Friday, October 12, 2012

Try some fabulous Tentoura from Patra!

Last weekend we were with friends at 'Dia Tafta' in Plaka.  After dinner, the owner offered us each a glass of Tentoura
 
It is a fabulous cinnamon liquer that none of us had every heard of.  
 
Turns out, it is a liqueur from Patras that they have been making  for over 500 years. 
 
Try some!
 
Kathy K.
 
P.S.  They really need to export this stuff!
 
 


Η Τεντούρα είναι το παραδοσιακό ηδύποτο της Πάτρας, έχει γλυκειά γεύση και παρασκευάζεται από απόσταγμα κανέλας και γαρύφαλλου. Στην Πάτρα σήμερα όλες οι οινοποιίες κατασκευάζουν τεντούρα και η καθεμία με τη δική της ξεχωριστή γεύση.

Η Τεντούρα έχει μαύρο χρώμα και πολύ γλυκιά γεύση. Πίνεται σκέτη ή με πάγο σαν απεριτίφ ακόμα και σαν χωνευτικό μετά το φαγητό λόγω των συστατικών της. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική σαν αρωματικό στα φαγητά στα γλυκά στον καφέ και σε κοκτέιλ ποτών .

Σύμφωνα με την παράδοση η προέλευσή της ανάγεται στον 15ο αιώνα, την εποχή της Ενετοκρατίας. Οι παλιοί Πατρινοί ονόμαζαν την τεντούρα και «μοσχοβολήθρα» επειδή είχε έντονο άρωμα και την έπιναν συνήθως μετά από ένα καλό γεύμα, σαν χωνευτικό λικέρ, αλλά και κατά τα διαλείμματα μιας κοπιαστικής αγροτικής εργασίας, κυρίως στα αλώνια. 
 
 
Πηγή: Wikipedia

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname