Saturday, August 4, 2012

Στον Πλατανιά απέδειξαν πως τα όνειρα γίνονται και πραγματικότητα!

Mία από τις ατάκες των τελευταίων δύο χρόνων είναι πως η κρίση γεννά ευκαιρίες.

Μόνο που η πραγματική ζωή, επίμονα αντίθετη με την ποιητική διάθεση των ρομαντικών, σπάνια δικαιώνει τα πολυφορεμένα κλισέ που συνήθως προδίδουν αμηχανία. Ωστόσο μέσα και σε αυτό το πρόβλημα της μεγαλύτερης σε διάρκεια κρίσης που πέρασε ποτέ ο τόπος υπάρχουν πράγματι περιπτώσεις σαν αυτή του Πλατανιά που αποτελούν δικαίωση για όσους πιστεύουν πως δεν θέλει μόνο κόπο και χρήμα η επιτυχία, αλλά ιδίως τρόπο!

Τρεις άνθρωποι με διαπιστευτήρια στην τοπική κοινωνία την επιτυχημένη επαγγελματική πορεία τους, ο πρόεδρος Στέλιος Βαρουξάκης, ο Μανώλης Μαθιουλάκης και ο Αντώνης Κοκολοδημητράκης έβαλαν ένα στοίχημα με τον ίδιο τους τον εαυτό, φέρνοντας την ομάδα στη Super League! Αν το έλεγε κανείς αυτό πριν από τρία χρόνια, θα τον περνούσαν για τρελό αλλά όπως έλεγε και ο Οσκαρ Ουάιλντ, «Για ποιο λόγο να υπάρχουν τα όνειρα, αν είναι να μη γίνονται ποτέ πραγματικότητα;».

Η ιστορία του Πλατανιά δείχνει ξεκάθαρα τον δρόμο που οφείλουν να βαδίζουν οι ομάδες μέσα στην κρίση. Χωρίς παράγοντες που φέρνουν Πίου (όπως στην πετυχημένη διαφήμιση), χωρίς μισθοφόρους που ήταν η εύκολη λύση για χρόνια ολόκληρα, με ξένους που είναι σημαντικές μονάδες σαν τον Γκαστόν Γκονζάλεζ και με πρώτο σκόρερ του συλλόγου τη σεζόν που έληξε με 12 γκολ τον Μάρκο Μαραγκουδάκη (με μητέρα από την Αίγυπτο και πατέρα Ρεθυμνιώτη), ο οποίος δεν παίζει σέντερ φορ αλλά στα άκρα, καθώς και με μία σειρά από Ελληνόπουλα που καταλαβαίνουν το νόημα της ομάδας για την τοπική κοινωνία ο Πλατανιάς κατάφερε το απίθανο.

Πέρυσι μπήκε λόγω των «στημένων» από το παράθυρο στη Β' κατηγορία (ή Football League, όπως τη λέμε πια), αλλά κατόρθωσε με έναν εντυπωσιακό πρώτο γύρο να μαζέψει 40 πόντους που πέραν του άτυπου τίτλου τού να είσαι πρωταθλητής χειμώνα έδωσαν στην ομάδα ψυχολογική βάση και βαθμολογικό υπόβαθρο για να μπει στα πλέι οφ. Κακά τα ψέματα, στα Περιβόλια ξεκίνησαν με στόχο να κρατηθεί η ομάδα στην κατηγορία, αλλά οι βαθμοί που άρχισαν να μπαίνουν στο σακούλι άνοιξαν την όρεξη για μεγαλύτερα πράγματα.

Στον πάγκο της ομάδας βρίσκεται ένας από τους πλέον σοβαρούς τεχνικούς της νέας γενιάς του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Χατζηνικολάου, που όπου και αν έχει δουλέψει τα καλά λόγια συνοδεύουν την παρουσία του. Κεντρικός αμυντικός στα νιάτα του με καλές τοποθετήσεις που κάλυπταν την έλλειψη ταχύτητας, τον ήθελε πολύ, όταν ήταν παίκτης ακόμη του Αρη, να τον φέρει στη Νέα Φιλαδέλφεια ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Εβλεπε σε αυτόν ένα καλό παρτενέρ για τον Στέλιο Μανωλά στην ΑΕΚ, αλλά η προσπάθειά του απέτυχε. Μέλος τής εκπληκτικής Εθνικής Ελπίδων του 1988, που διέλυσε τους Ολλανδούς και έπαιξε τελικό με τη Γαλλία του Καντονά και του Μπλαν, δεν είχε δυστυχώς την καριέρα που προμήνυε το ξεκίνημά του. Ανέλαβε την ομάδα στο πιο δύσκολο σημείο μετά τις κολλητές ήττες περίπου τα Χριστούγεννα, όταν ο Τιμόθεος Καβακάς (ο άνθρωπος που είχε μοντάρει αυτή την ομάδα) αποχώρησε και με σωστές κινήσεις πρόλαβε να κρατήσει τον Πλατανιά σε τροχιά ανόδου.

Το 4-5-1 που χρησιμοποιεί ο Πλατανιάς βασίζεται στον εξαιρετικό γκολκίπερ Γιώργο Λαζαρίδη, στα καλά ακραία μπακ Χρήστο Παληγιώργο και Κώστα Κουρτεσιώτη και στα εξαιρετικά κεντρικά μπακ Μηνά Τζανή και Αλκη Δημήτρη που μέσα στη σεζόν εκτόπισε τον επίσης πολύ καλό Δημήτρη Ραπτάκη. Ο Γκονζάλεζ έκανε μία εκπληκτική χρονιά στα χαφ, με τον Μαραγκουδάκη πότε στο ένα άκρο και πότε στο άλλο να μπερδεύει τις άμυνες και να σκοράρει εκμεταλλευόμενος και την πολύ καλή δουλειά που ένας σέντερ φορ στον ρόλο του μοναχικού στη κορυφή, όπως ο Θωμάς Ναζλίδης, πρόσφερε στην ομάδα. Παίζοντας με πλάτη κατάφερε να δημιουργεί χώρους θυσιάζοντας αρκετές φορές τη προσωπική του διάκριση στον βωμό του κοινού σκοπού!

Ο Πλατανιάς δεν είναι τυχαία περίπτωση και πρόκειται για αχτίδα φωτός σε ένα ελληνικό ποδόσφαιρο που αν θέλει να υπάρχει και την επόμενη μέρα, οφείλει να κόψει τον ομφάλιο λώρο με το φαύλο παρελθόν. Και η επιτυχία που δεν ήρθε τυχαία θα έχει και συνέχεια. Το βασικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μη γίνει αιχμάλωτος της νίκης, αλλά να κοιτάξει το μέλλον με προσεκτικές κινήσεις. Επειδή θα τη διαχειριστούν σίγουρα σωστά επενδύοντας τα χρήματα του τηλεοπτικού συμβολαίου της NOVA οι άνθρωποι που τρέχουν την ομάδα, είναι βέβαιο πως ο Πλατανιάς θα είναι πια για τα καλά στην ποδοσφαιρική ζωή μας και τα επόμενα χρόνια. Μέσα από σχέδιο και επιμονή αυτό που πέτυχαν στην Κρήτη είναι ανάσα ζωής και φάρος για όποια ομάδα δουλεύει με σκοπό και στόχο.

Χρήστος Σωτηρακόπουλος


Πηγή: ΣΠΟΡ-FM

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname