Thursday, June 6, 2013

Διαστημικό τηλεσκόπιο για όλους ανακοίνωσε ο Πίτερ Διαμαντής

Όλοι θα γίνουμε αστρονόμοι και εξερευνητές του Διαστήματος από το σπίτι μας, από το σχολείο, από ένα μουσείο, από κάθε γωνιά της Γης. Χάρη σε ένα μικρό - το βάρος του δεν θα ξεπερνά τα τριάντα κιλά -, σχετικά φτηνό και κυρίως εξαιρετικά προηγμένο τηλεσκόπιο το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε το επιθυμεί. Πώς; Πληρώνοντας το σχετικό αντίτιμο: από 40 δολάρια για μία διαστημική φωτογραφία έως 100 δολάρια για μια πεντάλεπτη «βουτιά» στα βάθη του Σύμπαντος.

Πριν από μερικές εβδομάδες, στα τέλη Απριλίου, ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας Planetary Resources Πίτερ Διαμαντής αποφάσισε να μοιραστεί την τελευταία από τις ιδέες του - ένα διαστημικό τηλεσκόπιο για όλους - με τα μέλη της παγκόσμιας επιστημονικής και επενδυτικής κοινότητας καθώς και με τους απλούς ανθρώπους.

Ο σκοπός του ήταν να δει την αντίδρασή τους. Χρησιμοποιώντας το σλόγκαν «ας εξερευνήσουμε μαζί τον κόσμο», ο Διαμαντής κατάφερε μέσα τρεις εβδομάδες να συγκεντρώσει το 40% των απαραίτητων πόρων για την κατασκευή του τηλεσκοπίου από μόλις 3.500 ανθρώπους που πίστεψαν στο εγχείρημά του.

Έπειτα από την αναπάντεχη ανταπόκριση του κόσμου, ο αμερικανός επιχειρηματίας του Διαστήματος αποφάσισε να ανακοινώσει επίσημα την ιδέα του, μέσω του twitter, ζητώντας παράλληλα από όσους τη θεωρούν αξιόλογη να συμβάλουν στην πραγματοποίησή της, προσφέροντας όσα χρήματα μπορούν. Στόχος το ένα εκατομμύριο δολάρια.

 
 
 
ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΨΗΛΑ

 Ο Πίτερ Διαμαντής έγινε παγκοσμίως γνωστός κυρίως για την ικανότητά του να συγκεντρώνει πόρους για την πραγματοποίηση σχεδίων που μπορούν να συμβάλουν στην πρόοδο της τεχνολογίας. Χάρη στον Διαμαντή κατασκευάστηκε, για παράδειγμα, το Spaceship two, το πυραυλοκίνητο αεροσκάφος που σύντομα θα μεταφέρει τουρίστες στο Διάστημα! Πέρυσι κατάφερε να πείσει μερικούς αμερικανούς επενδυτές (μεταξύ των οποίων ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον και συνιδρυτής της Google Λάρι Πέιτζ) να συμμετάσχουν στη σύσταση της εταιρείας Planetary Resources (Πλανητικοί Πόροι) με στόχο την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων των αστεροειδών.

Το πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση αυτής της επαναστατικής ιδέας ήταν η αναζήτηση των κατάλληλων αστεροειδών. Ο Διαμαντής σκέφθηκε να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση προωθώντας την κατασκευή ενός μικρού αλλά υπερσύγχρονου διαστημικού τηλεσκοπίου το οποίο θα έδινε στους επιστήμονες τη δυνατότητα πραγματοποίησης περισσότερο ενδελεχών ερευνών του Διαστήματος και των ουρανίων σωμάτων.

Έπειτα όμως αντιλήφθηκε ότι ένα τηλεσκόπιο σαν κι αυτό, πέρα από τους ειδικούς, θα συγκινούσε και όλους τους φανατικούς ερασιτέχνες εξερευνητές του Διαστήματος. Και έτσι προέκυψε η ιδέα ενός τηλεσκοπίου το οποίο θα μπορούν να το χρησιμοποιούν από μικρά παιδιά μέχρι επιστήμονες της NASA.
 
Σάκης Μαλαβάκης


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname