Thursday, April 4, 2013

Δύο φοιτητές Αρχιτεκτονικής κέρδισαν το βραβείο για το Κέντρο Επισκεπτών του Πολιτιστικού Κέντρου «Στ. Νιάρχος»

«Ξεκινήσαμε με βασική αναφορά το έργο του Ρέντζο Πιάνο. Δεν κάναμε και κάτι φοβερό. Απλώς η κατασκευή μας επιτρέπει στον επισκέπτη να βλέπει το γιαπί», είπε ο Σπύρος Γιωτάκης και ο Αγις-Παναγιώτης Μουρελάτος πρόσθεσε: «Είμαστε παιδικοί φίλοι και έτσι μπορέσαμε να συνεννοηθούμε εύκολα. Ε, το είδαμε και ως μια ευκαιρία για έρευνα. Τελικά, περάσαμε πολύ ωραία».
Είναι και οι δύο φοιτητές Αρχιτεκτονικής, ο πρώτος σπουδάζει στην Πάτρα και ο δεύτερος στο Μετσόβιο.

Χθες το πρωί έμαθαν πως κέρδισαν το πρώτο βραβείο του Πανελλήνιου Σπουδαστικού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για το σχεδιασμό του Κέντρου Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) (θα περιλαμβάνει τη νέα Εθνική Λυρική Σκηνή, την Εθνική Βιβλιοθήκη και το πάρκο «Σταύρος Νιάρχος»). 


Δύσκολος δρόμος

Τρακαρισμένοι αρχικά και πιο άνετοι στη συνέχεια, οι δύο φοιτητές είχαν την πρώτη τους επιτυχία στο δρόμο που διάλεξαν, ένα δρόμο που σίγουρα στην Ελλάδα δεν είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα.

Το νικητήριο σχέδιο για το κέντρο επιλέχθηκε και ανακοινώθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από τον Ρέντζο Πιάνο, τον αρχιτέκτονα που σχεδίασε το ΚΠΙΣΝ μέσα από τις 10 τελικές προτάσεις που αναδείχθηκαν ως επικρατέστερες από τις αρχικές 93.

Ο Πιάνο αναφέρθηκε στην υψηλή ποιότητα όλων των προτάσεων, «ατυχώς όμως χρειαζόμαστε μόνο μία», πρόσθεσε χαμογελώντας.

Ο διαγωνισμός απευθύνθηκε σε όλους τους σπουδαστές Αρχιτεκτονικής, οι οποίοι φοιτούν σε προπτυχιακό επίπεδο, στις αρχιτεκτονικές σχολές και τα αντίστοιχα τμήματα των Πολυτεχνείων και πανεπιστημίων της χώρας. Συνολικά, διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν έξι προτάσεις (τρία βραβεία και τρεις εύφημες μνείες), ενώ η κατασκευή του Κέντρου Επισκεπτών του εργοταξίου αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, με στόχο το κέντρο να μπορεί να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του τον Ιούλιο. Θα λειτουργήσει μέχρι την προγραμματισμένη ολοκλήρωση του ΚΠΙΣΝ, το 2015, και θα εξυπηρετεί πολλαπλές λειτουργίες. Θα προσφέρει την ευκαιρία σε επισκέπτες να δουν το εργοτάξιο και να μάθουν περισσότερα σχετικά με το έργο, ενώ θα αποτελέσει και χώρο εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων, προσβάσιμων στο ευρύ κοινό.

Η βραβευμένη κατασκευή χαρακτηρίζεται από την καθαρότητα και την απλότητα της μορφής της, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εργονομικό και πρακτικό σχεδιασμό της ως ελαφράς και ανακυκλώσιμης εργοταξιακής κατασκευής. Η διάταξη του εσωτερικού χώρου είναι ιδιαίτερα ευέλικτη, επιτρέποντας πολλαπλές λειτουργίες, αλλά και επέκταση των λειτουργιών του στον υπαίθριο χώρο (Εσπλανάδα).

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον προσανατολισμό, την τοποθέτηση και τη θέαση του μελλοντικού Κέντρου Επισκεπτών.

Ειδικότερα, η διαφάνεια του όγκου επιτρέπει στον επισκέπτη την άμεση επαφή του με το εργοτάξιο και τις εργασίες κατασκευής και ανάπτυξης του ΚΠΙΣΝ, ενισχύοντας το ρόλο του ως ενός κέντρου προσβάσιμου και φιλικού στο χρήστη.

Η νικήτρια ομάδα θα λάβει ως χρηματικό έπαθλο το ποσό των 18.000 ευρώ. Το δεύτερο βραβείο (13.200 ευρώ) κέρδισαν οι Ξένη Στούμπου, Βαλεριάν-Αντώνιος Πορτοκάλης και Ιωάννης-Μακάριος Κουφόπουλος από το ΕΜΠ και το τρίτο βραβείο (8.800 ευρώ) οι Ηλίας Οικονομάκης και Αγγελος Σιαμπακούλης από το ΑΠΘ.

Κατά το χαιρετισμό του, ο Γιώργος Αγουρίδης, μέλος του Δ.Σ. του ιδρύματος και πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος Α.Ε., εστίασε στο ρόλο του ιδρύματος και στη συμβολή του κέντρου στην ανάπτυξη της χώρας, ενώ ο Γιάννης Τροχόπουλος, γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ, υπογράμμισε τη μεγάλη αξία του για τη χώρα μας, προσθέτοντας: «Το σύνολο των 93 αρχιτεκτονικών προτάσεων των φοιτητών απέπνεε πρωτοτυπία, δημιουργικότητα και φαντασία.
 

Πηγή έμπνευσης

Γεγονός το οποίο μας γέμισε με μεγάλη χαρά, καθώς το ΚΠΙΣΝ έχει ήδη πετύχει το στόχο του, να αποτελεί πηγή έμπνευσης και ελπίδας για τη νέα γενιά της χώρας».

Αντίστοιχα, ο Θεόδωρος Μαραβέλιας, διευθυντής του τεχνικού τμήματος του ιδρύματος, επισήμανε: «Ως συνάδελφος αρχιτέκτονας, αισθάνομαι συγκινημένος αλλά και υπερήφανος για το υψηλότατο επίπεδο αρχιτεκτονικών σπουδών στη χώρα μας, που αντανακλάται άμεσα μέσα από την ποιότητα της δουλειάς της συντριπτικής πλειονότητας των προτάσεων.»

Χρήστος Σιάφκος


Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

* Ευχαριστούμε Κατερίνα Σ. για το άρθρο!

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname