Thursday, March 21, 2013

Ξεκίνησαν από την οδό Κρίσης στην Κυψέλη και Carpo-νονται την Piccadilly Street!

H σύγχρονη ιστορία του ελληνικού ξηρού καρπού σημαδεύεται από την επιμονή και το μεράκι των ιδρυτών της Carpo Hellas. Σε μια εποχή που η δυσμενής οικονομική συγκυρία αναγκάζει σε εσωστρέφεια και επενδύσεις χαμηλού ρίσκου, οι αδελφοί Κοντόπουλοι αποφασίζουν να κάνουν μεγάλο τους βήμα, «βλέποντας» στο εξωτερικό.

 Η επιτυχία του πρώτου καταστήματος στο Κολωνάκι, δεν περιόρισε τα επόμενα βήματα ανάπτυξης -όπως θα ανέμενε κανείς- με κάποιο νέο σημείο στην Αττική. Το concept Carpo καταφέρνει σύντομα να γίνει εμπορικό και αρκετά δελεαστικό για franchisee επενδυτές. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες να ακολουθήσουν την διαδικασία της δικαιόχρησης, επιλέγοντας να προχωρήσουν αυτόνομα, ανοίγοντας έτσι το επόμενο σημείο πώλησης, σε μια από τις κεντρικότερες εμπορικά περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας, στη Piccadilly Street.

Ξεκίνησαν από την οδό Κρίσης στην Κυψέλη και Carpo-νονται την Piccadilly Street

Η επένδυση εκτός Ελλάδας αποτελεί τολμηρή απόφαση και ταυτόχρονα μεγάλη πρόκληση για τους αδελφούς Κοντόπουλοι. Για εβδομάδες πραγματοποιούνται τα πρώτα διερευνητικά ταξίδια στη Μεγάλη Βρετανία, απ όπου πλέον μπαίνουν τα πρώτα θεμέλια του πρώτου σημείου πώλησης στο εξωτερικό, του Carpo London. Σταθερή αξία στην επιχειρηματική φιλοσοφία της Carpo Hellas, και ιδιαιτέρως του μεγαλύτερου εκ των τριών αδερφών, Κώστα Κοντόπουλου, προέδρου της εταιρείας, αποτελεί η εξωστρέφεια. «Σε περίοδο κρίσης οι άνθρωποι πρέπει να τολμούν ακόμη περισσότερο και να προσπαθούν, να μην κλείνονται στην εσωστρέφεια τους. Για εμάς, πιο τολμηρό βήμα θεωρήθηκε ένας χώρος στο εξωτερικό και για αυτό προχωρήσαμε εκεί. Το Λονδίνο είναι μια πολυπολιτισμική πρωτεύουσα και κέντρο επιχειρηματικό», όπως επισημαίνει, μιλώντας στην «ΗτΣ».
 

Απαιτητικό λονδρέζικο κοινό

Οι «πόρτες» στο απαιτητικό λονδρέζικο κοινό ανοίγουν στις αρχές Φεβρουαρίου και τα πρώτα δείγματα δείχνουν ότι στέφεται με μεγάλη επιτυχία. Το concept αιφνιδιάζει ευχάριστα το κοινό, διότι δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στο κέντρο του Λονδίνου. Η είδηση ταξιδεύει γρήγορα από στόμα σε στόμα. Σύντομα, ένα νέο στέκι δημιουργείται στο Λονδίνο, οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα πρωταγωνιστούν πλάι στον μυρωδάτο καφέ, στο ελληνικό μέλι και άλλα ξεχωριστά προϊόντα που παράγει η ελληνική γη και οι υψηλής ποιότητας παραγωγοί απ' όλον τον κόσμο.

«Το πρώτο διάστημα αντιμετωπίσαμε μια μεγάλη πρόκληση, καθώς έπρεπε να αποδείξουμε πως δεν ήρθαμε για να εξαπατήσουμε την τοπική κοινωνία. Ωστόσο, μετά το άνοιγμα του καταστήματος, ο κόσμος υποδέχθηκε εγκάρδια την προσπάθειά μας» όπως επισημαίνει ο Κώστας Κωντόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «σε κάθε προϊόν που διακινούμε αναγράφεται ο τόπος παραγωγής του, γεγονός που προσελκύει διάφορες εθνικότητες. Ενώ, εξέχουσα προτίμηση έχουν τα ελληνικά προϊόντα, τα οποία και υπερέχουν, λόγω ποιοτικών χαρακτηριστικών». 


Στην «καρδιά» της Αθήνας

Το εγχείρημα του πρώτου καταστήματος Carpo, γίνεται τον Νοέμβριο του 2011, οπότε και οι αδελφοί Κοντόπουλοι, τόλμησαν σε αυτή την πρωτοφανή κρίση να δημιουργήσουν το πρώτο σημείο πώλησης στο Κολωνάκι, προκειμένου να εξελίξουν το αντικείμενο στο οποίο εργάζονται εδώ και 23 χρόνια. Το εγχείρημα πέτυχε γιατί δεν προσέφεραν μόνο ό,τι καλύτερο διαθέτει η ελληνική γη. Κυρίως ενημέρωναν τους επισκέπτες τους για το πόσο σημαντικός είναι ο καρπός σήμερα στην υγιεινή διατροφή τους, ειδικά έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι ρυθμοί της καθημερινότητας και ο τρόπος ζωής.«Την επιτυχία δεν την κάναμε μόνοι μας: εμείς μπορεί να είμαστε συνεπείς, όμως ο κόσμος είναι αυτός που συνέβαλε στην επιτυχία. Η σχέση είναι αμφίδρομη», τονίζει ο Κ. Κοντόπουλος στην «ΗτΣ». 


Δύσκολες εποχές...

Η ιστορία των αδελφών Κοντόπουλοι ξεκινά το 1990, όταν επιχειρούν για πρώτη φορά το άνοιγμα ενός μικρού παντοπωλείου με ξηρούς καρπούς στην οδό Κρίσης, στην Άνω Κυψέλη. Η πρώτη προσπάθεια δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία και σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Κώστας μαζί με τον Βασίλη, οι μεγαλύτεροι εκ των τριών αδελφών, αναγκάζονται να βάλουν «λουκέτο».

Λίγο αργότερα, το 1993, όταν ο σημερινός πρόεδρος της επιχείρησης φοιτούσε στο β' έτος της Νομικής, αποφασίζει να ιδρύσει την εταιρεία που θα αποτελέσει μετεξέλιξη της Carpo Hellas. Ο Βασίλης Κοντόπουλος (σημερινός διευθύνων σύμβουλος) τοποθετείται άμεσα στο νέο εγχείρημα και ο Αλέξης Κοντόπουλος (μέλος) λίγο αργότερα, μπαίνουν επίσης στη δουλειά, εξίσου ουσιαστικά. Μετά από δύο χρόνια, η οικοτεχνία μετατρέπεται σε βιοτεχνία (το 1995), ενώ το 2002 δημιουργείται η μονάδα στον Ασπρόπυργο, με ίδια κεφάλαια καθώς «τότε οι τράπεζες δεν έδινα δάνεια».

Παρότι η εποχή εκείνη φαντάζει ονειρική, για εκείνους υπήρξε αρκετά δύσκολη περίοδος. Η απώλεια του πατέρα τους σε νεαρή ηλικία συνέβαλε καθοριστικά στην «ωρίμανση» των αδελφών. Τα τρία αγόρια μένουν μόνα τους στα 11, στα 10 και τα 2,5 τους χρόνια αντίστοιχα, χάνοντας αναγκαστικά την παιδική τους υπόσταση. «Έπρεπε να δούμε τι θα κάνουμε για να επιβιώσουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εταιρείας «αναγκαστήκαμε λοιπόν να ωριμάσουμε άμεσα σε κάθε επίπεδο. Έχουμε μάθει να επιβιώνουμε ενωμένοι οι τρεις μας. Για εμάς αυτή είναι η δύναμη μας». 


Πιστοποιητικό ποιότητας

Με το πέρασμα των χρόνων η μονάδα εξελίχθηκε σε σύγχρονη γραμμή παραγωγής που ελέγχει την πρώτη ύλη, επεξεργάζεται, καβουρδίζει και συσκευάζει με επεμβάσεις που δεν αλλοιώνουν σε κανένα επίπεδο τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, χρησιμοποιώντας νερό, λεμόνι, αλεύρι και αλάτι. Η Carpo Hellas διαθέτει πιστοποιητικό ποιότητας ISO 22000 ενώ πολύτιμη παρακαταθήκη αποτελεί η καθημερινή εξυπηρέτηση 300 σημείων στο νομό Αττικής, η συνεργασία της με πανελλήνια δίκτυα καταστημάτων, ξενοδοχεία, εστιατόρια αλλά και εμπόρους.
  • Το Carpo London εγκαινιάστηκε στις 6 Φεβρουαρίου στο Piccadilly Street, σε έναν χώρο 85 τ.μ.
  • Το 1993, όταν ο Κώστας Κοντόπουλος φοιτούσε στο Β' έτος Νομικής, ιδρύει την εταιρεία που θα αποτελέσει μετεξέλιξη της Carpo Hellas
  • Το 1995 η οικοτεχνία μετατρέπεται σε βιοτεχνία, ενώ το 2002 δημιουργείται η μονάδα στον Ασπρόπυργο
  • Η εταιρεία διαθέτει ISO 22000 πιστοποιώντας τα ποιοτικά και εκλεκτά προϊόντα που διακινεί
 Κοσμάς Ζακινθυνός


Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ


* Ευχαριστούμε Ανδρέα Δ. για τις πληροφορίες! 

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname