Saturday, January 26, 2013

Η Ομογένεια στηρίζει τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων

Τον περασμένο Ιούλιο, μία ομάδα ισχυρών Ελλήνων της διασποράς βρέθηκε στην Αθήνα για να ανακοινώσει τη δημιουργία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Ελληνική Πρωτοβουλία» (Hellenic Initiative), που σκοπό έχει τη διοχέτευση πόρων και την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσαν την πρώτη τους δράση, το «Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας».

Το βραβείο αυτό δίνει την ευκαιρία σε Ελληνες επιχειρηματίες που έχουν μία πρωτοπόρο ιδέα, αλλά και τη βάση τους εδώ, να κερδίσουν χρηματοδότηση έως και 500.000 ευρώ από ένα συνολικό κεφάλαιο 5,5 εκατ. ευρώ.

Το βασικό κεφάλαιο θα το διαθέσει ο όμιλος Libra, που είναι διεθνής, ελέγχεται από την οικογένεια Λογοθέτη και έχει δράσεις, μεταξύ άλλων, στη ναυτιλία, την αεροπλοΐα και την ενέργεια.

Όμως, εκτός από τη μεγάλη χρηματική βοήθεια, οι νικητές θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη βοήθεια και την καθοδήγηση των υψηλά ισταμένων του ομίλου, που σήμερα διαθέτει 30 θυγατρικές εταιρείες και 23 γραφεία και στις τέσσερις ηπείρους. Οπως είπε και στην «Κ» ο κ. Τζίμι Αθανασόπουλος, διευθυντής του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας και εκπρόσωπος, ουσιαστικά, της πρωτοβουλίας, οι νικητές θα αποκτήσουν έναν επιχειρηματικό «μέντορα» και σε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσουν –από λογιστικό μέχρι καθοδήγηση για θέματα επικοινωνίας– θα μπορούν να απευθυνθούν στους ειδικούς του ομίλου Libra. «Mέσα από αυτήν τη διαδικασία συμβουλευτικής, πραγματικά, μπορούμε να βοηθήσουμε τους νικητές και τις εταιρείες τους να απογειωθούν».

Η διαδικασία συμμετοχής είναι πολύ απλή. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι είναι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, δηλαδή ένα business plan, μέσω της ιστοσελίδας του βραβείου www.hellenicaward.com, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013. «Το βραβείο αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για όποιον έχει μια νέα επιχειρηματική ιδέα, αλλά δεν διαθέτει τα οικονομικά μέσα», λέει ο κ. Αθανασόπουλος. Τα business plan θα αξιολογήσει μία ομάδα τεσσάρων κριτών. Οπως δήλωσε και στην «Κ» ο επικεφαλής της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας» και διευθύνων σύμβουλος της Dow Chemicals, Ανδρέας Λιβέρης, «πιστεύουμε στην Ελλάδα, στα μεγάλα ιστορικά επιτεύγματα που έχει καταφέρει ως έθνος και στις δυνατότητες των Ελλήνων. Τα υλικά για οικονομική ανάπτυξη βρίσκονται εκεί.

Αυτό που λείπει είναι η πίστη και η ελπίδα ότι πρωτοβουλίες σαν το «Βραβείο Επιχειρηματικότητας» μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να δοκιμάσουν κάτι νέο. Καθώς η πολιτική αβεβαιότητα μειώνεται, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών για την Ελλάδα θα αυξηθεί».

Ελένη Βαρβιτσιώτη


Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname