Monday, October 29, 2012

Εικαστικές παρεμβασεις σε βιτρίνες ξενοίκιαστων καταστημάτων

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη προκειμένου να γνωστοποιηθεί  μια κίνηση που εξελίσσεται για την εικαστική αναβάθμιση του ιστορικού αστικού κέντρου και να “ενισχυθεί” επικοινωνιακά έχει τη χαρά να φιλοξενήσει το artfools.gr . Πρόκειται για ένα project της εικαστικής ομάδας της Κέλλυς Αθανασιάδου στο οποίο, κάνουν παρεμβάσεις σε βιτρίνες ξενοίκιαστων καταστημάτων. Η συντονίστρια της ομάδας φίλη Κέλλυ Αθανασιάδου δέχθηκε να μας μιλήσει για το ενδιαφέρον αυτό εγχείρημα, μια που και το αρνητικό , όπως το κλείσιμο ενός καταστήματος, μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για ένα ή και πολλούς καλλιτέχνες.


Q:// Σε μια εποχή κρίσης, πόσο εύκολο είναι να οργανωθεί ένα τέτοιο εγχείρημα;

«Το project στηρίζεται στη λογική της αυτοοργάνωσης. Θεωρώ ότι αυτή ακριβώς η περίοδος «κρίσης» είναι η καταλληλότερη για να μάθουμε όλοι μας να αυτό- οργανωνόμαστε. Όλοι μας μπορούμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και να τις πραγματοποιούμε χωρίς να αναλωνόμαστε σε κρατικές και προσωπικές γραφειοκρατίες. Απούσας οποιασδήποτε οικονομικής δοσοληψίας, με κίνητρο την ωραιοποίηση του χώρου που ζούμε και κινούμαστε, το “Shop Windows” εξελίσσεται και πετυχαίνει χάρη στην καλή διάθεση τόσο των καλλιτεχνών οι οποίοι κάνουν τις παρεμβάσεις, όσο και κυρίως θα έλεγα- των ιδιοκτητών των καταστημάτων που αντιστέκονται στη μιζέρια της παρακμής και διαθέτουν τους χώρους τους. Είναι μια κίνηση που κάνει όλους όσοι εμπλέκονται να ελπίζουν, να πατούν στα πόδια τους και να δρουν.»


Q:// Ποιά η ανταπόκριση από τον κόσμο?


«Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, οι επισκέπτες και οι περαστικοί δείχνουν να ενδιαφέρονται για τα «νέα δρώμενα» στις βιτρίνες αφού στέκονται και φωτογραφίζουν τα έργα. Νομίζω ότι γίνονται όλοι λίγο πιο χαρούμενοι. Η ανταπόκριση είναι μεγαλύτερη από ότι πιστεύαμε, γεγονός που μας επιτρέπει να βάζουμε τις «εικαστικές Φόλες» μας σε ολοένα και περισσότερες γειτονιές και πόλεις. Στα τέλη του Οκτώβρη, το “Shop Windows” θα τρέξει και στο Ναύπλιο δίνοντας την ευκαιρία σε ντόπιους καλλιτέχνες να συμβάλλουν με την εικαστική τους δράση στην αναβάθμιση της πόλης τους.»
 

Q:// Εσείς ως γλύπτρια, στην αμιγώς δημιουργική δράση σας, χρησιμοποιείτε υλικά και μέταλλα που προέρχονται κυρίως από τη βιομηχανική ανακύκλωση. Ο λόγος που τα προτιμάτε;

«Διανύουμε μια εποχή που είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, να ανακυκλώνουμε τους πόρους μας. Η δυνατότητα της τέχνης να αυτοπροσδιορίζεται είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να παράγει «προϊόν» συμβατό με τις κοινωνικές ευαισθησίες και ανάγκες της εποχής αυτής. Αυτό είναι για εμένα η έννοια του contemporary. Επιλέγω να σχηματοποιώ τις ιδέες μου με μέταλλα σε δεύτερη χρήση, διότι με αυτόν τον τρόπο, η ροή της διαδικασίας κατασκευής ενός έργου, επιφυλάσσει αυτοσχεδιασμούς και προσαρμογές του σχεδίου προκειμένου το βιομηχανικό υλικό να συμβάλλει στη δημιουργία μιας καινούριας δομής, χωρίς να χάσει τα βασικά χαρακτηριστικά της παλαιάς του ταυτότητας. Πρόκειται για μια αυτόματη εφευρετική δημιουργία για να αντιμετωπίσεις το απρόβλεπτο.»

Ευχαριστώ Κ.Α

Και εμείς ευχαριστούμε. Σας ευχόμαστε επιτυχία σε ότι κάνετε.


Βιογραφικά.
Η Κέλλυ Αθανασιάδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Ασχολείται με τη γλυπτική μετάλλου ως κύριο μέσο έκφρασης. Προτιμά υλικά που προέρχονται από τη βιομηχανική ανακύκλωση, με ιδιαίτερη έμφαση στο ατσάλι. Χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως η οξυγονοκόλληση και η ηλεκτροσυγκόλληση, καθώς και υλικά με φυσικά όρια και αντοχές που απαιτούν σκληρή επεξεργασία, μορφοποιεί ιδέες και θεματολογίες προσωπικών εμπνεύσεων και προσπαθεί να καταστήσει σαφές πως κάθε βιομηχανικό υλικό μπορεί, χωρίς να χάσει τα βασικά χαρακτηριστικά της ταυτότητας του, να αποτελέσει τμήμα ενός νέου συνόλου με συγκεκριμένη δομή. Εργάζεται ως επιμελήτρια εκθέσεων σε δύο χώρους στο κέντρο της Αθήνας –στο Kanji στη Σοφοκλέους και στο Magaze στην Αιόλου. Έχει δημιουργήσει την ομάδα FoLA μέλη της οποίας είναι διακριτοί εικαστικοί. Η FoLA είναι υπεύθυνη για διάφορα εικαστικά project που εξελίσσονται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Το πιο πρόσφατο project που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία είναι το “Shop Windows” για το οποίο η γλύπτρια μίλησε στο Artfools: «Πρόκειται για εικαστικές παρεμβάσεις σε βιτρίνες καταστημάτων που είναι ξενοίκιαστα με σκοπό την αναβάθμιση του αστικού τοπίου. Ζω και εργάζομαι στο ιστορικό αστικό κέντρο της Αθήνας και θλίβομαι από την εικόνα της παρακμής με τις κλειστές επιχειρήσεις και τις άδειες και σκονισμένες βιτρίνες. Η αναμόρφωση του κέντρου βασίστηκε σε μια απλή ιδέα. Με την ευγενική παραχώρηση των ιδιοκτητών των καταστημάτων, παρεμβαίνει ένας καλλιτέχνης από τη FoLA και τοποθετεί κάποια έργα του στη βιτρίνα του ξενοίκιαστου καταστήματος για όσο διάστημα επιθυμεί ο ιδιοκτήτης. Με αυτό τον τρόπο, ο επισκέπτης του αστικού κέντρου, αντί να βλέπει άδεια μαγαζιά, βλέπει πίνακες, γλυπτά, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις διακριτών καλλιτεχνών.»


Πηγή: Artfools


* Thanks Renee M. for the information!

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname