Friday, August 17, 2012

Παγκόσμια πρωτιά για ειδικούς στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι μεταξύ των οποίων και μια Ελληνίδα

Χειρουργοί από το Νοσοκομείο Jackson Memorial του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι αφαίρεσαν όγκο από το στόμα ενός εμβρύου, κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης που θεωρείται «παγκόσμια πρώτη». Η επέμβαση διεξήχθη πριν από δύο χρόνια αλλά η επιτυχία έρχεται τώρα στη δημοσιότητα μετά τη δημοσίευσή της στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Obstetrics & Gynecology». Σε σχετική συνέντευξη Τύπου η Τάμι Γκονζάλες, μητέρα της υγιέστατης σήμερα 20μηνης Λέινα που σημαίνει μικρός άγγελος, χαρακτήρισε «σωτήρες» τους ειδικούς (μεταξύ αυτών ήταν και η ελληνικής καταγωγής δρ Ευτυχία Κοντοπούλου) που χειρούργησαν το παιδί της προτού εκείνο καν γεννηθεί.
 
Εφιάλτης στην 17η εβδομάδα της κύησης
Η ιστορία που οδήγησε στο επίτευγμα έχει ως εξής: Η 39χρονη σήμερα Τάμι Γκονζάλες έμεινε έγκυος το 2010 και όλα στην αρχή φαίνονταν να πηγαίνουν κατ’ευχήν. Ωστόσο ένας υπέρηχος που διεξήχθη κατά την 17η εβδομάδα της κύησης μετέτρεψε την ευτυχία της μέλλουσας μητέρας, η οποία έχει επίσης έναν γιο επτά ετών σήμερα, σε εφιάλτη. Στον υπέρηχο αυτόν φαινόταν στο αμνιακό υγρό μια «φούσκα» με μέγεθος όσο εκείνο ενός ροδάκινου η οποία έβγαινε από το στόμα της αγέννητης κόρης της Τάμι.


Ο υπέρηχος που διεξήχθη στη 17η εβδομάδα της κύησης και στον οποίον φαίνεται καθαρά ο τεράστιος όγκος που βγαίνει από το στόμα του εμβρύου

Η διάγνωση ήλθε σαν κεραυνός εν αιθρία για την Τάμι και τον 38χρονο σήμερα σύζυγό της Αλεν. Το έμβρυο εμφάνιζε έναν πολύ σπάνιο όγκο που ονομάζεται τεράτωμα της στοματικής κοιλότητας – καταγράφεται σε μια στις 100.000 εγκυμοσύνες - και οι πιθανότητες επιβίωσης ήταν ελάχιστες.

Οι γιατροί είπαν στην Τάμι και στον σύζυγό της ότι οι επιλογές τους ήταν είτε να τερματίσουν την εγκυμοσύνη είτε να περιμένουν το έμβρυο να αναπτυχθεί έως ότου φθάσει σε βιώσιμο στάδιο ελπίζοντας ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να διορθωθεί αμέσως μετά τη γέννηση. Ωστόσο οι πιθανότητες για παρέμβαση μετά τη γέννηση ήταν πολύ μικρές εξαιτίας της ταχείας ανάπτυξης του όγκου. Οι γιατροί υπολόγιζαν ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η εγκυμοσύνη ο όγκος μπορούσε να φθάσει το ένα κιλό σε βάρος με αποτέλεσμα να προκληθεί θανατηφόρα αιμορραγία στο έμβρυο. 

«Εάν τελικώς το παιδί γεννιόταν ζωντανό, δεν υπήρχε καμία εγγύηση σχετικά με το ότι θα ήταν φυσιολογικό. Θα χρειαζόταν να υποβληθεί σε τραχειοστομία, σε πλήθος επεμβάσεων, θα εμφάνιζε σοβαρές δυσμορφίες» εξήγησε η κυρία Γκονζάλες στη συνέντευξη Τύπου και προσέθεσε ότι «σκέφτηκα ότι δεν μπορεί, θα υπάρχει κάποιος τρόπος να σώσω το παιδί μου». 

Λύση (και) με ελληνική υπογραφή
Tο ζευγάρι άρχισε να αναζητεί λύσεις και τελικώς ο γυναικολόγος της κυρίας Γκονζάλες την παρέπεμψε στον δρα Ρούμπεν Κιντέρο, πρωτοπόρο στην εμβρυϊκή ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Ο ειδικός εξήγησε στην έγκυο ότι επέμβαση αφαίρεσης ενός τέτοιου όγκου στη μήτρα δεν είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν, δήλωσε όμως πρόθυμος να βοηθήσει.

Ετσι ο δρ Κιντέρο και η σύζυγός του Ευτυχία Κοντοπούλου, ειδικός στην εμβρυϊκή χειρουργική, πραγματοποίησαν την επέμβαση. Η έγκυος υπεβλήθη σε τοπική αναισθησία με αποτέλεσμα να μπορεί να παρακολουθεί σε οθόνη την όλη διαδικασία. Οι ειδικοί εισήγαγαν στη μήτρα της ένα ενδοσκόπιο την πορεία του οποίου καθοδηγούσαν με υπερήχους. Με λέιζερ αφαίρεσαν τον όγκο από τα χείλη του εμβρύου κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας που διήρκεσε λίγο παραπάνω από μια ώρα.

Τώρα δυο χρόνια μετά, η ευτυχής μητέρα ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι «όταν είδα τον όγκο να αποκόπτεται και να απομακρύνεται, ήταν σαν να πήρε κάποιος από πάνω μου ένα τεράστιο βάρος. Μπορούσα τελικώς να δω το πρόσωπο του παιδιού μου».

Η μικρή Λέινα γεννήθηκε χωρίς προβλήματα πέντε μήνες μετά την επέμβαση με βάρος γύρω στα 3 κιλά και 700 γραμμάρια. Ο δρ Κιντέρο ανέφερε ότι το νέο επίτευγμα αποτελεί ευκαιρία για την εξάπλωση του νέου πεδίου που αφορά την αντιμετώπιση γενετικών ανωμαλιών στη μήτρα, δίνοντας ελπίδα σε πολλούς γονείς.

Θεοδώρα Τσώλη


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname