Saturday, June 29, 2013

Έλληνας πίσω από τη μεγαλύτερη εξαγορά στην Ευρώπη

Στη μεγαλύτερη εξαγορά στην Ευρώπη μετά την κρίση που ξέσπασε το 2008, με αφορμή την κατάρρευση της Lehman Brothers, προχώρησε το αγγλικό private equity fund της BC Partners που διευθύνεται από τον Ελληνα κ. Νίκο Σταθόπουλο.

Έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε η εξαγορά του γερμανικού εκδοτικού ομίλου Springer Science + Business Media. Το ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο με έδρα το Λονδίνο θα καταβάλει τίμημα 3,3 δισ. ευρώ για την αγορά του ομίλου που εκδίδει 2.200 ακαδημαϊκές και επαγγελματικές περιοδικές εκδόσεις (κυρίως ιατρικού και τεχνολογικού ενδιαφέροντος) και 8.000 βιβλία ετησίως.

Η Springer αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εκδότη βιβλίων επιστημονικού περιεχομένου παγκοσμίως και τον ηγέτη στην αγορά ηλεκτρονικών βιβλίων (e-book) ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος.

Η BC Partners είναι γνωστή στη χώρα μας από την εξαγορά της ΤΙM Hellas το 2005 (έχει πλέον αποχωρήσει), της Hyat Regency το 2006, ενώ πρόσφατα είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, αλλά τελικά λόγω του ρίσκου της χώρας δεν κατέθεσε οικονομική προσφορά.

Ο κ. Σταθόπουλος, εν μέσω κρίσης, κατάφερε και «σήκωσε» 6,5 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2012 και συνέστησε το επενδυτικό κεφάλαιο BC European Capital IX. Ουσιαστικά, ιδιώτες κεφαλαιούχοι εμπιστεύτηκαν στον κ. Σταθόπουλο ένα τεράστιο ποσό με στόχο να αυξήσει την περιουσία τους.

Η Springer ήταν η έκτη εξαγορά μέσα σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο. Είχαν προηγηθεί η σουηδική Com Hem (καλωδιακή τηλεόραση) αντί 1,8 δισ. ευρώ, η αμερικανική Suddenlink αντί 6,6 δισ. δολαρίων, η επίσης αμερικανική βιομηχανία Hamilton Sundstrand (η εξαγορά έγινε μαζί με την Carlyle Group αντί 3,5 δισ. δολ.), η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Αenova και η γαλλική Allflex που εξειδικεύεται σε προϊόντα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης εκτρεφόμενων  ζώων έναντι 1,3 δισ. ευρώ.

Για τις παραπάνω εξαγορές το BC European Capital IX έχει ξοδέψει το μισό κεφάλαιο από τα 6,5 δισ. ευρώ, καθώς το υπόλοιπο ποσό του κεφαλαίου που απαιτούνταν καλύφθηκε με δανεισμό. Ετσι διαθέτει ακόμη μία δύναμη πυρός πάνω από 3 δισ. ευρώ, που μαζί με τη μόχλευση μπορεί να ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ.


«Επικεντρωνόμαστε σε υγιείς οικονομίες»

Μιλώντας στο «Βήμα» ο βασικός μέτοχος και managing partner της BC Partners κ. Σταθόπουλος αναφέρει ότι προτεραιότητα του fund δεν είναι αυτή την περίοδο η Ελλάδα, παρά τις ευκαιρίες που προφανώς υπάρχουν, και αυτό εξαιτίας του ρίσκου που συγκεντρώνει η χώρα λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων και της μεγάλης ύφεσης. 

«Προς το παρόν επικεντρωνόμαστε σε υγιείς οικονομίες, όπως προκύπτει και από τις εξαγορές μας» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα private equity funds «ευθύνονται» για το 25% των εξαγορών που πραγματοποιήθηκαν το 2012 και επισημαίνει ότι έπειτα από μία περίοδο στασιμότητας οι τράπεζες έχουν αρχίσει εκ νέου να δανείζουν τα private equity funds, με αποτέλεσμα η δραστηριότητά τους να ενταθεί στον παγκόσμιο χάρτη των εξαγορών και των συγχωνεύσεων.

Βασίλης Κώτσης


No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname