Tuesday, November 20, 2012

Τμήμα Θεραπευτικής Ιππασίας στην Καλαμάτα

Η Επιστημονική Εταιρία Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Ελλάδος (Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε.) είναι μια  ομάδα αποκατάστασης που δραστηριοποιείται στο χώρο της θεραπευτικής ιππασίας και ιπποθεραπείας τα τελευταία χρόνια στον Ιππικό Όμιλο Βαρυμπόμπης, καθώς και στον Ιππικό Όμιλο Βορείων Προαστίων. Πλέον, λειτουργεί τμήμα θεραπευτικής ιππασίας και ιπποθεραπείας και στην Καλαμάτα.

Είναι μια από τις λίγες ομάδες στην Ευρώπη που αποτελείται  μόνο από επιστήμονες του χώρου της υγείας (φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές), καθώς φιλοσοφία της είναι ότι το άλογο είναι ένα πολύτιμο μέσο αποκατάστασης και ότι έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται.

Οι θεραπευτές της ομάδας είναι όλοι μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιπποθεραπευτών και Εκπαιδευτών Θεραπευτικής Ιππασίας με πολλά χρόνια εμπειρίας στο χώρο της αποκατάστασης.

Η Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε. Καλαμάτας είναι ένα καινούργιο τμήμα το οποίο πραγματοποιεί συνεδρίες θεραπευτικής ιππασίας από φέτος τον Σεπτέμβριο στον ιππικό όμιλο Καλαμάτας.

Υπεύθυνη της ομάδας είναι η γυμνάστρια φυσικής αγωγής και εκπαιδεύτρια θεραπευτικής ιππασίας, κα Νατάσα Μιχαλοπούλου, η οποία μίλησε για το θέμα στην ιστοσελίδα arcadia-sports: 

Τι είναι η θεραπευτική ιππασία;
"Η θεραπευτική ιππασία είναι μία δραστηριότητα η οποία χρησιμοποιεί την κίνηση του αλόγου και την επαφή του ασθενούς μαζί του, για να βελτιώσει νευρολογικές, νοητικές και αισθητηριακές δυσλειτουργίες σε ασθενείς με κινητικά και νοητικά προβλήματα. Πρόκειται για μια δομημένη θεραπεία με δικά της θεραπευτικά πρωτόκολλα, αλλά με κοινούς με τις άλλες θεραπείες, στόχους." 

Ποιες είναι οι ενδείξεις της θεραπευτικής ιππασίας και ποια τα σημαντικότερα οφέλη για έναν ασθενή, που παίρνει μέρος στις συνεδρίες;
"Οι ενδείξεις αφορούν μια σειρά νευρολογικών αλλά και αναπτυξιακών διαταραχών, όπως είναι, η  εγκεφαλική παράλυση, οι μυασθένειες, η ημιπληγία, ο αυτισμός, η διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, η νοητική υστέρηση, οι μαθησιακές δυσκολίες, το σύνδρομο Down κ.α..  Ενώ τα σημαντικότερα οφέλη είναι: η ομαλοποίηση του μυϊκού τόνου, η αναχαίτιση των παθολογικών προτύπων κίνησης, η βελτίωση του κινητικού και του οπτικοκινητικού συντονισμού, η βελτίωση της ισορροπίας, η βελτίωση του λόγου, η προώθηση και βελτίωση της βάδισης, η αύξηση της συγκέντρωσης και της προσοχής, η διεύρυνση της αντίληψης και των γνωστικών ικανοτήτων κ.α." 

Σε τι διαφέρει από τις μέχρι τώρα "κλασικές" θεραπείες;
"Δυο είναι οι παράγοντες που διαφοροποιούν την θεραπευτική ιππασία από τις άλλες θεραπείες: ο πρώτος, είναι ο χώρος που διεξάγονται οι συνεδρίες, καθώς ο ιππικός στίβος είναι ένας χώρος πλούσιος σε κινητικά, οπτικά και αισθητηριακά ερεθίσματα. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η μοναδικότητα της κίνησης της λεκάνης του αλόγου η οποία προσφέρεται σαν μια θεραπευτική επιφάνεια, η οποία δεν μπορεί αντιγραφεί στο εργαστήριο και από την οποία μπορούμε να αποκομίσουμε οφέλη που βελτιώνουν την κινητική κατάσταση του ασθενούς." 


Δυο λόγια για τον ΠΑ.Σ.Ι.Ε.Θ.Ι
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιπποθεραπευτών και Εκπαιδευτών Θεραπευτικής Ιππασίας ιδρύθηκε το 2005 από μια ομάδα επιστημόνων του χώρου της υγείας με σκοπό την  παροχή εκπαίδευσης και πιστοποίησης των επιστημόνων της  αποκατάστασης που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την θεραπευτική ιππασίας. Πεποίθηση των ιδρυτών του συλλόγου είναι, ότι μόνο με τον τρόπο αυτό, η θεραπευτική ιππασία μπορεί να γίνει μια αυστηρά δομημένη θεραπεία, με δικά της θεραπευτικά πρωτόκολλα και διακριτό το ρόλο του θεραπευτή στην ομάδα αποκατάστασης, μεγιστοποιώντας τα οφέλη από αυτή, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και την ταχύτερη αποκατάσταση του ασθενούς.

Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε και η Σχολή Ιπποθεραπευτών και Εκπαιδευτών Θεραπευτικής Ιππασίας από τον ΠΑ.Σ.Ι.Ε.Θ.Ι.. Μια σχολή που ήδη κλείνει τα 6 χρόνια λειτουργίας και έχει παρουσιάσει μεγάλη απήχηση στους θεραπευτές στην Ελλάδα.

Τα τελευταία  χρόνια έχουν αρχίσει και δημιουργούνται στην Ελλάδα ομάδες θεραπευτικής ιππασίας, αποτελούμενες από θεραπευτές που έχουν εξειδικευτεί στο αντικείμενο από τον ΠΑ.Σ.Ι.Ε.Θ.Ι , με αποτέλεσμα η θεραπευτική ιππασία να ξεφεύγει από τα πλαίσια  του εθελοντισμού και να εφαρμόζεται από επιστήμονες του χώρου της υγείας.

Μια από αυτές τις ομάδες είναι και η Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε. Καλαμάτας, την οποία δημιούργησε η κυρία Νατάσα Μιχαλοπούλου, σε συνεργασία με την Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε. Αθηνών και με την καθοδήγηση και υποστήριξη του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιπποθεραπευτών και Εκπαιδευτών Θεραπευτικής Ιππασίας.

Τμήμα θεραπευτικής ιππασίας και ιπποθεραπείας Καλαμάτας
Υπεύθυνη: Νατάσα Μιχαλοπούλου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6956090332


Πηγή: Contra

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname