάς στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, έξι μεταμοσχεύσεις, όσες δηλαδή πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011!

Αυτό το «ρεκόρ» για τα ελληνικά δεδομένα, το οποίο δίνει ελπίδα στους δεκάδες καρδιοπαθείς που βρίσκονται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση καρδιάς, οφείλεται αφενός στην καλή συγκυρία της διάθεσης αρκετών κατάλληλων καρδιακών μοσχευμάτων και αφετέρου στη λογική που διέπει τη νέα μεταμοσχευτική ομάδα του Ωνασείου και η οποία αποτυπώνεται μόνο σε μία φράση: «Αξιοποιούμε τα διαθέσιμα μοσχεύματα». Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, από τις αρχές του έτους έως και τις 25 Ιουνίου έγιναν συνολικά επτά μεταμοσχεύσεις καρδιάς, από τις οποίες οι έξι πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία από τις 22 Μαΐου και μετά.

«Χρυσή» χρονιά το 2008

Το 2011 πραγματοποιήθηκαν έξι μεταμοσχεύσεις καρδιάς και το 2010 μόλις πέντε. Από το 2001 έως και πέρυσι η μόνη χρονιά που ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων καρδιάς ήταν διψήφιος ήταν το 2008 -«χρυσή» χρονιά για τις μεταμοσχεύσεις γενικά- οπότε έγιναν 16 σχετικές επεμβάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μονάδα του Ωνασείου τελεί από τις αρχές Απριλίου υπό νέο διευθυντή, εξέλιξη που ήρθε μετά τις αλλαγές που είχε ζητήσει η προηγούμενη ηγεσία του υπ. Υγείας εντοπίζοντας «δυσλειτουργίες» στο μεταμοσχευτικό πρόγραμμα του νοσοκομείου.

Εν τω μεταξύ, στα περυσινά επίπεδα φαίνεται να κινείται φέτος η μεταμοσχευτική δραστηριότητα στη χώρα μας, συνολικά. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, έχουν καταγραφεί 38 δότες (3,5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού), έναντι 79 συνολικά το 2011 (7,2 ανά εκατομμύριο πληθυσμού), όπου έγινε μεγάλη προσπάθεια για να ανατραπεί το πολύ αρνητικό 2010 (μόλις 4,1 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού). Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές του έτους έως σήμερα 102 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων έναντι 186 που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι και 108 πρόπερσι.

Η Ελλάδα παραμένει στην τελευταία θέση της σχετικής κατάταξης στην Ευρώπη, όπου τις καλύτερες επιδόσεις έχουν η Ισπανία και η Κροατία με 35 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Και αυτό, τη στιγμή που η λίστα αναμονής στη χώρα μας αριθμεί 1.070 νεφροπαθείς, 31 καρδιοπαθείς και 106 ασθενείς που περιμένουν ηπατικό μόσχευμα.

«Τα φετινά αποτελέσματα μπορούν να χαρακτηριστούν θετικά, γιατί δεν πήγαμε πίσω. Είναι μάλιστα και μια πρόκληση να πάμε πιο καλά από πέρυσι», σχολιάζει στην «Κ» ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Αναστάσιος Χατζής. Οπως παραδέχεται, απέχουμε πολύ από το να έχουμε διψήφιο δείκτη δωρεάς οργάνων (δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού). «Για να φτάσουμε εκεί, η βασική προϋπόθεση είναι η αύξηση των κλινών εντατικής. Aυτό που εισπράττουμε από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι η έλλειψη κλινών. Εάν δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ασθενών που περιμένουν μία κλίνη σε ΜΕΘ, σίγουρα δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες συντήρησης ενός δυνητικά δότη». Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 500 κλίνες εντατικής, τη στιγμή που όλοι συμφωνούν ότι θα έπρεπε να λειτουργούν διπλάσιες.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζή, άμεση είναι και η ανάγκη για δημιουργία μεταμοσχευτικού κέντρου πνεύμονα αλλά και παίδων, καθώς για αυτές τις δύο κατηγορίες ασθενών η μόνη λύση είναι η μετάβαση σε κέντρο του εξωτερικού. Στις προτεραιότητες είναι και η λειτουργία δεύτερου μεταμοσχευτικού κέντρου ήπατος. «Αυτή τη στιγμή η μονάδα του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης είναι στα όρια της κατάρρευσης από τη μεγάλη πίεση, αφού εξυπηρετεί ασθενείς από όλη τη χώρα», σημειώνει ο κ. Χατζής.

Πέννυ Μπουλουτζά

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname