Thursday, April 25, 2013

Άγγελος Λάντος: Ο βραβευμένος Έλληνας της γαλλικής κουζίνας

Ο Άγγελος Λάντος ασχολείται με τη μαγειρική εδώ και 18 χρόνια, τα τελευταία μάλιστα εργάζεται στη Σπονδή, κορυφαίο αθηναϊκό εστιατόριο και ένα από τα 50 καλύτερα της Ευρώπης. Μαθήτευσε ως sous chef δίπλα στον Αρνό Μπινιόν και πέρυσι, όταν αυτός αποχώρησε για να μετακομίσει στην Αγγλία, ο Λάντος ανέλαβε τα ηνία του γαλλικού εστιατορίου συνεχίζοντας την παράδοση του δασκάλου του. Πολλοί πίστεψαν τότε ότι η Σπονδή θα χάσει τα δύο αστέρια Michelin που κατέχει εδώ και μία δεκαετία.

Ο Λάντος όμως με τη μεθοδικότητα και τη δημιουργικότητά του κατάφερε να τα διατηρήσει, σερβίροντας γαλλική κουζίνα με ευφάνταστους τρόπους. Εχει την τύχη να διαχειρίζεται τις καλύτερες πρώτες ύλες, δημιουργώντας πιάτα με αρώματα και διαφορετικές υφές, με στόχο πάντα να ενθουσιάζει τους πελάτες του πρώτα στο μάτι και στη συνέχεια με τη γεύση. Επιθυμία του είναι να εξελίσσεται συνέχεια και να προχωράει τη δουλειά του, η οποία άλλωστε του δίνει την ευκαιρία της συνεχούς μάθησης.

Γιατί μάγειρος
Η μαγειρική είναι για μένα τέχνη της δημιουργίας, της ανακάλυψης και της διαρκούς αναζήτησης, πράγματα που με οδήγησαν να ασχοληθώ επαγγελματικά μαζί της αμέσως μετά την αποφοίτησή μου από το λύκειο.

Πιάτο που αγαπούν οι πελάτες μου
Ενα από τα πιο αγαπημένα πιάτα, τόσο δικό μου όσο και των πελατών, είναι τα χτένια με παντζάρι μαγειρεμένο με τρεις διαφορετικούς τρόπους και πούδρα από crue de cacao.

Δεν φτιάχνω ποτέ
Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πιάτο που δεν βγάζω ποτέ. Προσπαθώ πάντα να παίρνω από κάθε υλικό την καλύτερη δυνατή γεύση του, ώστε οι συνδυασμοί που θα κάνω να καλύπτουν τις απαιτήσεις και των πέντε αισθήσεων.

Πηγή έμπνευσης
Η ψυχική ηρεμία με κάνει πιο δημιουργικό, η απόλυτη ησυχία με βοηθάει να σκέπτομαι και να δοκιμάζω αυτά που έχω στο μυαλό μου. Οσο για το αποτέλεσμα, πρώτα το δοκιμάζω εγώ και στη συνέχεια οι συνεργάτες μου.

Τι σημαίνει ελληνική κουζίνα
Είναι η παράδοση μας. Τα κλασικά ελληνικά φαγητά, από εκεί που όλοι ξεκινάμε και χρησιμοποιούμε σαν βάση για να φτιάξει ο καθένας από εμάς τις δικές του συνταγές.

Αυθεντικό είναι… 
Μπορεί να είναι οτιδήποτε γίνεται με αγάπη, μεράκι και έχει ένα κομμάτι από εμάς τους ίδιους. Η γεύση, όσο πιο κοντά βρίσκεται στο υλικό, στο καθένα ξεχωριστά, τόσο πιο αυθεντική είναι.

Γεύση που νοσταλγώ
Να απολαμβάνω και να διακρίνω τις γεύσεις των υλικών. Δυστυχώς η επεξεργασία που υφίστανται τα υλικά στη σημερινή μοντέρνα γαστρονομία δεν μας το επιτρέπει. Γι' αυτόν τον λόγο προσπαθώ στα πιάτα μου να αναγνωρίζονται όλες οι γεύσεις.

Η πιο ενδιαφέρουσα και η πιο αδιάφορη ξένη κουζίνα
Δεν υπάρχει αδιάφορη εθνική κουζίνα, γιατί μπορεί να χρησιμοποιήσεις υλικά που ξεχωρίζουν.

Δάσκαλοί μου
Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος δάσκαλος. Θεωρώ δασκάλους μου όλους εκείνους με τους οποίους έχω συνεργαστεί, είτε δουλεύοντας μαζί τους είτε συμμετέχοντας σε σεμινάρια και φεστιβάλ γαστρονομίας.

Αγαπημένα υλικά
Υπάρχει μια ευρεία γκάμα αγαπημένων υλικών. Ολα για μένα είναι απαραίτητα, έχουν τη δική τους ουσία και τη δική τους γεύση, δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω.

Μαγειρεύω σχεδόν πάντα με… 
Το υλικό που πρωταγωνιστεί σχεδόν πάντα στη μαγειρική μου είναι το ελαιόλαδο.

Το πιο περίεργο υλικό
Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω περίεργο, αλλά σίγουρα το finger lime (σ.σ.: τροπικό εσπεριδοειδές) είναι ένα από τα πιο διαφορετικά υλικά.

Δεν χρησιμοποιώ ποτέ
Η λέξη «ποτέ» φρενάρει την εξέλιξη και τη φαντασία. Γι' αυτό είναι σοφό να είμαστε ανοιχτοί σε νέες προκλήσεις και δεδομένα.

Απαράδεκτος συνδυασμός
Υπάρχει ένας ολόκληρος καινούργιος κόσμος πιθανών γευστικών συνδυασμών που με κάνει διστακτικό να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση.

Καλύτερη συνταγή συναδέλφου
Σιφόν πατάτας με φρέσκια τρούφα, μανιτάρια girrolles και αφρός αμυγδάλου. Είναι πραγματικά μία από τις καλύτερες συνταγές για μένα. Ανήκει στον Αρνό Μπινιόν.

Σεφ που εκτιμώ
Ο Ιστον Μπλούμενταλ είναι ένας από τους σεφ που θα ήθελα να μαγειρέψω κοντά του. Το κόνσεπτ του «αγγίζει τις αισθήσεις», προσπαθεί να φέρει τη φύση και την παράδοση μέσα στις δημιουργίες του.

Χαρακτηριστικό πιάτο
Τερίνα φουά γκρα με ζελέ μανταρίνι, μακαρόν με γλυκά μπαχαρικά και σοκολάτα.

Μελλοντικά σχέδια
Λένε ότι ο Θεός γελάει όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια.

Τι πρέπει να προσέχει ο ερασιτέχνης
Κυρίως την προσωπική του ασφάλεια.

Η πιο απλή συνταγή με τα λιγότερα υλικά
Καρμπονάρα με καπνιστή παντσέτα. Χρησιμοποιούμε μόνο σπαγγέτι, παντσέτα, γάλα, ζωμό κοτόπουλου, κρέμα, σκόρδο, άγαρ άγαρ, παρμεζάνα ρετζιάνο και αυγό.

Κική Τρινταφύλλη


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname