Saturday, November 16, 2013

Πώς μαζεύτηκαν τα 46.000 δολάρια για τη Μυρτώ

Μέσα σε λίγες ώρες το διαδικτυακό κάλεσμα από το youcaring.com είχε αποτέλεσμα. Απλοί πολίτες ευαισθητοποιήθηκαν, κινητοποιήθηκαν και προσέφεραν από το υστέρημά τους για να αποκτηθεί το ειδικό μηχάνημα.

Το καλοκαίρι του 2012, και ενώ βρισκόταν για διακοπές με τη μητέρα της στο νησί της Πάρου, η 16χρονη Μυρτώ ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τον Πακιστανό Αχμέτ Βακάς με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Η ζωή της άλλαξε άρδην από εκείνο το καλοκαίρι και πλέον - σε τόσο τρυφέρη ηλικία- δίνει μάχη, έπειτα από αλλεπάλληλες εγχειρήσεις σε νοσοκομείο της Βοστώνης των ΗΠΑ, για να ανακτηθεί έστω ένα μικρό τμήμα της ικανότητας για επικοινωνία και της κινητικής λειτουργίας της.

Σε αυτή τη μάχη, όμως δεν είναι μόνη της. Εκτός από τη μητέρα της που βρίσκεται νύχτα-μέρα στο πλευρό της στο νοσοκομείο, κοντά της βρίσκονται και χιλιάδες πολίτες που έχουν κινητοποιηθεί για να τη βοηθήσουν οικονομικά ώστε η οικογένειά της να αγοράσει ένα ειδικό μηχάνημα, απαραίτητο για τη διατροφή και την επικοινωνία της. Πρόκειται για τη συσκευή Tobii Speech Generating Device.

Οι «Φίλοι της Μυρτούς» απηύθυναν κάλεσα μέσα από την ιστοσελίδα www.youcaring.com με σκοπό να συγκεντρωθούν 25.000 δολάρια για να αποκτήσει η 16χρονη τη προαναφερθείσα συσκευή.

Ειδικά μετά την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών της Μυρτούς πριν και μετά την κακοποίηση της από τον Πακιστανό, η υπόθεση της έτυχε τέτοιας ανταπόκρισης που μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 46.000 δολάρια!

Η Μυρτώ έχει συγκλονίσει τον Ελληνισμό της Αμερικής. Απλοί πολίτες ευαισθητοποιήθηκαν, κινητοποιήθηκαν και προσέφεραν από το υστέρημά τους για να βοηθήσουν την 16χρονη.

Την πρωτοβουλία για την καμπάνια είχαν μια 14χρονη και μια 20χρονη ομογενείς που επισκέφτηκαν τη Μυρτώ στο νοσοκομείο και σε συνεννόηση με τη μητέρα της υποσχέθηκαν να βοηθήσουν.

Και το πέτυχαν! Οι «Φίλοι της Μυρτούς» ευχαρίστησαν τον κόσμο για τη γενναιοδωρία, την αγάπη και την υποστήριξή του καθώς και για τα εκατοντάδες e-mails που έχουν λάβει τις τελευταίες ώρες και συνεχίζουν να λαμβάνουν.

Οι «Φίλοι της Μυρτούς» ήρθαν σε επαφή με την Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας και ζήτησαν την υποστήριξη και βοήθεια της Ομοσπονδίας.

Το συμβούλιο της Ομοσπονδίας συμφώνησε να βοηθήσει τους «Φίλους της Μυρτούς» σε αυτό το εγχείρημα και η καμπάνια θα κορυφωθεί σε εκδήλωση στις 7 Δεκεμβρίου σε εκκλησία της Βοστώνης.

Η Μυρτώ έχει ακόμη να διανύσει μακρύ δρόμο, λέει ο γιατρός της

Πάντως, όπως ανέφερε πριν από δύο εβδομάδες ο καθηγητής του Χάρβαρντ Γιώργος Βέλμαχος και γιατρός της Μυρτούς στο protothema.gr, η διαδρομή που έχει μπροστά της η 16χρονη είναι «μακρά και αβέβαιη»

«Η κατάσταση της Μυρτούς έχει σταθεροποιηθεί, αλλά ο δρόμος που πρέπει να διανύσει είναι μακρύς», είπε ο διευθυντής του Τραυματιολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου Μασαχουσέτης, Δρ Γιώργος Βέλμαχος.

«Ευτυχώς σε αυτή τη μακρά και με αβέβαιη έκβαση διαδρομή η Μυρτώ έχει πάντοτε στο πλευρό της, μέρα και νύχτα, τη μητέρα της», πρόσθεσε.

Η 16χρονη συμπληρώνει ήδη πέντε μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες «διανύοντας» τον δικό της Μαραθώνιο για αποκατάσταση. Δύο είναι οι στόχοι της ομάδας των ειδικών που την παρακολουθούν: Να μπορέσει να ανακτήσει έστω μικρό τμήμα της ικανότητας για επικοινωνία καθώς και της κινητικής λειτουργίας. Κάθε ημέρα που περνά η ασθενής κάνει ένα ελάχιστο «βήμα» προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η αφαίρεση της τραχειοστομίας που έγινε τον περασμένο Αύγουστο ήταν μία από τις τόσο σημαντικές στιγμές στη δύσκολη διαδρομή της Μυρτώς. Επιπλέον, το γεγονός ότι αναπνέει μόνη της δίνει στους ειδικούς τη δυνατότητα να εξαντλήσουν ό,τι περιθώριο υπάρχει από πλευράς κινησιοθεραπείας και φυσιοθεραπείας.

Όμως, αυτό που δεν μπορούν να πολεμήσουν σε αυτή τη φάση οι γιατροί είναι οι λοιμώξεις. Οι αόρατοι παθογόνοι μικροοργανισμοί βρίσκουν εύκολο στόχο τον ταλαιπωρημένο οργανισμό της κοπέλας, προκαλώντας της δυνατές λοιμώξεις που αφενός την καταβάλλουν περισσότερο, αφετέρου την κρατούν εκτός των προγραμμάτων φυσιοθεραπείας και κινησιοθεραπείας.


Πηγή: ΣΠΟΡ-FM

No comments:

Post a Comment

Comments system

Disqus Shortname